Ketvirtadienį VRM įvyko šio tyrimo pristatymas, kuriame dalyvavo vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis, tyrimo rezultatus pristatė VRM Viešojo saugumo politikos departamento Kriminalinių procesų kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Vileikienė.

VRM ir Policijos departamento užsakymu, reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą 2011 m. rudenį atliko bendrovė „Spinter tyrimai", jos metu visose Lietuvos savivaldybėse individualių interviu būdu apklausti net 3002 gyventojai. Buvo siekiama išsiaiškinti, kaip Lietuvos gyventojai vertina viešojo saugumo būklę šalyje, kaip suvokia saugumo jausmą, kokia yra patirtis tapus nusikaltimo auka, koks jų požiūris į teisėsaugos institucijas. Taip pat buvo siekiama išsiaiškinti, kaip keitėsi gyventojų požiūris į viešąją saugumą per pastarąjį dešimtmetį.

Daugumos Lietuvos gyventojų nuomone, policija yra labiausiai atsakinga, kad jie jaustųsi saugiai - taip mano net 65 proc. apklausos dalyvių. Jos rezultatai taip pat parodė, kad policija pasitiki 58 proc. gyventojų, jos darbą gerai vertina 59 proc. gyventojų.

Tyrimo rezultatais atskleidė ir tam tikras teigiamas tendencijas, susijusias su viešojo saugumo būklės vertinimu.

„Per pastaruosius septynerius metus nuo 47 iki 66 procentų išaugo skaičius saugiai savo gyvenamojoje vietovėje besijaučiančių žmonių, nuo 40 iki 58 procentų padaugėjo manančių, jog jų gyvenamojoje vietovėje rizika tapti nusikaltimo auka yra maža. Tai yra vieni geriausių rodiklių tiriamuoju laikotarpiu", - pažymėjo ministras R. Palaitis.

Tyrimas parodė, kad saugiausiai žmonės jaučiasi savo gyvenamojoje aplinkoje: savo mieste ar rajone saugiai jaučiasi daugiau nei šeši iš dešimties (66 proc.), savo kieme ir gatvėje - septyni iš dešimties (72 proc.). Daugiau nei pusė apklaustųjų (51 proc.) mano, kad už tai, kad žmonės jaustųsi saugūs yra atsakingi patys gyventojai , o 48 proc. jų sutiktų dalyvauti veikloje, susijusioje su rūpinimusi savo gyvenamosios vietos saugumu.

Gyventojų nuomone, didžiausia rizika tapti nusikaltimo auka yra nuošalioje vietoje (taip mano 64 proc. apklausos dalyvių), gatvėje (50 proc.), kelyje (48 proc.) ar laisvalaikio praleidimo vietoje (25 proc.). Tačiau tyrimas atskleidė, kad realiai per pastaruosius penkerius metus daugiausiai apklaustųjų ar jų šeimos narių nukentėdavo gatvėje (36 proc. atvejų), savo namuose (27 proc.) ar prie namų (23 proc.), ir žymiai mažiau - laisvalaikio praleidimo vietoje (9 proc.) bei nuošalioje vietoje (6 proc.).

28 proc. apklausos dalyvių nurodė, kad jie patys ar jų artimieji per pastaruosius penkerius metus tapo nusikaltimo aukomis, iš jų į policiją kreipėsi daugiau nei šeši iš dešimties. Dar labiau pagerinti policijos darbo kokybę, apklaustųjų manymu, labiausiai padėtų griežtesnė darbuotojų atranka ir darbo kontrolė, taip pat geresnis darbuotojų profesinis mokymas.