Prabangą laisvėje mėgęs ir be jos negalintis gyventi net už grotų A. Vertelka kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, skųsdamas Lukiškių TIK direktoriaus įsakymą, kuriuo nuteistajam buvo skirtas papeikimas.

Nuobaudą „tulpinių“ įžymybei įkalinimo įstaigos vadovas skyrė dar praėjusių metų liepos 22-ąją, nes liepos 18-ąją A. Vertelka atsisakė eilės tvarka dirbti nemokamus darbus – kartu su kitais nuteistaisiais tvarkyti kalinių pasivaikščiojimo kiemelį, DELFI sakė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Pasak jos, A. Vertelka teismo prašo pripažinti įkalinimo įstaigos vadovo nutarimą neteisėtu ir nuobaudą panaikinti.

Pirmadienio rytą į teismą atvežtas Panevėžio nusikalstamo pasaulio šulas aiškino, kad neprivalo eiti dirbti nemokamų darbų – esą pasivaikščiojimų kiemelį turi tvarkyti tie, kuriems yra mokamas atlyginimas.

A. Vertelka nurodė, kad pasivaikščiojimo kiemelis esą yra netvarkingas, jame kiti kaliniai atlieka gamtinius reikalus, prispjaudo.

„Toks reikalavimas pažeidžia mano žmogišką orumą – kiemelį valyti turėčiau su žemesnės kastos bei kitos seksualinės orientacijos asmenimis“, – teismui aiškino nuteistasis. Jis, kaip ir kiti nuteistieji iki gyvos galvos, į pasivaikščiojimų kiemelį yra išleidžiami pasivaikščioti po pusantros valandos per dieną.

Tuo tarpu Lukiškių TIK ir byloje trečiuoju asmeniu patraukto Kalėjimų departamento atstovai teismui aiškino, kad kiemelio valymas nėra žeminantis darbas. Pasak jų, įkalinimo įstaigos teritoriją tvarkantys nuteistieji prisideda prie naudingos bendruomenės veiklos.

Be to, teisininkai pabrėžė, kad įkalinimo įstaigoje nėra toleruojamas tam tikrų asmenų priskyrimas kalinių subkultūrai, nors tai ir suformuoja tarpusavio kalinių santykiai.

Ar bus panaikintas Lukiškių TIK direktoriaus įsakymas dėl nuobaudos A. Vertelkai skyrimo, teismas žada paskelbti sausio 19-ąją.

DELFI primena, kad laisvėję prabangą mėgęs A. Vertelka jos neatsisako ir už grotų – jį fotografai teisme buvo užfiksavę su prabangių prekės ženklų drabužiais, be to, su savimi jis turėjo parduotuvės „Du broliai“ prekių krepšelį.

Nors A. Vertelkos įkalinimo sąlygos kalėjime nesiskiria nuo kitų griežčiausia bausme nuteistų kalinių, tačiau jis sau leidžia apsipirkti parduotuvėje, nuolat yra lankomas artimųjų, kameroje turi naujausią vaizdo techniką.

Prieš pakliūdamas už grotų A. Vertelka gyveno su realybės šou „Baras“ išgarsėjusia dalyve Vilija Stankiuvienė, kuri jį ne kartą lankė už grotų, o teisme atsisakė duoti parodymus. Tuo tarpu mafijos boso dukra Gendra Mikalajūnaitė, kurią fotografai yra užfiksavę verslininko Laimučio Pinkevičiaus draugijoje, žiniasklaidai prieš keturis metus gyrėsi, kad draugauja su garsiu Didžiosios Britanijos dainininku Craigu Davidu.

Pasak žiniasklaidos, į jos meilės pinkles buvo pakliuvęs ir krepšininkas Arvydas Macijauskas, tačiau jis, kaip žurnalistams pasakojo A. Vertelkos dukra, esą „spaudė pinigus“.

Lukiškėse kalintis A. Vertelka turi dėvėti kaliniams skirtus drabužius, tačiau kaip apsirengti vykstant į teismo posėdžius – kiekvieno kalinio reikalas. Tuo tarpu dar praėjusiais metais Italijos pietuose – Palerme – esančio kalėjimo vadovė nusprendė, kad kaliniams nebebus leidžiama kalėjime dėvėti rūbų su „Gucci“, „Armani“ ir kitų dizainerių etiketėmis bei puoštis prabangiais juvelyriniais dirbiniais. Taip esą siekiama užkirsti kelią mafiozams demonstruoti savo turtus.

Už grotų bausmę atliekantis A. Vertelka su kitais „tulpiniais“ yra kaltinamas dėl buvusio „Mažeikių naftos“ vadovo Gedemino Kiesaus ir jo sūnaus bei vairuotojo, Panevėžio prokurorės Vidos Kazlauskaitės bei Pasvalio policijos inspektoriaus Sergejaus Piskunovo ir dar 19 nužudymų.

Iš viso jau ne pirmus metus Lukiškėse kalinčių nusikaltėlių sąraše buvo ne tik 24 nužudymai, bet ir teroro aktas (stomatologijos kabineto susprogdinimas), ginklų laikymas ir nešiojimas.

1993-2000 metais įvykdyti nusikaltimai buvo aprašyti 62 baudžiamosios bylos tomuose. Ši byla apeliacine tvarka dar yra nagrinėjama Lietuvos apeliaciniame teisme.