Dabar kelininku dirbantį, anksčiau buvusį aukštą vidaus reikalų sistemos pareigūną pernai lapkričio 29 dieną Švenčionių rajono apylinkės teismas nubaudė 11 tūkst. litų bauda už tai, kad 1996-1997 metais, vadovaudamas URC, jis netinkamai ir nerūpestingai atliko savo pareigas.

Teismo vertinimu, dėl to iš centro neteisėtai buvo paleista ir per valstybės sieną su Baltarusija neteisėtai išgabentos 4 didelės nelegalių migrantų iš Azijos.

Nelegalai buvo perduoti visuomeniniam fondui "Fras", neužtikrinus jų teisėto išsiutimo iš Lietuvos, palydos ir neturint išvykimo vizų. Fondo veikla netrukus buvo demaskuota. Jos direktorių Joną Šalkauską ir vertėją - Afganistano pilietį Imaladžaną Haseną - pernai sausį teismas nuteisė kalėti.

S.Stančikas Aukščiausiojo Teismo prašė panaikinti nuosprendį ir bylą nutraukti.

Jis teigė, kad nepažeidė įstatymų, nes 1997 metais galioję įstatymai nenurodė, kaip turi būti iš šalies išsiunčiami nelegalai. Be to, su Baltarusija nebuvo pasirašyta readmisijos sutartis.

Buvusio URC vadovas ankstesniuose teismuose yra sakęs, kad tuo metu Pabradėje gyveno per tūkstantį nelegalų su mažamečiais vaikais, nors, pagal higienistų reikalavimus, gyventi galėjo tik pora šimtų žmonių. Todėl centro vadovui teko galvoti, kaip sumažinti nešildomose patalpose gyvenančių nelegalų skaičių.