Trečiadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Druskininkų užkardos du pėstieji patruliai su tarnybiniu vokiečių aviganiu Lordu patruliavo Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje ties Druskininkų savivaldybės Švendubrės kaimu, Raigardo pasienio kontrolės punkto prieigose.

Patruliavimo maršrutas šioje vietoje ėjo mišku, apie 100 metrų nuo sienos.

Žmonių paieškos ieškoti išmokytas keturkojis pasieniečių pėdsekys staiga kinologui savo veiksmais pranešė, kad užuodė svetimą asmenį - Lordas sukluso, įsižiūrėjo į įtartiną vietą ir tyliai amtelėjo

Pradėję detalią vietovės apiešką pasieniečiai netoliese netrukus užklupo miško tankmėje besislėpusius du tamsaus gymio asmenis - moterį ir vyrą.

Pirminiais duomenimis, jie ką tik buvo perėję Lietuvos ir Baltarusijos sieną.

Sulaikytieji nelegalūs imigrantai, įtariama, ieškantys geresnio gerbūvio, teturėjo asmens naudojimo daiktus, keliasdešimt litų, buvo pakankamai šiltai apsirengę.

Šiuo metu VSAT pareigūnai apklausia sulaikytuosius, kurie laikinai saugomi Druskininkų užkardoje. Įvykį tiria VSAT Varėnos rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus ir Ikiteisminio tyrimo poskyrio pareigūnai.

Nuo 2003 m., dar Lietuvai rengiantis tapti Europos Sąjungos (ES) nare, iki tol šalyje naudota sąvoka ,,nelegalus migrantas" pakeista ES rekomenduota sąvoka ,,nelegalus imigrantas".

Pastaroji apima nelegaliai atvykusiuosius į Lietuvą, t. y. ne Lietuvos piliečius, kurie atvyko į Lietuvą nelegaliai kirsdami valstybės sieną arba atvyko per pasienio kontrolės punktus, pasinaudodami suklastotais ar padirbtais dokumentais, bei nelegaliai esančius Lietuvoje, t. y. ne Lietuvos piliečius, atvykusius legaliai su galiojančia viza, bet išbuvusius ilgiau negu leistina arba užsiėmusius veikla, kuriai turima viza nesuteikia teisės.

Per 2003 m. pasieniečiai sulaikė 518 nelegalių imigrantų, šiemet - 462. Iš jų daugiau kaip pusė - 256 yra Lietuvos kaimynių Rusijos ir Baltarusijos piliečiai, atitinkamai175 ir 81.

Šiemet kaip nelegalūs imigrantai taip pat buvo sulaikyti 57 Ukrainos, 31 Kazachstano, 27 Pakistano piliečiai. Nelegalių imigrantų iš Afganistano šiemet pasieniečiai sulaikė devynis. 14 nelegalių imigrantų buvo be pilietybės.