40-metė moteris kaltinama badu numarinusi vieną savo vaiką, o kitą dėl prastos priežiūros susargdinusi. Klaipėdos paygardos prokurorė Edita Mikalainienė I. Rojienei už tyčinį nužudymą, sunkų sveikatos sutrikdymą ir vaikų nepriežiūrą siūlo skirti 16 metų laisvės atėmimo bausmę.

Negyvas penkerių metų Lukas viename Šilutės daugiabučių rastas 2008 metų balandžio 15-ąją. Motina aiškino, kad ryte ji rado berniuką lovoje jau nebekvėpuojantį.

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad vaikas mirė nuo išsekimo dėl ilgalaikio badavimo. Jam buvo išsivysčiusi mažakraujystė. Be to, mažylis buvo neprižiūrėtas – aptekęs utėlėmis, aprengtas nešvariais drabužiais.

Po Luko laidotuvių ligoninėje atsidūrė jo ketverių metų sesuo Ligita. Karščiuojantį vaiką pas medikus atvežė močiutė. Mergaitė ligoninėje praleido dvi savaites. Įtarta, kad jai dėl nuolatinio badmiriavimo išsivystė anemija.

Teisme liudijusi Klaipėdos vaikų ligoninės gydytoja Rasa Rakauskienė, į kurios skyrių mergaitė pateko po reanimacijos, tvirtino, kad jokių papildomų ligų nenustatyta – Ligita buvo visiškai sveika, bet išsekusi, ketverių metų svėrė tik 10 kilogramų. Jai teko perpilti kraują. Vos atsigavusi ji godžiai puolė valgyti – vienos porcijos nepakakdavo. Saldumynai mergaitės nedomino, ji norėjo košių, mėsos.

Ši byla nagrinėjama jau daugiau nei dvejus metus. Per tą laiką I. Rojienei buvo atlikta psichiatrijos ekspertizė. Specialistai nustatė, kad moteris suvokia savo veiksmus ir gali už juos atsakyti.

Įrodymų tyrimas teisme bus tęsiamas kovo pradžioje.