Iki nuosprendžio įsiteisėjimo laisvėje palikto 37 metų D. Sabaliausko apeliacinį skundą trečiadienį išnagrinėjo Lietuvos apeliacinis teismas.

Bylos duomenimis, D. Sabaliauskas praėjusių metų liepos 6-ąją Mažeikių rajone, Troškučių kaime, būdamas neblaivus peiliu nudūrė savo draugą Piotrą Pagojų.

Nustatyta, kad Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną D. Sabaliauskas su draugu išgėrė alkoholio, o paskui kilus konfliktui vieną kartą peiliu dūrė P. Pagojui į krūtinės sritį, jis netrukus mirė.

Supratęs, ką padarė, D. Sabaliauskas iš karto paskambino medikams bei policijai.

D. Sabaliauskas nesutinka su jam paskelbtu apkaltinamuoju nuosprendžiu ir apeliacinės instancijos teismo prašo jį išteisinti dėl tyčinio nužudymo – esą jis nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Jeigu teismas su tokia D. Sabaliausko pozicija nesutiks, tada jis prašo jo veiksmus pripažinti kaip būtinąją gintį ir nubausti areštu arba laisvės atėmimu kuo trumpesniam terminui, bet bausmės vykdymą atidėti, o, esant galimybei, atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą ir baudžiamąją bylą nutraukti.

Buvęs vyriausiosios raganos sutuoktinis taip pat prašo nepripažinti jo atsakomybę sunkinančios aplinkybės – nusikaltimo padarymo apsvaigus nuo alkoholio, kas turėjo įtakos nusikalstamos veikos padarymui, ir pripažinti jo atsakomybę lengvinančia aplinkybe – būtinosios ginties ribų peržengimą – ir skirti jam švelnesnę nei įstatymo nustatytą bausmę.

D. Sabaliauskas aiškina, kad jį P. Pagojus užpuolė, kai sudavė smūgį į galvą ir tada prarado sąmonę. „Po suduotų smūgių nemačiau viena akimi, buvo kilęs pavojus mano gyvybei“, – jis pabrėžė, kad P. Pagojus buvo fiziškai už jį stipresnis.

Nuteistasis taip pat tvirtino, kad P. Pagojus buvo sužalotas peiliu, kai jis stodamasis iš fotelio gavo smūgį, jo metu pasisuko, todėl buvo sužalotas į krūtinę.

„Stovėsena šonu į puolamą asmenį yra viena iš pagrindinių stovėsenų visuose koviniuose menuose, leidžianti apsaugoti nuo sužalojimo bei efektyviai panaudoti savo kūno sukamąjį judesį puolimui – mano ketinimą tik prasiveržti pro nukentėjusįjį patvirtina ir tai, kad vos tik prasiveržęs pro P. Pagojų iki lauko durų ir gavęs įkvėpti, iš karto atsisukau pažiūrėti, kas atsitiko su P. Pagojumi, o pamatęs, kad jam labai blogai, iš karto puoliau suteikti pagalbą“, – D. Sabaliauskas nurodė, kad nesiekė P. Pagojaus mirties ir jo veikoje nebuvo tyčios jį nužudyti.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras nesutinka su tokiais nuteistojo teiginiais ir teismo prašo jo apeliacinį skundą atmesti, paliekant galioti Šiaulių apygardos teismo nuosprendį.

D. Sabaliauskas yra buvęs vyriausios Lietuvos raganos V. Lobačiovienės vyras. Moteris DELFI anksčiau sakė girdėjusi apie buvusio sutuoktinio bėdas, tačiau tikino, jog su juo nebendrauja.