Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) ir Generalinės prokuratūros atliktas tyrimas žydo pagrobimo byloje atskleidė, kad iš deimantų ketinę praturtėti du Lietuvos verslininkai Rytų Afrikoje planavo įsigyti ir eksploatuoti savo šachtą.

Žydą pagrobę ir iš jo artimųjų 57 tūkst. JAV dolerių reikalavę vilniečiai, kuriuos pareigūnai viename sostinės banke sulaikė praėjusių metų gegužės 31-ąją, didelių nemalonumų išvengė – ikiteisminį tyrimą atlikusi Generalinė prokuratūra nusprendė juos apkaltinti tik savavaldžiavimu.

Tuo tarpu jų baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas nusprendė, kad bausmės tikslai bus pasiekti kaltinamiesiems skiriant baudas – teisėjas verslininkams skyrė po 11 MGL dydžio (1 430 Lt) baudas. Be to, nuteistieji LKPB privalės sumokėti 4 680 Lt – tiek atsiėjo ikiteisminio tyrimo metu iš hebrajų į lietuvių kalbą atlikti vertimai.

Verslininkai pasakojo, kaip Tanzanijoje įkūrė įmonę ir ieškojo deimantų

Po griausmingo įtariamųjų sulaikymo, kuriame dalyvavo ir „Aro“ pareigūnai, į Vilniaus areštinę uždaryti verslininkai iš karto pripažino savo kaltę. Jie neslėpė, kad verslininką iš Izraelio prievarta viename Vilniaus name laikė tik todėl, jog šis esą planavo juos apgauti – negrąžinti už deimantus sumokėtų pinigų.

Vilniečiai pasakojo, kad su žydu susipažino praėjusių metų sausį – šis esą pats jiems pasiūlė užsiimti deimantų pardavimu.

„Planas buvo labai paprastas – nuvažiuoti į Tanzaniją, nusipirkti deimantų, atvežti juos atgal į Izraelį, nušlifuoti, pagaminti žiedus ir parduoti“, – vyrai sakė, kad žiedu realizacija turėjo užsiimti žydas.

Kai kovą lietuviai nuskrido į Tel Avivą, žydui iš karto sumokėjo 10 tūkst. JAV dolerių – pusė šios sumos buvo skirta Izraelio piliečiui už vykimą kartu į Tanzaniją, o likusi – už Afrikoje surastą patyrusį gemologą.

Kitą dieną naujieji verslo partneriai jau buvo Tanzanijos sostinėje Dar Es Salame.

„Atvykę apsigyvenome viešbutyje Tanzanijos sostinėje, nes norėjome įsteigti įmonę, tačiau tai brangiai kainavo, todėl nuvykome į kitą miestą – Mwanzą, kur įkūrėme įmonę, – pasakojo vienas verslininkas. – Mes planavome užsiimti deimantų paieška ir pirkimu, per dvi savaites nusipirkome 13 deimantų“.

Verslininkai teigė, kad įmonės steigimui, atvykimui į Tanzaniją ir deimantų pirkimui išleido 70 tūkst. JAV dolerių. Kadangi savų pinigų neturėjo, juos pasiskolino iš vienoje Azijos valstybėje gyvenančio draugo.

„Tada deimantus atvežėme į Izraelį ir perdavėme savo verslo partneriui, kuris pas pažįstamus juvelyrus turėjo pagaminti žiedus bei pasirūpinti jų pardavimu, o patys grįžome į Lietuvą“, – sakė lietuviai.

Verslininkas: žydas sakė, kad deimantus gali parduoti už 700 tūkst. JAV dolerių

Vėliau, pasak verslininkų, jiems paskambinęs žydas pareiškė, jog reikia, kad kas nors skubiai atvažiuotų į Sankt Peterburgą – esą atsirado pirkėjai. Nors vilniečiai netrukus išvyko į Rusiją, tačiau brangenybės taip ir nebuvo parduotos, nors lietuviai su žydu buvo nuvykę net į Maskvą.

„Maskvoje Izraelio pilietis pasakė, kad vėl turės grįžti į Sankt Peterburgą, kur yra potencialūs pirkėjai, bet mes nusprendėme grįžti į Lietuvą, – sakė jie. – Vėliau žydas paskambino telefonu ir paprašė atsiųsti sąskaitos, į kurią būtų galima pervesti 57 tūkst. JAV dolerių, numerį. Duomenis išsiunčiau, tačiau pinigai taip ir nebuvo pervesti, o po kelių dienų žydas atvažiavo į Lietuvą ir pranešė, kad už maždaug 700 tūkst. JAV dolerių Tanzanijoje jo draugas gali parduoti deimantus“

„Ieškokite pinigų – jeigu ši operacija pavyks, ateityje mano draugas deimantus pardavinės be išankstinio apmokėjimo“, – žydo žodžius citavo lietuviai, nesutikę su naujuoju pasiūlymu – esą kol nebus grąžinti 57 tūkst. JAV dolerių, jokių kitų pinigų nebus.

SMS žinutė sukėlė įtarimą: lietuvius „mesti“ lauk, nes jie – „atidirbta medžiaga“

Vilniaus verslininkai teigė, kad į Lietuvą atvykęs Izraelio pilietis gyveno vieno jų motinos namuose, jokių konfliktinių situacijų nebuvo kilę, kol kartą žydas „kažkam ilgai ėmė skambinėti ir rašinėti SMS žinutes“.

„Tai mums sukėlė įtarimą, todėl paprašėme parodyti telefoną – kai mano draugas perskaitė vieną žinučių, mums viskas tapo aišku, – sakė vienas verslininkų, – jis norėjo mus apgauti. Toje žinutėje buvo rašoma, kad mus reikia „mesti ant 57 tūkstančių“, esą mes „jau atidirbta medžiaga“. Todėl mes iš karto pareikalavome grąžinti pinigus už deimantus“.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti verslininkai teigė, kad norėdami pagąsdinti žydą nuvežė į nuošalią vietą prie miško.

„Kad atrodytų rimčiau, kartu pasiėmėme vieną draugą – norėjome parodyti, jog esame ne vieni“, – kaltinamieji teigė, kad privertė užsienietį skambinti artimiesiems ir nedelsiant surasti pinigus.

Išsigandęs žydas nesiginčijo ir pažadėjo netrukus grąžinti pinigus – po skambučių telefonu pažadėjo, kad pinigai jau kitą dieną bus banke.

Užsienietis, anot vilniečių, taip pat prisipažino, kad buvo pagautas Rusijoje dėl deimantų kontrabandos, o Rusijos specialiosios tarnybos jį privertė dirbti agentu.

„Jis aiškino, kad turėjo ieškoti tokių žmonių su dideliais pinigais ir vežioti juos į Afriką“, – verslininkai teigė, jog Izraelio pilietis juos bandė graudinti, teigdamas, kad jo šeimai dabar gresia pavojus.

Šį užsieniečio pasakojimą vyrai nufilmavo vaizdo kamera, o kitą dieną iš dabar jau buvusio verslo partnerio sužinoję, kad pinigai jau pervesti, nuvažiavo jų pasiimti į banką, bet buvo sulaikyti policijos pareigūnų.

Apie pagrobėjus draugei praneše telefonu – kalbėjosi hebrajiškai

Izraelio piliečio pagrobimo istorija išaiškėjo būtent tada, kai šis telefonu paskambino savo draugei. Sulaukusi mylimojo skambučio ir prašymo kuo greičiau surinkti pinigus, moteris iš karto įtarė, kad su juo kažkas nutiko negero.

„Supratau, kad šis nelabai gali kalbėti, nes mes visada šnekėdavomės labai atvirai, o šįkart jis sakė, jog negali paaiškinti, kodėl jam reikia pinigų, – pareigūnams pasakojo moteris. – Tada aš jo paklausiau, ar jis yra laikomas kaip įkaitas, šis atsakė, kad taip. Po to paklausiau, ar klausosi jo telefono pokalbių, šis sakė – taip“.

Eilato mieste gyvenanti moteris teigė, kad vienas draugas surinko 30, kitas – 10, o oficialioji žydo žmona – 17 tūkst. JAV dolerių.

„Tą patį vakarą man vėl paskambino, pasakiau, kad pinigai jau paruošti, – kalbėjo moteris. – Šio pokalbio metu aš draugo dar kartą paklausiau, ar jo gyvybei gresia pavojus, jis sakė, kad viskas tvarkoje, kai tik ateis pinigai, jis grįš į Izraelį. Tada mes nusprendėme pakalbėti hebrajiškai, nes pagrobėjai šios kalbos nesupranta. Aš draugo klausiau, ar pagrobėjai yra ginkluoti, ar turiu kreiptis į policiją, Interpolą, – jis pasakė, kad taip, nes nėra tikras, jog bus paleistas net tada, kai ateis pinigai“.

Moteris iš karto kreipėsi į Eilato policiją, kuri apie pagrobimą informavo Izraelio atstovybės Maskvoje policijos atstovą. Jis susisiekė su aukščiausiais Lietuvos policijos pareigūnais, kurie į užsieniečio pagrobimą reagavo žaibiškai.

Už Izraelyje parduotus tris žiedus gavo 12 tūkst. JAV dolerių

Tuo tarpu įkaitu laikytas Izraelio pilietis pareigūnams pasakojo, kad buvę jo verslo partneriai pareigūnams sakė ne visiškai tiesą. Jis patvirtino, kad su lietuviais kartu vyko į Afriką, pirko deimantus, o Izraelyje turėjo pasirūpinti jų realizavimu.

„Vėliau tris žiedus su deimantais perdaviau realizacijai į Eilate esančią parduotuvę „Planet“, o kitus 10 žiedų išvežiau į Rusiją, – pasakojo užsienietis. – Maskvoje savo seniems klientams rodžiau atsivežtus juvelyrinius dirbinius – žmonės domėjosi, žiūrėjo, tačiau nieko nepirko. Po kiek laiko man paskambino parduotuvės „Planet“ vadybininkas ir pranešė, kad žiedai parduoti, o pinigai bus perduoti per žydų bendruomenę Maskvoje. Gavęs 12 tūkst. JAV dolerių iš karto juos perdaviau lietuviams“.

Nukentėjusysis sakė, kad vėliau Maskvoje rado pirkėją, kuris visus dešimt žiedų sutiko nupirkti už 57 tūkst. JAV dolerių, tačiau prašė palaukti – tuo metu turėjo problemų su pinigais.

„Kai žiedai dar nebuvo parduoti, man paskambino vienas lietuvis ir pasakė, kad negalima gaišti laiko ir reikia dar kartą nuvažiuoti į Afriką, – pasakojo Izarelio pilietis. – Jis aiškino, kad nori pradėti dirbti Tanzanijoje ir atidaryti savo įmonę bei pradėti eksploatuoti savo šachtą. Kadangi lietuvius Tanzanijoje supažindinau su deimantų paieškos specifika, susisiekiau su Angoloje dirbančiu vienu iš deimantų dilerių, jis taip pat žadėjo atvažiuoti į Afriką“.

Reikalavimas: per 24 val. surandi pinigus arba gyvas namo negrįši

Aptarti reikalų pas verslo partnerius į Vilnių netrukus atvažiavęs žydas teigė nė nepagalvojęs, kad bus pagrobtas. Pasak jo, iš pradžių jo bičiuliai elgėsi draugiškai – apgyvendinę vieno jų motinos namuose vaišino degtine, aptarinėjo planus.

„Kitą dieną prie mūsų kompanijos prisijungė jų draugas – pasiūlė nuvažiuoti kur nors į kavinę pavalgyti, – sakė nukentėjusysis. – Mes įsėdome į automobilį ir nuvažiavome į mišką. Tada tas nepažįstamas vyras iššoko iš automobilio, atidarė duris ir išsitraukęs revolverį nusitaikė man į galvą. Jis šaukė, kad tuoj mane nužudys“.

Pasak užsieniečio, vienas lietuvių taip pat netylėjo – pareiškė, kad jis esą norįs apgauti savo draugus.

„24 valandų bėgyje privalai surasti ir perduoti 57 tūkst. JAV dolerių, nes kitu atveju gyvas negrįši namo“, – nukentėjusysis teigė, kad šių žodžių iki šiol negali pamiršti.

Izraelio pilietis: sukūriau istoriją, kad esu užverbuotas Rusijos specialiųjų tarnybų

Vyras prisiminė, kad drebančiomis rankomis ėmė skambinti „visais įmanomais žinomais numeriais“ ir draugų prašė surasti pinigų.

„Kai pažadėjau, kad pinigai bus surinkti, grįžome į tuos pačius namus, man grasino, kad galiu dešimčiai metų atsidurti už grotų, nes jie turi ryšių policijoje, – sakė užsienietis. – Po to jie atnešė vaizdo kamerą ir liepė papasakoti visą istoriją, kodėl, jų manymu, turėjau juos apgauti. Mano žodžiais jie netikėjo, todėl sukūriau tokią istoriją, kokią jie ir norėjo išgirsti, juoba kad vienas jų sakė, jog žino, jog aš su žmonėmis, kurie man vadovauja, sugalvojau lietuvius išvilioti į Afriką ir apiplėšti“.

Izraelio pilietis taip pat sakė, kad išgalvojo istoriją apie Rusijos specialiąsias tarnybas.

„Sakiau, kad mane sulaikė ir pradėjo šantažuoti, o paskui užverbavo, kad išviliočiau kuo daugiau asmenų į Afriką – taip juos būtų galima apiplėšti“, – Lietuvos pareigūnams kalbėjo nukentėjusysis.

Jo teigimu, po filmavimo vyrai jį privertė vartoti alkoholinius gėrimus.

„Net per išgertuves tas nepažįstamas vyras visą laiką šalia laikė ginklą ir grasino, kad mane nužudys ir čia pat miške užkas, – sakė žydas. – Buvę verslo partneriai aiškino, kad į Izraelį gyvas negrįšiu, jeigu neatiduosiu pinigų“.

Gudrus kaip slaptasis agentas 007

Nukentėjusysis teigė, kad nors jo draugė ir pažadėjo perduoti pinigus, tačiau lietuviai kitą dieną jį nusivežė pas notarą. Čia jis turėjo pasirašyti 57 tūkst. JAV dolerių skolos raštą.

„Bet šio plano jie paskui atsisakė, nes notaras nurodė, jog privalo pranešti į Mokesčių inspekciją apie tokios sumos skolinimąsi“, – sakė vyras.

Kai verslininkai buvo sulaikyti, Izraelio pilietis pripažino, kad lietuviai buvo apžiūrėję jo mobilųjį telefoną.

„Vienas mano pažįstamas atsiuntė žinutę su dviprasmišku tekstu – jis rašė, kad lietuviai nori mane „išdurti“, todėl šiems pinigų tikrai nereikia atiduoti, geriau juos „mesti ant 57 gabalų, jeigu šie atidirbtas materialas“.

„Greičiausiai jie išsigando, kad negražinsiu pinigų, juoba jog vienoje žinutėje draugui atrašiau, kad esu gudrus kaip agentas 007“, – sakė užsienietis, pažymėjęs, kad jo atžvilgiu fizinio smurto buvę partneriai nenaudojo.