Rusijos centrinio Tatarstano regiono, kuriame dauguma gyventojų yra musulmonai, Kazanės mieste gyvenęs 52 metų Sergejus Nazarovas pasiskundė pilvo skausmais po to, kai policija penktadienį jį sulaikė įtarę vagyste.

Vakare S. Nazarovui buvo suleista skausmą malšinančių vaistų, tačiau kitą dieną vyras buvo paguldytas į ligoninę, nustačius, jog jam plyšo žarna, pranešė Tatarstano policija.

"Jam buvo atlikta operacija, po kurios ištiko koma, ir jis mirė neatgavęs sąmonės", - sakoma policijos pranešime.

Regiono vidaus reikalų ministras Asgatas Safarovas pirmadienį sušaukė neeilinį pasitarimą, sakydamas, kad visi, pripažinti kaltais dėl S. Nazarovo mirties, bus griežtai nubausti.

Devyniems aukšto rango pareigūnams buvo pareikšti papeikimai, o keli kiti buvo nušalinti, kol vyksta tyrimas.

Tatarstano tyrėjų biuro atstovas sakė, kad šiuo metu atliekamas incidento tyrimas, taip pat nurodė, jog S. Nazarovo artimieji tvirtina, kad jis buvo išprievartautas, kai buvo sulaikytas.

Tarpregioninės žmogaus teisių organizacijos "Agora" vadovas Dmitrijus Kolbasinas sakė, jog S. Nazarovas prieš mirtį spėjo papasakoti savo artimiesiems apie patirtus kankinimus.

Jis "prieš mirtį sugebėjo papasakoti, kad Dalnyj policijos skyriaus pareigūnai jį prievartavo šampano buteliu", - D. Kolbasinas nurodė savo tinklaraštyje socialiniame tinkle "LiveJournal".

Policija tvirtino, kad arešto metu S. Nazarovas buvo girtas, tačiau jo svainis Šamilis pasakojo naujienų agentūrai "Interfax", kad jo giminaitis buvo blaivus, kai buvo sulaikytas pakeliui į parduotuvę.

Plečiantis šiam skandalui, "Agora" ir Kazanės žmogaus teisių centras oficialiai kreipėsi į Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą, prašydami pašalinti iš pareigų Tatarstano policijos vadovą A. Safarovą.