Kaltinamuoju tapusio vyro advokatas teigia, kad M. Adomavičius gali būti nepakaltinamas, todėl turėtų būti gydomas, o ne teisiamas.

„Reikia išsiaiškinti, kokią įtaką jo sveikatai turėjo patirti šiurpūs įvykiai, kai jį, sulaukusį vos 13 metų, nusikaltėliai pagrobė, sumušė ir laikė surakintą sodyboje šaltomis kovo dienomis, – pirmadienį Vilniaus apygardos teisme pareiškė advokatas Jonas Tamašauskas. – Kai jį po 42 val. rado sodyboje be sąmonės, jam sutriko miegas, naktimis kamavo košmariški sapnai“.

Pasak advokato, nors teismo medicinos ekspertai nustatė, kad žinomų Plungės medikų sūnus M. Adomavičius yra pakaltinamas, suprato savo veiksmų esmę ir galėjo save kontroliuoti, tačiau ši išvada esą yra nepagrįsta ir nepakankamai išsami.

J. Tamašauskas aiškino, kad įkaito dramą išgyvenęs M. Adomavičius po nusikaltimo labai pasikeitė – nekonfliktiškas paauglys tapo nevaldomas, viskam priešinosi, nesimokė. „Jam buvo nustatytas potrauminis stresas, kuris vėliau tik progresavo“, – teisme tikino gynėjas.

Jo teigimu, vėliau ligos tik sunkėjo, o 2006-aisiais M. Adomavičius buvo užpultas gatvėje, sumuštas ir vėl rastas be sąmonės. Po šio įvykio vaikinas esą dar labiau pasikeitė – pasidarė nemotyvuotai piktas, nuolat skundėsi galvos skausmais.

M. Adomavičiaus advokatas teigė, kad kaltinamasis buvo gydomas ir Laisvės atėmimo vietų ligoninėje, kai už grotų pakliuvo jau po verslininko T. Vaisėtos nužudymo. Įvairias medikų diagnozes įvardijęs gynėjas tikino, kad būtina papildomai ištirti, kokiomis tiksliai ligomis sirgo M. Adomavičius, ar jis suprato savo veiksmų esmę, ar juos galėjo ir dar dabar gali valdyti.

Nors kaltinamojo sveikata buvo ištirta ir įkaito drama buvo įvertinta ikiteisminio tyrimo metu, valstybinį kaltinimą baudžiamojoje byloje palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Rolandas Jurkevičius teismui pasiūlė neskubėti – pirmiausiai iškviesti ir papildomai apklausti teismo medicinos ekspertą bei Laisvės įkalinimo įstaigos gydytoją.

„Manau, kad tik po jų papildomos apklausos teismas galėtų spręsti, ar tikslinga skirti papildomą ekspertizę“, – sakė prokuroras.

Tuo tarpu M. Adomavičius, kuris ne viename teismo posėdyje skundėsi galvos skausmais, teisme neištarė nė žodžio.

Jeigu M. Adomavičiui pavyktų įrodyti, kad jis yra nepakaltinamas, teismas negalėtų jo nuteisti, o turėtų skirti gydymą.

Ar bus skiriama papildoma ekspertizė, teismas žada paskelbti vasario 3-osios posėdyje. Jame taip pat turėtų paaiškėti, ar baudžiamąją bylą nagrinėjanti trijų teisėjų kolegija nusišalins nuo nagrinėjimo – pirmadienio posėdyje M. Elenbergaitė ir jos advokatas pareiškė, kad nepasitiki teisėjais.

Pasak jų, teismas esą demonstruoja išankstinį nusistatymą, be to, per kaltinamųjų apklausas nesuteikė galimybės jiems pilnai išsakyti savo poziciją apie kaltinimo esmę.

Nušalinimas teismui buvo pareikštas jau beveik baigus bylos nagrinėjimą – artimiausiu metu prokuroras turėtų paskelbti, kokias bausmes kaltinamiesiems turėtų skirti teismas.

DELFI primena, kad M. Adomavičius yra įvardijamas kaip vienas kraupaus nusikaltimo, įvykdyto prieš dvejus metus, organizatorių. Jis draugavo su dulkių siurbliais prekiaujančios bendrovės „LUX PRO“ sekretore M. Elenbergaite, kuri savo viršininką D. Vaisėtą išviliojo į mišką.

Čia verslininkas buvo nužudytas – jį dar gyvą nusikaltėliai užkasė. Kaltinamieji buvo nusižiūrėję dar vieną auką – T. Vaisėtos draugą, kurį taip pat planavo nužudyti, o jo kūną paslėpti miške Trakų rajone. Tiesa, nusikaltimo jie nespėjo įvykdyti – buvo sulaikyti.

Kartu su M. Adomavičiumi, M. Elenbergaite dėl nužudymo taip pat teisiami Laurynas Drūteika ir Romanas Mironiukas.

Kaltinamieji buvo nusižiūrėję dar vieną auką – T. Vaisėtos draugą, kurį taip pat planavo nužudyti, o jo kūną paslėpti miške Trakų rajone.