Nėra apsaugos

Kriminalinių įvykių suvestinėje įvykis aprašytas itin sausai – du vyrai susimušė dėl eilės į keltą.

Abu kreipėsi į medikus ir gavę pirmąją pagalbą buvo išleisti gydytis į namus. 1-ojo policijos komisariato pareigūnams teks išsiaiškinti, kas pradėjo konfliktą, kuris užpuolikas, o kuris nukentėjusysis.

Muštynės dėl teisės pirmesniam patekti į keltą dažniau kyla vasarą, kai eilėse tenka laukti net kelias valandas. Kad nesusipratimų būtų kuo mažiau, Smiltynės perkėla vasarą samdo saugos tarnybą.

Uniformuoti vyrai stengiasi ne tik reguliuoti eilę, bet ir neleisti įsiplieksti konfliktams. Ne sezono metu, kai visi automobiliai nesunkiai telpa į keltą, poreikio samdyti apsaugininkus lyg ir nėra, tačiau gyvenimas rodo ką kita.

Sutino veidas

Klaipėdoje gyvenantis, bet kas savaitę į Kaliningradą važinėjantis darbo reikalais Olegas Kulikovas pasakojo penktadienį, kaip paprastai, su grupe draugų grįžęs iš Rusijos pusės namo. Prie perkėlos jų automobilis laukė kelto. Jį ir draugus labai papiktino, kai į keltą, aplenkdamos jų eilę, viena po kitos pradėjo važiuoti mašinos.

„Praleidome vieną, kitą, trečią, žiūrim, kad čia ir galo nebus, - dienraščiui pasakojo O.Kulikovas. – Aš nevairavau, todėl nusprendžiau išsiaiškinti. Išlipau ir norėjau prieiti prie vieno be eilės ketinančio važiuoti automobilio vairuotojo. Kai ėjau tarp mašinų, automobilis pradėjo važiuoti ir trenkė man per kojas. Aš užgriuvau ant kapoto, o kai pakilau ir norėjau pasikalbėti su vairuotoju, jis iššoko iš mašinos ir puolė mane mušti. Buvau parblokštas ant šlapios žemės ir sumuštas. Išgelbėjo draugai, jie atplėšė tą žmogų nuo manęs.“

O.Kulikovas tikino, jog jo veidas taip smarkiai sumuštas, kad visą savaitę jis nedirbs, nes verslo partneriams toks pasirodyti negali. 37 metų vyras tikino nedovanosiąs užpuolikui ir kreipsiąsis į teismą. Jis mano, jog Senojoje perkėloje nesusipratimai kyla todėl, kad čia nėra atskiros eilės tarnybiniams bei Neringos gyventojų automobiliams.

Puolė su buteliu

Kuršių nerijos nacionalinio parko vyriausiasis architektas Gintautas Survila buvo tas žmogus, kurį O.Kulikovas pavadino užpuoliku. G.Survila pasakojo apie įvykį visiškai kitaip. Penktadienį 16.15 iš darbo Nacionaliniame parke važiavo beveik visi čia dirbantys žmonės. Tačiau mašinų nebuvo tiek daug, kad kuri nors būtų netilpusi į keltą.

Tarnybiniai automobiliai stovėjo vienoje eilėje, visi jie turėjo už priekinio stiklo užkištus leidimus. Keletas iš Kaliningrado grįžtančiųjų automobilių stovėjo kitoje eilėje.

„Visa mūsų eilė palengva, laikydamiesi mažo atstumo, judėjo į keltą. Girdėjau kažką rėkaujant, bet nekreipiau dėmesio. Keiksmų ir nepadorių gestų važiuodami iš darbo dažnai sulaukiame, nes žmonės nežino, kad turime teisę persikelti be eilės. Dažniausiai užtenka paaiškinti tvarką, tuo konfliktas baigiasi. Tačiau penktadienį buvau užpultas girto žmogaus, - pasakojo G.Survila. - Jis keikėsi bjauriausiais rusiškais keiksmais. Nešinas buteliu jis įlindo į tarpą tarp mano mašinos bei sunkvežimio ir kumščiu vožė per kapotą, jį įlenkdamas. Paskui priėjo prie manęs.

Aš išlipau ir gavau smūgį į galvą. Nelaukiau, kol mane sumuš. Atsakiau tuo pačiu. Pribėgo dar keli vyrai iš to paties automobilio, parvertė mane į purvą, sudraskė drabužius. Viskas truko labai trumpai. Mano automobilis užvažiavo ant kelto paskutinis. Tilpome visi, jokio reikalo kovoti dėl eilės. Kol plaukėme, sėdėjau bendradarbių mašinoje. Mačiau, kaip agresyviai nusiteikę vyrai, grasindami susidorojimu ir nepaliaudami keiktis, vaikščiojo apie mano automobilį. Grasinimai nesiliovė nė kitame krante ir net policijoje.“

Atsirado užtarėjas

Klaipėdoje prie perkėlos jau laukė policijos ekipažas. Pareigūnus iškvietė G.Survila. Įvykio aplinkybes toliau abi pusės aiškinosi 1-ajame policijos komisariate. G.Survila paprašė nustatyti jį sumušusio vyro girtumą. Kadangi tokioje situacijoje turi būti tikrinami abu, jis neatsisakė pūsti į alkotesterį ir pripūtė nulį. O.Kulikovas tokią pat procedūrą pakartoti atsisakė.

Pasak G.Survilos netrukus į policiją atvažiavo kažkoks O.Kulikovo draugas, panašu, policininkas, ir parašė už neblaivų savo draugą pareiškimą. O.Kulikovas tik pasirašė.

Įvykį matė daug Nacionalinio parko bei Jūrų muziejaus darbuotojų, tad nustatyti tikrąsias įvykio aplinkybes neturėtų būti sunku. O.Kulikovas vakar sakė, kad pasisamdė gerai Klaipėdoje žinomą advokatą. G.Survilai tokia mintis į galvą neatėjo, nes jis nemano padaręs ką nors neteisėta.