Čia dirbantys VSAT operatyvininkai užfiksavo, kaip iš prieglobsčio prašytojų bendrabučio trečio aukšto lango į nelegalių migrantų gyvenamojo sektoriaus teritoriją skrieja polietileninis paketas.

Jame pasieniečiai aptiko šešis folijos paketėlius ir akmenį, kuris, manoma, įdėtas dėl svorio. Paketėliuose buvo, įtariama, amfetamino. Pasieniečiai išsiaiškino, kad taip kvaišalus centre gyvenantiems nelegalams mėgino permesti URC jau „pasižymėjęs“ 44 metų Gruzijos pilietis, prieglobsčio Lietuvoje prašytojas. Jį VSAT pareigūnai čia pat sulaikė.

URC teritorija yra suskirstyta į du sektorius: viename laikinai gyvena nelegaliai valstybės sieną perėję užsieniečiai, kurių tapatybės nustatinėjamos, kitame – užsienio šalių piliečiai, Lietuvoje prašantys prieglobsčio.

Pirmadienį pasieniečių sulaikytas gruzinas kvaišalus nelegalams panašiu būdu mėgino perduoti ir praėjusią savaitę. Tąkart VSAT pareigūnai užsienietį sučiupo prie apsauginės tvoros, kai šis kėsinosi per ją mesti paketą su narkotikais. Tuomet buvo sulaikytas ir dar vienas prieglobsčio prašytojas gruzinas, talkinęs savo tautiečiui, praneša VSAT.

Ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis bei psichotropinėmis medžiagomis tuomet pradėję VSAT Ignalinos rinktinės pareigūnai abu užsieniečius apklausė, pareiškė jiems įtarimus bei sugrąžino į URC.

Šįkart vėl įkliuvusiam gruzinui pasieniečiai pradėjo antrą ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo kvaišalais bei ketina kreiptis į teismą prašydami skirti jam kardomąją priemonę – suėmimą. Gruzinas dviem paroms uždarytas į areštinę. Tikslų užsieniečio turėtos narkotinės medžiagos svorį bei sudėtį nustatys ekspertai.

Pastaruoju metu URC ypač padaugėjo asmenų iš Gruzijos. Tokie prieglobsčio prašytojai, tarp kurių nemažai turinčių kriminalinę praeitį bei, įtariama, linkusių į narkotikus, piktnaudžiauja teise išeiti iš Užsieniečių registracijos centro. Jie gali parai išvykti iš URC teritorijos, o grįždami neretai mėgina įsinešti draudžiamų daiktų. Dėl tokių asmenų elgesio kyla problemų ir Pabradės miestelyje, ir pačiame Užsieniečių registracijos centre.

Šiuo metu URC gyvena 144 prieglobsčio prašytojai ir nelegalai. Daugiausiai iš jų yra Gruzijos (43), Rusijos (28) ir Afganistano (25) piliečių