Žuvusiųjų skaičius labai išaugo, kai Šri Lankos kariškiai ir tamilų sukilėliai pranešė, jog stichinės nelaimės metu žuvo beveik 11 tūkst. žmonių, iš jų 70 užsieniečių. Indijos pietryčių pakrantėje, pareigūnų teigimu, žuvo 6 597 žmonės, Šiaurės Indonezijoje nuskendo iki 4,9 tūkst. žmonių, o kurortinėse Pietų Tailando salose žuvo 866 žmonės.

Oficialiai pranešama, kad įvairiose Azijos šalyse žuvo daugiau nei 100 turistų, bet užsienio valstybės tebelaukia informacijos apie tūkstančius šiuose kraštuose atostogas leidusių ir po stichijos dingusių užsieniečių.

Visame regione žmonės tarp daugybės į ligonines suvežtų ir tiesiog koridoriuose suguldytų lavonų ieško savo artimųjų ir meldžiasi, kad saugiai grįžtų dingusieji, kurių taip pat yra tūkstančiai.

Jungtinių Tautų ekspertai būgštauja, kad žuvusių aukų skaičius per pragaištingą potvynių katastrofą Pietų Azijoje gali dar gerokai padidėti. "Spėjame, kad daugelis iš tūkstančių, kurie laikomi dingusiais be žinios, yra žuvę", - pirmadienį spaudos konferencijoje Niujorke pareiškė JT atstovas humanitarinei pagalbai Janas Egelandas. Pasak J. Egelando, tikrasis sugriovimų mastas nenuspėjamas.

JT humanitarinės pagalbos koordinavimo biuras sulaukia vis daugiau pranešimų apie katastrofiškus potvynių bangos padarinius. Antra vertus, daugelio nuniokotų regionų vis dar neįmanoma pasiekti. Milijonai žmonių neturi geriamo vandens, todėl reikia tikėtis sparčiai daugėjant pavojingų virškinimo trakto ligų.

Žemės drebėjimo sukeltos bangos nuvilnijo net iki rytinės Afrikos pakrantės.

Dėl cunamio, kurį sukėlė stipriausias pasaulyje per 40 pastarųjų metų žemės drebėjimas, taip pat buvo sužeista dar 5,2 tūkst. žmonių.

Dar mažiausiai 56 žmonės, oficialiais duomenimis, žuvo Mianmare, nors čia aukų, kaip manoma, gali būti gerokai daugiau.

Mažiausiai 52 žmonės, iš jų pora britų, žuvo turistų rojumi vadinamuose Maldyvuose, pranešė pareigūnai. Artimieji ten pasigedo dar 68 žmonių.

Malaizijoje žuvo 51 žmogus, tarp jų daug senukų ir vaikų, sakė pareigūnai.

Bangladeše didelėms bangoms apvertus turistų laivą, žuvo juo plaukę tėvas ir sūnus.

Tarp labiausiai nukentėjusių regionų yra atokios, Indijai priklausančios Andamanų ir Nikobarų salos, kurios buvo netoli žemės drebėjimo epicentro ir kuriose, kaip pranešė pareigūnai, cunamis pareikalavo 3 tūkst. žmonių gyvybių. Tarp žuvusiųjų šiose strategiškai svarbiose salose, kurių dauguma yra uždaros lankytojams ir kur gyvena kelios primityvios gentys, yra mažiausiai 68 oro pajėgų kariai ir jų šeimų nariai, gyvenę vienoje bazėje.

Pirmadienį pranešta, jog nuo Azijos atsiritusios milžiniškos bangos pasiglemžė daugiau nei 100 Somalio žvejų gyvybes; aukų skaičius čia gali dar labiau išaugti.

Dėl žemės drebėjimo, kurio epicentras buvo Indijos vandenyne prie Sumatros, ši Indonezijos sala galėjo pasistūmėti 30-čia metrų į pietvakarius - tokią prielaidą iškėlė grupė Amerikos mokslininkų iš Kalifornijos technologijos universiteto, katastrofos metu dirbusi pačioje Sumatroje.

"Mirtis atėjo iš jūros, - pasakojo vienas statybininkas, gyvenantis netoli buvusio prancūzų anklavo Pondičerio Indijoje. - Bangos tiesiog nesiliovė mūsų persekioti. Jos nuplovė visus mūsų namus. Ką padarėme, kad to nusipelnytume?"

Iki 10 m aukščio vandens siena užgriuvusi nušlavė namus, į krantą išmetė žvejų laivus. Vandens srautai kaip skiedras nešė automobilius, užliejo viešbučius ir į jūrą nunešė paplūdimiuose buvusius atostogautojus, vaikus, žvejus.

Cunamis negailėjo nieko. Turistai iš Vakarų žuvo besikaitindami paplūdimyje, skurdūs pajūrio kaimiečiai nuskendo savo pačių namuose, žvejai mirė lengvose valtyse. Plaukiodamas greitaeigiu kateriu žuvo Tailando karaliaus Bhumibolo Adulyadejo vaikaitis, kuriam buvo 21-eri.

Indonezijos kareiviai žuvusiųjų ieško net medžių viršūnėse, taip pat - cunamio sugriautų namų griuvėsiuose. Šias vandenyno bangas sukėlė 9 balų pagal Richterio skalę stiprumo žemės drebėjimas, kurio epicentras buvo prie šiaurinės Sumatros salos, kur žuvo mažiausiai 4 491 žmogus.

"Visur taip dvokia... Žmonių kūnai guli šalia nugaišusių gyvūnų - šunų, žuvų, kačių ir ožkų", - sakė jūrų pėstininkų pulkininkas, vadovaujantis palaikų išvežimui Lokseumavės mieste Sumatros Ačeho provincijoje.

Po sekmadienio žemės drebėjimo, kuris buvo stipriausias pasaulyje nuo 1964 metų ir ketvirtasis pagal stiprumą nuo 1900 metų, buvo silpnesnių pakartotinių požeminių smūgių.

Šeimos visame pasaulyje karštligiškai ieškojo informacijos apie savo artimuosius, kurie Kalėdų atostogoms išvyko į minėtas valstybes. Susirūpinusių giminaičių skambučiai netyla užsienio reikalų ministerijose, kurios įsteigė specialias linijas, ir kelionių agentūrose. Daug užsienio turistų liko be pinigų, daiktų ir pasų.

Cunamius paprastai sukelia staigus žemės plokštės po vandenynu ar šalia jos pakilimas ar nusileidimas. Cunamis - tai virtinė bangų, kurios vandenynu gali sklisti daugiau kaip 800 km per val. greičiu. Šioms bangoms pasiekus pakrančių seklumas, jų greitis sumažėja, tačiau aukštis padidėja, ir jos gali smogti su didžiule jėga.

Ramiojo vandenyno cunamių prognozavimo centro, įsikūrusio Los Andžele, vadovas sakė, kad JAV pareigūnai, užregistravę žemės drebėjimą karštligiškai mėgino paskelbti perspėjimą apie cunamį.

Tačiau tame regione nėra oficialios pavojaus skelbimo sistemos, sakė Charlesas McCreery, Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos centro Honolulu direktorius.

"Bangai atsklisti nuo drebėjimo (epicentro) iki Šri Lankos prireikė pusantros valandos, o iki vakarinės Tailando ir Malaizijos pakrantės - valandos", - sakė Ch.McCreery. "Bandėme daryti viską, ką galėjome. Savo adresų knygelėje neturime niekieno (telefonų ar adresų) toje pasaulio dalyje", - pridūrė jis.