Anot Aplinkos apsaugos inspekcijos, lašišinių žuvų migracijos ir neršto metu draudžiama spiningauti, velkiauti ar masalui naudoti žuvelę tuose vandens telkiniuose, kuriose migruoja ir neršia lašišos, šlakiai ir upėtakiai. Už šių reikalavimų pažeidimus administracinėn atsakomybėn yra patraukta 16 asmenų.

Akcija "Lašiša 2004" vykdoma Baltijos jūros priekrantėje, Kuršių mariose, Nemuno (iki Kauno HE), Minijos, Jūros, Dubysos, Neries, Šventosios, Žeimenos upėse ir jų intakuose.

Beje, nuo 1981 metų lašišos įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą. Kaip retos žuvys jos nežvejojamos vidaus vandenyse, o versliniu būdu gaudomos tik Baltijos jūroje - ir tai su tam tikrais apribojimais. Kasmet, prasidėjus lašišų ir šlakių nerštui, itin suaktyvėja brakonieriai.

Valstybinė aplinkos apsaugos inspekcija jau trečią kartą imasi veiksmų traukiančioms neršti žuvims bei jų nerštavietėms apsaugoti. Spalio 1 dieną prasidėjusią akciją "Lašiša 2004" ketinama tęsti iki gruodžio 1 dienos, jeigu nepasikeis gamtinės sąlygos.