Trečiasis šios istorijos dalyvis - 39 metų klaipėdietis Saulius Latakas buvo kaltinamas įgijęs, laikęs ir platinęs narkotines medžiagas stambiu mastu, jas gabenęs per valstybės sieną, klastojęs dokumentus ir neteisėtai kirtęs sieną.

Teismas nagrinėja šią bylą, tačiau S.Latakui bausmė nebus skirta - teismo psichiatrijos ekspertai pripažino, kad jis sirgo ir serga psichikos liga ir nusikaltimų metu nesuvokė, ką daro. S.Latakas yra gydomas ir teisme nedalyvauja.

Atskleisti didžiulės kontrabandinės narkotikų siuntos kelią iš Kolumbijos iki Minsko ir sulaikyti organizuotą nusikaltėlių grupę pavyko bendromis Olandijos, Baltarusijos ir Lietuvos teisėsaugininkų bei muitininkų pastangomis.

1999 metų sausio 17 dieną į Roterdamo uostą (Olandija) iš Jamaikos Kingstono uosto atplaukęs laivas atgabeno 922 dėžes vaisių punšo. Olandijos muitininkai nusprendė patikrinti krovinį.

Konteineryje paslėptose 18 metalinių statinių buvo 1111 kilogramų marihuanos. Didžioji dalis narkotikų konfiskuota, tačiau palikta apie 11 kilogramų marihuanos ir nuspręsta pasekti, kur toliau keliaus šis krovinys ir kas yra jo siuntėjai.

F.W.Tiljemanas 1998 metų liepos pradžioje Klaipėdoje susipažino su A.Lukošiumi ir S.Lataku. Amsterdame gyvenantis niekur nedirbantis vyras teigė galįs Kolumbijoje pigiai nupirkti narkotinių medžiagų. Kompanija sutarė perplukdyti kvaišalus į Europą, nuvežti per Klaipėdą į Minską ir ten parduoti.

Rugsėjo 13 dieną olandas iš nenustatytų asmenų įsigijo daugiau kaip toną marihuanos ir atgabeno ją į Jamaiką. Tada į operaciją įsitraukė klaipėdiečiai - jie turėjo pasirūpinti, kaip nugabenti krovinį į Baltarusiją.

Vasario 22 dieną laivas su marihuana prisišvartavo Klaipėdoje. Kovo 1 dieną krovinio dokumentai buvo perduoti vienai Klaipėdos įmonei. Jos vairuotojas nežinojo, kad automobiliu į Minską gabena kontrabandinį krovinį. Kovo 10-ąją į Minską atvyko F.W.Tiljemanas ir abu klaipėdiečiai. Jie neįtarė, kad konteineryje beliko tik 11 kilogramų krovinio.

1999 metų kovo 19 d. Baltarusijos pareigūnai sulaikė F.W.Tiljemaną ir A.Lukošių. S.Latakui iš Minsko pavyko pasprukti į Klaipėdą. Jis išvakarėse taksi atvyko iki Baltarusijos ir Lietuvos sienos, ją nelegaliai kirto miškais ir pasislėpė Lietuvoje.

Byla dėl neteisėto narkotinių priemonių įgijimo, persiuntimo ir saugojimo, siekiant jas realizuoti stambiu mastu, 1999-ųjų pabaigoje buvo nagrinėjama Baltarusijoje. F.W.Tiljemanas nuteistas kalėti 15 metų, A.Lukošius neteko laisvės 6 metams.

S.Latakas Lietuvoje buvo apklaustas kaip liudytojas šioje byloje. Jis kaltu neprisipažino ir teigė nežinojęs, kas iš tikrųjų gabenama konteineryje. Jam pusmečiui buvo skirti teismo įpareigojimai, tačiau greit jis juos pažeidė, lankėsi neleistinose vietose.