Tai Č. Daugėla trečiadienį pareiškė Vilniaus miesto 1 apylinkės teisme, kuris atvertė 28 metų E. Karaliui iškeltą baudžiamąją bylą dėl neteisėto praturtėjimo.

Buvęs Alytaus meras žurnalistams teigė, kad nesuprantantis, kodėl iš jo turi būti atimtas jam oficialiai priklausantis namas ir sklypas.

„Kodėl jis iš manęs turi būti atimtas? Pagal sutartį jis man priklauso, negaliu į tą namą įeiti, nes prokuratūra valdo tą namą“, – žurnalistams sakė Č. Daugėla, pažymėjęs, kad iš E. Karaliaus nesulaukęs pinigų savavališkai nutraukė nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sutartį.

Jis taip pat aiškino, kad šiuo metu parduoda ir savo namą Alytuje, nes ketina persikraustyti gyventi į Vilnių.

„Iš Lietuvos išvažiuoti šiai dienai negaliu, galvoju išvažiuoti iš Alytaus ir gyventi Vilniuje, bet kai buvau išrinktas meru, tai išėjo kaip išėjo, – sakė Č. Daugėla, kas mėnesį bankui mokantis apie 40 tūkst. Lt kreditą su palūkanomis. – Dabar namas Vilniuje man būtų reikalingas, jame gyvenčiau“.

Už Socialdemokratų partijos vardo diskreditavimą iš partijos pašalintas Č. Daugėla neslėpė, kad su E. Karaliumi turėjo darbinių reikalų – teisininkas tvarkęs verslininko juridinius reikalus. Be to, buvęs politikas neneigė, kad pažinojo ir šiuo metu milijoninės kontrabandos byloje suimtą Vilių Karalių.

„Kažkada teko dirbti statybose, labai seniai, Lazdijuose ar kur“, – nenoriai apie pažintį su V. Karaliumi kalbėjo jis.

Tuo tarpu savo kaltės dėl nepagrįsto praturtėjimo nepripažįstantis vienoje Vilniaus advokatų kontoroje advokato padėjėju dirbantis V. Karaliaus sūnus teigė, kad jam iškelta baudžiamoji byla yra išskirta iš jo tėvo bylos.

„Manau, kad tokia teisės norma, kaip neteisėtas praturtėjimas prieštarauja Konstitucijai, – sakė jis. – Prašysiu teismo, kad inicijuotų šios normos patikrinimą. Suvokite situaciją – pareiškiamas kaltinimas, aš turiu didesnį nei 500 MGL vertės turtą ir tik vėliau aiškinamasi, ar jį galėjau turėti ir įgyti iš teisėtų pajamų. Manau, kad jau iš dabar esančios bylos medžiagos dalį kaltinimų galėčiau paneigti duodamas paaiškinimus“.

E. Karaliaus bylos teisėjas Petras Karvelis iš esmės žada imtis kovo 1-ąją, nes trečiadienį dėl užimtumo kitose bylose į posėdį negalėjo atvykti E. Karaliaus advokatas. Be to, neatvyko du liudytojai. Šioje byloje valstybinį kaltinimą palaiko prokuroras Gintaras Jasaitis.

Bylos duomenimis, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) kartu su Generaline prokuratūra ikiteisminio tyrimo metu nustatė, kad E. Karaliaus daugiau nei 7 mln. 150 tūkst. Lt vertės turimas turtas galimai negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis.

 Česlovas Daugėla
Pareigūnai išsiaiškino, kad E. Karalius turėjo 6 mln. 400 tūkst. Lt kainuojantį namą ir 20 arų žemės sklypą Svajonių g., Vilniuje, ir už 700 tūkst. Lt buvo įsigijęs sostinės centre esančias negyvenamas patalpas. Nustatyta, kad E. Karalius turėjo ir automobilį „Mercedes Benz C220“, kuris buvo pirktas už 50 tūkst. Lt.

Tyrimo metu paskaičiuota, kad advokato padėjėju dirbantis E. Karalius pats neturėjo ir neturi pakankamai pajamų įsigyti daugiau nei 7 mln. 150 tūkst. Lt vertės turtui, nes tuo laikotarpiu jo pajamos tesiekė apie 2 tūkst. Lt per mėnesį.

Generalinė prokuratūra laikinai apribojo E. Karaliaus nuosavybės teises į nekilnojamąjį turtą.

Namą ir sklypą Č. Daugėla su žmona Virginija pardavė dar 2007-ųjų gruodžio 29-ąją. Nekilnojamojo turto sandorį sudaręs jaunasis teisininkas tuomečiam Alytaus politikui sumokėjo 400 tūkst. Lt avansą – likusius pinigus turėjo perduoti vėliau.

Tačiau, kaip paaiškėjo, neperdavė, o sklypą ir namą pardavęs Č. Daugėla „Nordea“ bankui kas mėnesį mokėjo ne tik kreditą, bet ir solidžias palūkanas – alytiškis šį namą buvo nusipirkęs 2006-aisiais, kai banke gavo paskolą.

Kadangi E. Karalius pinigų taip ir nesumokėjo, Č. Daugėla toliau bankui mokėjo paskolą ir palūkanas. Buvęs politikas paskaičiavo, kad iš E. Karaliaus negavęs pinigų už parduotą nuosavybę bankui sumokėjo daugiau kaip 365 tūkst. Lt palūkanų.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą Č. Daugėla ir jo žmona panoro atgauti šią sumą ir susigrąžinti žemės sklypą ir namą – būtent todėl teismo prašė pripažinti nutraukta sudarytą nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sutartį bei taikyti vienašalę restituciją.

Alytaus verslininko ir Vilniaus teisininko ginčui pasiekus teismą šalys nusprendė sudaryti taikos sutartį – namas ir sklypas grąžinamas Daugėloms, E. Karalius taip pat sumoka daugiau kaip 365 tūkst. Lt palūkanų bei netenka sandorio sudarymo metu sumokėto 400 tūkst. Lt avanso.

Daugėlos su E. Karaliumi dar praėjusių metų birželį nutraukė sutartį, tačiau Vilniaus apygardos teismas kol kas jos nepatvirtino – sustabdė civilinės bylos nagrinėjimą, kol bus padėtas taškas baudžiamojoje byloje.

Baudžiamasis kodeksas nustato, kad asmuo, turėjęs nuosavybės teise didesnį negu 500 MGL vertės turtą, kuris negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.