Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį panaikino kovo 23 dieną Vilniaus miesto 2-sios apylinkės teismo paskelbtą nuosprendį, kuriuo 49 metų suspenduotas dvasininkas buvo nuteistas pataisos darbais už stambaus masto sukčiavimą.

Apygardos teismas nusprendė, kad nuosprendį paskelbęs teismas padarė Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų ir todėl nuosprendis yra nepagrįstas ir neteisėtas. R.Jakučio byla dabar vėl bus iš naujo nagrinėjama Vilniaus miesto 2-sios apylinkės teisme.

Suspenduoto dvasininko teismo procesas tęsiasi jau keletą metų. Į Vilniaus 2-sios apylinkės teismą byla grįžta jau antrą kartą - 1999 metais rugsėjį tąkart nuteistojo skundą nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas taip pat panaikino nuosprendį, paleido realia laisvės atėmimo bausme nuteistą R.Jakutį iš suėmimo. Tada teismas taip pat buvo nusprendęs, kad buvo pažeisti įstatymai ir grąžino bylą nagrinėti iš naujo.

Dabar antrą kartą paskelbtą R.Jakučiui nuosprendį apskundė Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra ir keli civiliniai ieškovai.

Prokuratūra buvo nepatenkinta, jos manymu, aiškiai per švelnia bausme. Apeliaciniu skundu prokuratūra prašė teismo pripažinti R.Jakutį kaltu ir dėl tų nusikaltimo epizodų, dėl kurių jis buvo išteisintas ir nuteisti realia laisvės atėmimo bausme - kalėti 5 metus sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijoje.

Teismo posėdyje ketvirtadienį prokuratūra šiek tiek pakoregavo savo motyvus - prokuroras Antanas Gubista paprašė panaikinti nuosprendį ir perduoti bylą nagrinėti iš naujo pirmos instancijos teismui.

Tuo tarpu nuteistojo advokatas Romualdas Mikliušas tvirtino, kad jo kliento negalima kaltinti sukčiavimu, kadangi Aukščiausiojo Teismo Senatas yra išaiškinęs, kad sukčiavimu asmenų kaltinti negalima, jeigu jie iš banko paskolas paėmė verslo reikalams ir negrąžino dėl nepasisekusio verslo. Pasak advokato, tokioje situacijoje yra ir R.Jakutis - jis į Lietuvą atvežė 11 vargonų, meno kūrinius. Buvo rengiamos parodos, koncertai.

Labai jaudindamasis R.Jakutis teismui tvirtino, kad dirbs, stengsis grąžinti skolas. Knygų leidybos įmonė "Kolibris" yra pateikusi pažymą, liudijančią, kad R.Jakutis joje dirba konsultantu. Įmonė taip pat reiškė viltį, kad jos darbuotojas nebus nuteistas realia laisvės atėmimo bausme.

R.Jakutis Vilniaus miesto 2-sios apylinkės teismo kovo 23 dienos nuosprendžiu už stambaus masto sukčiavimą buvo nuteistas 2 metais pataisos darbų, 20 proc. uždarbio išskaičiuojant valstybei.

Iš R.Jakučio teismas Lietuvos taupomajam bankui (LTB) priteisė daugiau nei 1 milijoną litų, per 517 tūkst. litų priteista Turto bankui. Dar daugiau nei 20 civilinių ieškovų ieškinių teismas paliko nenagrinėtus, palikdamas teisę prisiteisti juos civiline tvarka.

Teismas buvo nusprendęs konfiskuoti pusę nuteistojo turto, 5 metus jis negalės dirbti darbo, susijusio su materialinėmis vertybėmis. Dėl keliasdešimt nusikaltimų epizodų - sukčiavimo, svetimo turto pasisavinimo, draugės kailinių vagystės - R.Jakutis buvo išteisintas.

1990- 1996 metais R.Jakutis buvo Nemenčinės parapijos klebonas ir parapijos administratorius. Vilniaus arkivyskupija teismui pateikė pažymą, kurioje rašoma, kad kaip parapijos administratorius R.Jakutis buvo atsakingas už piniginių lėšų apskaitą ir jų naudojimą.

R.Jakutis gavo dideles paskolas iš bankų kaip ne pelno organizacijos "Vilties šeima" prezidentas ir bandė pinigus investuoti į invalidų ir vaikų globos namų statybą. Tačiau iš savo veiklos negaudamas pajamų, šių kreditų kunigas negrąžino, o kaip paskolos garantą sugebėjo dviem bankams įkeisti tą pačią meno kūrinių kolekciją.

Prokuratūra R.Jakučiui buvo inkriminavusi 61 nusikalstamų veikų epizodą, tačiau dėl daugumos kaltinimų buvusį kleboną teismas išteisino pritrūkus kaltės įrodymų. Kreditoriams teismas patarė su R.Jakučiu aiškintis civilinio proceso tvarka.