Vilniaus apygardos teismas baigė nagrinėti D. Vaisėtos nužudymo bylą – valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras savo baigiamojoje kalboje pažymėjo, kad teisminio nagrinėjimo metu pasitvirtino per ikiteisminį tyrimą surinkti duomenys, kad kaltinamieji organizavo ir dalyvavo dulkių siurbliais prekiaujančio verslininko nužudyme.

Kaltintojas teisme pabrėžė, kad vaikystėje įkaito dramą išgyvenęs Plungės gyventojas M. Adomavičius buvo kraupaus nusikaltimo organizatorius – būtent jis iš anksto planavo grupuotės veiksmus, savo bendrams davė nurodymus. Už tai jam ir pasiūlyta griežčiausia bausmė – 19 metų laisvės atėmimas.

Grupuotės nariai – M. Elenbergaitė, Laurynas Drūteika ir Romanas Mironiukas už grotų turėtų praleisti 17 metų, mano prokuroras. Jis taip pat pasiūlė nuteisti ir Dovydą Našlėną bei Luką Blinovą, kurie dalyvavo vagystėje iš verslininko namų.

Anksčiau teistas kaltinamasis R. Mironiukas teisme yra pasakojęs, kad planą nužudyti D. Vaisėtą suplanavo su M. Elenbergaite gyvenęs M. Adomavičius. „Jo draugė su tuo vyru turėjo atvažiuoti į mišką“, – teigė jis.

Anksčiau Klaipėdoje gyvenęs R. Mironiukas teigė, kad su M. Adomavičiumi buvo geriausi draugai ir kasdien kartu praleisdavo didžiausią dienos dalį. „Kartą Mantas papasakojo, kad Monika dirba pas verslininką D. Vaisėtą, iš kurio galima pavogti pinigų“, – teigė jis.

R. Mironiukas šiam planui neprieštaravo ir dalyvavo apvogiant D. Vaisėtos namus, o vėliau, praėjus porai mėnesių iš M. Adomavičiaus išgirdo naują pasiūlymą – reikia nužudyti D. Vaisėtą ir užvaldyti visą jo turtą.

„M. Adomavičius nusprendė, kad jį reikia nušauti, o tai padarys L. Druteika, – sakė R. Mironiukas. – Jis sakė, kad jo draugė verslininką išvilios prie apleisto pastato, pats Mantas jį pasitiks, paskui L. Druteika jį nušaus, o tada jį įvertę į duobę užmėtysime akmenimis. Taip ir padarėme“.

Tiesa, prieš kraupaus plano įgyvendinimą vyrai parūkė žolės.

„Aš stovėjau atokioje vietoje, buvau tik stebėtojas, – tikino R. Mironiukas. – L. Druteika stovėjo su ginklu, o netrukus atvažiavo ir Monika su verslininku – tai išgirdome iš automobilyje garsiai sklindančios muzikos. Paskui išgirdau tris keturis šūvius – nuėjau pasižiūrėti, kas vyksta... Buvo kilusi panika – L. Druteika buvo šoke, jis dar judino D. Vaisėtą, jis tuomet dar buvo gyvas. Tada M. Adomavičius paėmė žirkles, nukarpė D. Vaisėtos drabužius ir sudėjo į maišą, o L. Druteika numovė jam batus ir įstūmė į šalia buvusią duobę“.

Tada, pasak R. Mironiuko, M. Adomavičius nurodė D. Vaisėtą užmėtyti šiukšlėmis ir akmenimis.

Tik tada, pasak R. Mironiuko, M. Elenbergaitė ir L. Druteika išvažiavo iš apleistos fermos, o jis pats su M. Adomavičiumi sėdo į verslininko automobilį ir išvažiavo į Kauną, kur, mėtydami pėdas, jį paliko. Prieš tai jie miške sudegino D. Vaisėtos drabužius.

R. Mironiukas teigė, kad po nužudymo jis su M. Adomavičiumi tuštino verslininko sąskaitas – kadangi jis kažkiek buvo panašus į D. Vaisėtą, kartą jam net teko vykti į banką, nes reikėjo sužinoti, kiek tiksliai pinigų yra likę sąskaitoje.

Vėliau, pasak kaltinamojo, M. Admavičius pasiūlė nužudyti dar vieną verslininką – D. Vaisėtos draugą Modestą Česnavičių, su kuriuo M. Elenbergaitė jau buvo užmezgusi pažintį. „Mantas sakė, kad jis paveldėjo 60 mln. Lt, žino, kur gyvena, todėl galima jį nužudyti ir užvaldyti visą turtą“, – kalbėjo R. Mironiukas.

Pasak jo, M. Adomavičius buvo parengęs net planą – dienos metu nueis į jo namus ir prisistatys paštininku, o kai įeis į namus, M. Česnavičių nušaus.

„Tačiau šio plano atsisakėme, nes buvo per daug rizikinga – jį reikėjo įgyvendinti dienos metu“, – sakė R. Mironiukas. Tada, anot jo, M. Adomavičius pasiūlė jį nužudyti kaip D. Vaisėtą – esą viskas praėjo sklandžiai.

Tiesa, ne visai – jaunuoliai nežinojo, kad jau yra sekami policijos pareigūnų, o netrukus buvo sulaikyti, kai automobiliu važiavo Trakų rajone iš miško, kuriame buvo nusižiūrėję vietą M. Česnavičiaus nužudymui.