Pirminiais duomenimis, neblaivus tauragiškis visureigiu, kuris, kaip įtariama, lydėjo kontrabandinį krovinį, taranavo VSAT tarnybinį automobilį, kuriuo važiavo keturi VSAT Pagėgių rinktinės Specialiosios paskirties būrio pareigūnai.

Nuo smūgio pasieniečių automobilis nuslydo į šalikelę ir apvirto, tauragiškio visureigis taip pat nulėkė nuo kelio.

Įvykio metu vienam pasieniečiui sumuštas kaklas, kitam - koja, tačiau, pirminiais duomenimis, traumos nėra rimtos. Įžūlaus incidento kaltininkus sulaikė patys VSAT pareigūnai.

Pasak VSAT pranešimo spaudai, apie 4 valandą Pagėgių rinktinės specialiojo pasieniečių būrio ekipažas Pagėgių savivaldybės Mociškių kaimų, vietinės reikšmės kelyje, prasilenkė su nuo valstybės sienos važiavusiu įtartinu krovininiu mikroautobusu UAZ.

Pareigūnai atkreipė dėmesį, kad automobilis buvo be valstybinių registracijos numerių.

Apsukę tarnybinį visureigį "Land Rover Defender 110", pasieniečiai pradėjo persekioti įtartiną UAZ.

Netikėtai iš miško išlindęs galingas padidinto pravažumo "Toyota" markės visureigis ėmė pavojingai manevruodamas blokuoti kelią tarnybiniam pasieniečių automobiliui. Gaudynės truko apie 10 kilometrų.

Pasieniečiams pavyko aplenkti "Toyota", tačiau pastarojo automobilio vairuotojas už Žukų kaimo ribų staiga įjungė ilgąsias šviesas, manoma, kad apakintų pasieniečių vairuotoją, ir visureigiu rėžė į VSAT automobilio galą.

Nuo smūgio "Land Rover" nuslydo nuo žvyrkelio ir apvirto ant šono. "Toyota" taip pat nulėkė nuo kelio važiuojamosios kelio dalies ir pakibo ant pakelės griovio.

Po incidento išlipę iš gerokai apgadinto automobilio pasieniečiai sulaikė du "Toyota" visureigiu važiavusius asmenis - Tauragės gyventojus. Šie sulaikomi priešinosi, todėl pareigūnams teko panaudoti kovinės savigynos veiksmus ir surakinti tauragiškius antrankiais.

"Toyota" vairuotojui buvo nustatytas 0,72 promilės girtumas.

Pagėgių rinktinėje dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tyrimą atlieka ir policija.

VSAT teigimu, incidentai pasienyje su Rusija, kuomet pasieniečiai gaudo cigarečių kontrabandininkus, neretai panašūs į pranešimus iš karo fronto.

Dėl beribio kontrabandininkų įžūlumo užsiimant neteisėta veikla ir siekiant bet kokia kaina išsaugoti gabenamus cigarečių krovinius sieną su Rusija saugančių pasieniečių sveikatai ir net gyvybei neretai kyla pavojus.

Nusikaltėlius šiame ruože VSAT pareigūnams dažnai tenka tramdyti šūviais iš tarnybinių ginklų, naudoti kovinių imtynių veiksmus ir specialiąsias priemones.

Kone kasdien VSAT pareigūnai pasienyje su Rusija sulaiko tūkstantinius cigarečių pakelių krovinius. Siekdami išvengti atsakomybės kontrabandininkai nevengia ir taranuoti pasieniečių automobilius, pasitaikė atvejų, kai jie bandydavo savo transportu partrenkti pareigūnus.

Pasieniečių operatyvininkų duomenimis, vien Tauragės apskrityje, prie sienos su Rusija, šiuo metu veikia kelios stambios ir keliasdešimt smulkesnių kontrabandininkų grupuočių. Turima duomenų, kad pastaruoju metu tarp jų atsirado ir tokių, kurios reketuoja kitas grupes. Pasitaikė atvejų, kai įtakingesnės grupės tiesiog atimdavo mažesniųjų iš Rusijos kontrabanda atgabentus cigarečių krovinius.

VSAT Pagėgių rinktinės operatyvininkų duomenimis, dabar vietiniams kontrabandininkams yra pats karštymetis ruošiant priemones gabenti cigaretes žiemą - tam šiuo metu yra rengiami jų turimi keturračiai bei sniego motociklai, gaminamos specialios plačios metalo rogės cigarečių dėžėms tempti ir pan.

Tikimasi, kad ateityje pasienyje su Rusija kontrabandininkams ateis liūdnos dienos - šio ruožo apsaugai, sienos apsaugos infrastruktūros kūrimui, techninių priemonių įsigijimui pradedamos naudoti ir Europos Sąjungos fondų lėšos.

Prie sienos su Rusija šiemet pasieniečiai sulaikė daugiau kaip 2 milijonus 200 tūkstančių pakelių kontrabandinių cigarečių, visame Lietuvos pasienyje - daugiau kaip 3 milijonus pakelių. Tokį rekordinį kiekį cigarečių VSAT pareigūnai sulaiko pirmąsyk per visą tarnybos veiklos istoriją.