Trečdalis apklaustųjų berniukų teigė, kad rūkyti pradėjo 5 arba 6 metų, o penktadalis mergaičių prisipažino alkoholį vartojančios mokykloje.

Norėdami apsvaigti, daug laiko gatvėje praleidžiantys probleminių šeimų vaikai dažniausiai uosto klijus. Bent kartą svaiginęsi lakiosiomis medžiagomis teigė 64 proc. apklaustųjų.

Iš nelegalių narkotikų tarp jų labiausiai paplitusi "žolė", antroje vietoje - greitai priklausomybę sukeliantis heroinas. Penktadalis vaikų teigė vartoję ir švirkščiamuosius narkotikus, dažniausiai aguonų nuovirą.

Raminamaisiais ir migdomaisiais vaistais svaiginosi beveik pusė respondentų. Net 49 proc. gatvėje gyvenančių mergaičių ir 28,3 proc. berniukų teigė bent kartą bandę žudytis.

Tik viena mergaitė iš apklaustųjų 12-13 metų paauglių nurodė nevartojusi alkoholio. Daugiau nei pusė tiriamųjų teigė buvę girti per 40 kartų.

Berniukai svaiginamuosius gėrimus dažniausiai vartojo tose vietose, kur praleidžia didžiąją savo gyvenimo dalį: gatvėse, parkuose, taip pat baruose ir aludėse. Mergaitės - namuose, svečiuose, o penktadalis jų - ir mokykloje.

Gatvės vaikų tyrimą Baltijos šalyse ir Lenkijoje inicijavo Jungtinių Tautų vystymo programa, UNICEF ir Pasaulio sveikatos organizacija.

"Metinis pranešimas 2004" parengtas bendradarbiaujant su Europos Sąjungos narkotikų stebėsenos centru (EMCDDA) ir nacionalinėmis institucijomis.