Tai trečiadienį paaiškėjo Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme, kuris išnagrinėjo anksčiau du kartus teisto P. Volkovo bei jo bičiulio, šiuo metu viename sostinės viešbučio restorane dirbančio 30 metų Andžejaus Mackevičiaus baudžiamąją bylą.

Valstybinį kaltinimą baudžiamojoje byloje palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimo ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Remigijus Matevičius teisme paskelbė, kad A. Mackevičius ir P. Volkovas, veikdami organizuotoje grupėje, praėjusių metų sausio 19-osios vakarą, Vilniuje, susitiko su LKPB Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus vyresniuoju tyrėju Raimondu Rakausku ir neteisėtu būdu siekė, jog į laisvę būtų paleistas vienas iš organizuotos narkotikų platintojų grupuotės narių.

Už tai praėjusiais metais vienu geriausiu LKPB pareigūnu pripažintam R. Rakauskui buvo pasiūlytas 20 tūkst. Lt kyšis.

Baudžiamąją bylą atvertus teisme paaiškėjo, kad A. Mackevičius ir P. Volkovas siekė išlaisvinti vieną grupuotės lyderių – vilnietį Genriką Šafranovičių.

Siekė bičiulį ištraukti iš Lukiškių kalėjimo

Kaip teisme pasakojo savo kaltę visiškai pripažinęs A. Mackevičius, kartą jo draugas P. Volkovas pasidomėjo, ar šis nepažįsta kokių nors pareigūnų – esą kartu su maždaug 40 narkotikų platintojų buvo suimtas ir jo vaikystės draugas G. Šafranovičius.

„P. Volkovas sakė, kad jo draugą gina Henriko Daktaro advokatas“, – kalbėjo restorano padavėju dirbantis kaltinamasis.

Kadangi jo sesuo anksčiau yra dirbusi su LKPB vyresniuoju tyrėju R. Rakausku, A. Mackevičius jam paskambino ir pasiūlė susitikti.

„Kai susitikome, jam pasakiau, kad mane domina G. Šafranovičius, tačiau jis tikino, jog reikia pirmiausiai bylą pažiūrėti“, – teisme kalbėjo A. Mackevičius.

Pasak jo, į antrąjį susitikimą su R. Rakausku vyko ir P. Volkovas. Šio susitikimo metu pareigūnui buvo pažadėta pinigų, jeigu jis padės G. Šafranovičiui išeiti iš Lukiškių kalėjimo.

„Tada P. Volkovas pareigūnui telefone parodė sumą, bet jis pasakė, kad „kart du“, nors P. Volkovas vėliau pinigų taip ir nesumokėjo, nes supratau, jog jam netiko suma“, – sakė A. Mackevičius.

Kur kas atviriau teisme kalbėjo LKPB pareigūnas R. Rakauskas, prisipažinęs, kad visus pokalbius teisėtu būdu slapta įrašinėjo specialia aparatūra. Pasak jo, jau pirmojo susitikimo metu A. Mackevičius už pagalbą pažadėjo finansinę paramą.

Siūlė 10 tūkst. Lt, o jeigu reikės dalintis su kolega – dar tiek pat

„Jis sakė, kad ir tau bus gerai, ir man – užsidirbsime pinigų“, – prisiminė pareigūnas.

„Aš jam pasakiau, kad man trūksta informacijos, reikia pasidomėti, nes A. Mackevičius kalbėjo aptakiai“, – R. Rakausko teigimu, A. Mackevičius susitikimo pabaigoje užsiminė, jog „reikia padėti geriems draugams“.

„Antrasis susitikimas buvo aiškesnis, jame dalyvavo ir P. Volkovas, – kalbėjo LKPB vyresnysis tyrėjas. – Jis aiškino, kad yra žmonės, reikia padėti suorganizuoti susitikimą Lukiškėse, perduoti siuntinius, be to, užsiminė, kad yra savas advokatas ir tada mums abiem bus lengviau“.

Pasak pareigūno, P. Volkovui rūpėjo kuo greičiau iš Lukiškių ištraukti savo bičiulį, už tai jis žadėjo finansinę paramą.

„Jis visą laiką kalbėjo daugiskaita, sakydamas mes – mes žinom, kad tai brangiai kainuoja, bet mes susimesime, mes padarysime tą ir tą, – sakė R. Rakauskas. – Tada aš paklausiau, o kaip jie įsivaizduoja, kiek tai gali kainuoti – man pasidarė įdomu. P. Volkovas telefone užrašė 10 000. Kai paklausiau, kokia valiuta, jis atsakė – litais. Tada paklausiau, kiek bus eurais, jis atsakė, jog 3”.

R. Rakauskas taip pat prisiminė, kad P. Volkovas minėjo ir jo kolegą Ruslaną Jakštą, kuris buvo vienas iš pareigūnų, vadovavusių narkotikų grupuotės tyrimui.

„Padaugink dvigubai, jeigu reikės dalytis su kolega“, – anot pareigūno, sakė P. Volkovas.

Aiškino, kad rodė vaiko nuotrauką, o ne kyšio sumą

Visiškai kitaip apie šį susitikimą kalbėjo P. Volkovas, nepripažįstantis savo kaltės dėl pareigūno papirkimo. Vyras teigė, kad savo draugo buvo prašęs surasti juristą, kuris esą galėtų pakonsultuoti, kokios procedūros taikomos norint įtariamąjį paleisti į laisvę už užstatą.

Kaltinamasis sakė, kad norėjo pagelbėti savo vaikystės draugui G. Šafranovičiui, apie kurio sulaikymą sužinojo iš žiniasklaidos.

„Buvau nuėjęs pas advokatus, bet brangiai kainavo konsultacija – vienas prašė 300, kitas – 500 litų”, – P. Volkovas sakė, kad tada nusprendė paklausti savo draugo A. Mackevičiaus, gal jis pažįsta kokį nors teisininką.

Kai šis suorganizavo susitikimą, P. Volkovas teigė, kad jo metu buvo kalbama tik apie galimo užstato dydį.

„Pareigūnas sakė, kad mano draugo padėtis yra labai sunki ir kad net už du milijonus jo niekas nepaleis, o mes esame per daug filmų prisižiūrėję“, – teisme aiškino kaltinamasis.

P. Volkovas neneigė, kad pareigūnui rodė savo telefoną, tačiau tikino, kad jame buvo pavaizduoti ne skaičiai, o jo vaiko nuotrauka. Kodėl?

„Taip sau, ar tai yra įstatymo nusižengimas, galima sakyti, buvo mūsų draugiški santykiai, mes pokalbio metu susidraugavome“, – teisme aiškino kaltinamasis.

Paklaustas, kodėl jo draugas pripažino kaltę, P. Volkovas teatsakė: „Jis nesąmones šneka“.

Pasirūpino ne tik Prezidentūros ir Seimo, bet ir Elžbietos II maitinimu

Pasak prokuroro R. Matevičiaus, kadangi P. Volkovas anksčiau teistas, be to, nepripažino savo kaltės ir teisme neparodė jokio gailesčio ir nuoširdumo, jam už pareigūno papirkimą turėtų būti skirta reali laisvės atėmimo bausmė.

Tuo tarpu A. Mackevičius gali būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą – jį ginantis advokatas Juzefas Stankevičius prisipažino, kad kaltinamąjį seniai pažįsta asmeniškai ir galėtų būti jam teigiamu pavyzdžiu.

Kaltinamasis tikino, kad teistumas pakenktų jo darbui, nes jo darbovietei maitinimo paslaugas tenka teikti ne tik Prezidentūrai, Seimui, JAV ambasadai, bet ir kartą teko rūpintis Anglijos karalienės Elžbietos II maitinimu, kai ši viešėjo Lietuvoje.

„Jeigu būčiau teistas, šio darbo negalėčiau dirbti, nes mus pareigūnai tikrina“, – teigė A. Mackevičius.

Ar atleisti A. Mackevičių nuo baudžiamosios atsakomybės, o P. Volkovui skirti realią laisvės atėmimo bausmę, teisėja Dainora Kornelija Macevičienė žada paskelbti vasario 10-ąją.