Už tai ligoninės reanimacijos anesteziologijos skyriaus gydytojos 34 metų Nelė Filistovič ir 28 metų Renata Šimkūnaitė bus nubaustos pinigine bauda nuo 100 iki 300 litų.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros Kvotos ir tardymo kontrolės skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Nerijus Puškorius pirmadienį sakė BNS, kad buvo atsižvelgta į medikių poelgio tikslus, motyvus ir nuspręsta baudžiamosios bylos nekelti.

"Matyti, kad nevykusiai buvo juokaujama. Aišku, jos turėtų atsakyti už savo veiksmus administracine ar materialine tvarka, nes pareigūnai eikvojo savo benziną ir pajėgas",- BNS sakė prokuroras N.Puškorius.

Praėjusio ketvirtadienio vakarą į Šv. Jokūbo ligoninę buvo atvykę policininkai, ugniagesiai, Civilinės saugos departamento ir kitų institucijų pareigūnai. Specialiosios tarnybos suvažiavo, nes t elefonu 02 paskambinusi akušerijos skyriaus gydytoja Vaiva Eringytė pranešė, kad nepažįstamas vyriškis akušerijos skyriaus personalui atnešė popierinį voką su nežinomais milteliais. Laiškas buvo adresuotas minėtajai gydytojai. Laišką rado į ligoninę aplankyti žmonos atėjęs vyriškis.

Norėdamos pajuokauti, medikės iš laikraščio iškirpo raides, iš jų suklijavo tekstą "daktarei Eringytei", o pačioje - "Osamo bin Ladeno chebra". Po to voką nunešė prie akušerijos skyriaus durų. R.Šimkūnaitė ir N.Filistovič tikėjosi, kad kolegė supras jų pokštą ir ateis kartu gerti kavos.

Tačiau V.Eringytė sunerimo, kad milteliai gali būti pavojingi šiame skyriuje gulinčioms gimdyvėms ir naujagimiams, todėl iškvietė policiją. Įvykis ligoninėje sąmyšio nesukėlė, darbas nesutriko, ligoniai ir medikai evakuoti nebuvo. Šv. Jokūbo ligoninėje paprastai gydomi 120-150 ligonių.

Ligoninėje R.Šimkūnaitė dirba dvejus, o N.Filistovič - septynerius metus. Iki šiol pretenzijų joms neturėjo nei vadovybė, nei ligoniai. Medikės gailisi dėl savo poelgio.

Praėjusią savaitę nežinomų asmenų paštu atsiųsti vokai su baltos spalvos milteliais pasiekė dienraštį "Respublika", Kėdainių laikraštį "Rinkos aikštė", LTV laidos "Spaudos klubas" vedėją Audrių Siaurusevičių, Prezidentūrą ir JAV ambasadą, taip pat pavienius asmenis Vilniuje ir Kaune.

Visuomenės sveikatos centro specialistai ištyrė jau didžiąją jų dalį, tačiau juodligės užkrato nerado. Dėl šių atvejų, kurie buvo įvertinti kaip piktybinis chuliganizmas, prokuratūra iškėlė baudžiamąsias bylas.

Kai kuriuose vokuose, be miltelių, buvo ir languoto popieriaus lapeliai su užrašu ranka "Džihad", t.y. "šventasis karas". Įvairiose pasaulio šalyse pastaruoju metu būta incidentų, kurie sukėlė nuogąstavimų, kad paštu gali būti platinamas mirtinai pavojingos juodligės užkratas.

Vienas žmogus JAV jau mirė nuo juodligės ir 8 yra užsikrėtę. Manoma, kad ligos protrūkis gali būti susijęs su rugsėjo 11-osios teroro aktais JAV.