Ketvirtadienį kalbėdamas su žurnalistais Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Kofi Annanas patvirtino, kad žuvo 115 tūkst. žmonių ir žinoma, jog sužeista maždaug pusė milijono. Dar 5 milijonams reikia kuo skubiausios pagalbos. Jis patvirtino, kad trečdalis nukentėjusiųjų per stichiją yra vaikai.

Tikrasis katastrofos mastas gali paaiškėti tik po kelių dienų ar net savaičių, nes gelbėtojai dar nepasiekė kai kurių atokių rajonų, o gedintys žmonės dar tebeieško dingusių savo artimųjų.

Pareigūnai teigia, kad aukų skaičius labiausiai stichijos nusiaubtoje Indonezijoje, kur žuvo 79 tūkst. žmonių, augs.

Į labiausiai stichijos nusiaubtas vietoves vėluoja pagalba. Pranešama, kad nukentėjusieji grumiasi dėl humanitarinių organizacijų atgabento vandens ir maisto produktų.

Tarptautinė bendruomenė jau pažadėjo cunamio nušluotam regionui maždaug pusės milijardo JAV dolerių pagalbą. Pagalbos organizacijos prašo aukoti ne maistą ir rūbus, o pinigus, nes jų reikia labiausiai.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pareigūnai tvirtina, kad tūkstančiai pūvančių lavonų nėra didžiausias pavojus siekiant užkirsti kelią ligų proveržiui. Nuotėkomis užterštas vanduo - pagrindinis rizikos veiksnys, leidžiantis plisti tokioms mirtinoms ligoms, kaip cholera, maliarija ir dengės karštligė. Pagalbos organizacijos siekia kuo skubiau nukentėjusiąsias sritis aprūpinti švariu geriamuoju vandeniu.

Dauguma ligas pernešančių medžiagų žmogaus kūne po mirties ilgai neišgyvena. Pasak PSO, labiau tikėtina, kad sunkių infekcijų šaltinis - išgyvenusieji po cunamio žmonės, kurie jau gali sirgti.

Sekmadienį pakrantes užplūdusios milžiniškos vandens sienos suniokojo šimtų kaimo gyventojų saugaus vandens atsargas, o tai, kas liko, užteršė nuotėkomis. Anot PSO, šis užterštasis vanduo ir kelia didžiausią grėsmę.

PSO yra pažymėjusi, kad cunamio aukų skaičius gali padvigubėti, jei nukentėjusiose valstybėse kiltų epidemijų.

Tradiciniai Naujųjų metų vakarėliai Azijos ir Europos valstybės šiais metais bus niauresni nei įprasta. Puotautojai raginami dalį savo vakarėliams paprastai išleidžiamų pinigų skirti milijonams žmonių, kurie nukentėjo nuo pražūtingojo Azijos cunamio. Vokietijos užsienio reikalų ministras Joschka Fischeris yra paprašęs vokiečių dalį maždaug 100 mln. eurų, kuriuos jie paprastai išleistų naujametiniams fejerverkams, skirti labdarai.

Specialistai jau trečiadienį kalbėjo, kad jei cunamio nusiaubtame regione būtų įrengta perspėjimo apie cunamius sistema, du trečdaliai žuvusiųjų šiandien būtų gyvi. Tačiau paaiškėjo keletas skandalingų detalių. Kaip rašoma viename iš Tailando dienraščių „The Nation", dar prieš cunamiui suduotant mirtiną smūgį į posėdį susirinkę Tailando meteorologai nutarė neperspėti apie artėjantį pavojų, kad nebūtų pakenkta Tailando turizmo industrijai. Praėjus vos kelioms minutėms po drebėjimo Indijos vandenyne mokslininkai buvo susitikę ir aptarė padėtį. Tarp susirinkusiųjų meteorologų tik keturi buvo seismologai.

Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi ketvirtadienį teigė norįs, jog būtų surengtas septynių labiausiai išsivysčiusių pasaulio pramoninių valstybių ir Rusijos - vadinamojo Didžiojo aštuoneto (G8) - susitikimas, kuriame būtų aptarta, kaip reaguoti į dešimtis tūkstančių aukų nusinešusio cunamio padarinius.

Pateikiami negalutiniai žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičiai:

Bangladešas - 2 žuvusieji; Rytų Afrika - 136 žuvusieji; Indija - 7 tūkst. 333 žuvusieji; Indonezija - 79 tūkst. žuvusiųjų (iki 100 tūkst. sužeistųjų); Malaizija - 64 žuvusieji (218 sužeistųjų);

Maldyvai - 67 žuvusieji; Mianmaras - 36 žuvusieji (45 sužeistieji); Šri Lanka - 29 tūkst. žuvusiųjų; Tailandas - 1 tūkst. 975 žuvusieji (įskaitant daugiau nei 700 užsienio turistų, dar 9 tūkst. 808 sužeista).

Gauti informacijos apie sužeistuosius iš visų nukentėjusiųjų valstybių nepavyko, tačiau manoma, kad sužalotųjų skaičius viršys žuvusiųjų.

Vis daugiau žmonių po katastrofiško cunamio dingusių artimųjų ir draugų ima ieškoti internete. Tokios pagalbos agentūros, kaip Raudonasis Kryžius ir "Oxfam", yra paprašiusios aukoti lėšų. Tai galima greitai padaryti internete, atsivertus tinklalapius http://www.redcross.org.hk ir http://www.oxfam.org.hk.

Lietuvos nevyriausybinės oganizacijos ragina visuomenę padėti nukentėjusiesiems nuo pražūtingo cunamio Pietryčių Azijos šalyse.

Indas laidoja vaiką masinėje kapavietėje 185 km nuo Madraso. Tūkstančiai žmonių žuvo Pietryčių Aziją užklupus milžiniškoms cunamio bangoms, kurias sukėlė 8,9 balo pagal Richterio skalę stiprumo žemės drebėjimas.