Kūną atvežė su atliekomis

Sumaitotas apie 40 metų vyro lavonas tarp šiukšlių aptiktas pirmadienio rytą. Pradžioje pamanyta, kad jį sutraiškė šiukšlių smulkintuvas.

Apžiūrėjus jį išoriškai buvo akivaizdu, kad žmogus buvo sumaitotas, tačiau ar tai atsitiko jam dar gyvam esant, ar jau ištikus mirčiai, vis dar nežinoma.

Tikslią mirties priežastį turės nustatyti teismo medicinos ekspertai.

Pirminę versiją, kad šiukšlėse besikapsčiusį benamį sutraiškė atliekas smulkinantis traktorius, sąvartyno vadovai kategoriškai atmetė.

„Į sąvartyno teritoriją pašaliniai asmenys patekti negali. Visi savi darbuotojai yra sveiki ir gyvi. Juo labiau nė vienas jų čia nebūtų galėjęs žūti, nes traktoriaus vairuotojas žmogų būtų pastebėjęs“, – tikino sąvartynui atstovaujantis Arūnas Liubinavičius.

Ekspertų kūnas nepasiekė

Kūnas aptiktas sklaidant statybines atliekas. Todėl manoma, kad velionis atvežtas kartu su jomis.

Pastarąjį kartą statybų atliekos į sąvartyną buvo atgabentos penktadienį ar šeštadienį ir per savaitgalį nesklaidytos.

Tik pirmadienį pradėjus tvarkyti praėjusios savaitės krūvas, buvo aptiktas negyvas vyras.

Vakar sąvartyne lankėsi Klaipėdos rajono policijos pareigūnai. Aiškintasi tiksli mirusiojo radimo vieta. Galbūt pavyks sužinoti, iš kur atvežtos atliekos.

Tačiau iki antradienio popietės velionis teismo medicinos ekspertų įstaigos nebuvo pasiekęs. Medikai, nuo kurių išvadų galėtų priklausyti tolimesnė tyrimo eiga, nebuvo net girdėję apie tokį mirusįjį.

Gargždiškiai neatpažintų kratosi

Mat Klaipėdos rajone egzistuoja tvarka, kad mirusiuosius, kurių asmenybė nustatyta ir jie turi giminaičių, iki skrodimo laikyti priima kuri nors iš dviejų Gargžduose esančių ritualinių paslaugų įmonių.

Tačiau kai pajamomis už lavono laikymą nekvepia, tai yra velionio asmenybė nežinoma ar manoma, kad jis benamis, laidotojai jų nepriima saugoti.

Lavoną atvežusiųjų neišvarė

Vakar rytą gargždiškiai policininkai atvažiavo į Klaipėdos teismo medicinos skyrių atlikti kai kurių formalumų, tarp jų ir paimti mirusiojo pirštų atspaudų. Tačiau sąvartyne rasto lavono čia nebuvo, apie jį ekspertai net nebuvo girdėję.

Po ilgoko aiškinimosi, kur yra neatpažinto vyro kūnas
..Nuolaidos iki 30%!..Maisto papildų parduotuvėse Kaune. P/C Savas ir P/C Molas. Pasinaudok!..www.proteinas.lt...., sužinota, kad jis guli laidojimo namų „Aterna“ šaldytuve, nors ši įstaiga su Klaipėdos rajono savivaldybe nėra sudariusi sutarties dėl tokios paslaugos.

Vietinės lavoninės funkcijas kol kas atliekančios ritualinių paslaugų įmonės darbuotojai nusižengė sutartims ir neišvarė velionį atvežusių gargždiškių.

Maža to, pasak ekspertų, į specialų maišą buvo įdėtas ne tik mirusysis, bet ir dokumentas, nurodantis jį tirti.

Neatmetama nė viena versija

Pusantros paros brangaus laiko, per kurį buvo galima nemažai nuveikti aiškinantis, ar vyras nėra nužudytas, nuėjo vėjais.

Kol kas galima tik spėlioti apie buvusius įvykius. Gal žmogus buvo benamis ir konteineryje stambaus gabarito šiukšlėms įsitaisęs miegoti mirė nuo ligos, o vėliau kartu su atliekomis buvo nugabentas į sąvartyną.

Tačiau kol kas niekas nepaneigė ir kitos versijos, kad vyras tapo žmogžudystės auka ir buvo tikslingai paslėptas po betono luitais, plytų bei tinko nuolaužomis.

Praėjus keturioms paroms nuo galimo įvykio išsiaiškinti tiesą gali būti kur kas sunkiau nei po dviejų parų.

Valdžia nesprendžia problemos

Kada bus atliktas lavono tyrimas ir kur po to reikės laikyti kūną, vakar po pietų suko galvas Klaipėdos rajono policijos viršininkas Edmundas Zbarauskas ir Kriminalinės policijos vadas Raimondas Vaitkevičius.

Nenustačius asmenybės, instrukcijos nurodo neatpažintą lavoną laikyti nepalaidotą ne trumpiau nei mėnesį.

„Juk nelaikysime jo komisariato patalpose. Kaskart, kai aptinkamas neatpažintas lavonas, susiduriame su šia problema. Kaip suprantu, rajono valdžia atsisakė su „Aterna“ sudaryti sutartį, nes nesutarė dėl pinigų.

 Rajone nėra sąlygų velioniams saugoti. Kai nėra mirusiojo giminaičių, visiems prasideda kančios ir didžiulis galvos skausmas policijai, lyg mes neturėtume ką veikti. Užuot tyrę žmogaus žūties aplinkybes, turime sukti galvas, kur jį dėti atlikus ekspertizę. Ekspertai irgi nori garantijų, kad mes mirusiojo likimo valiai nepaliksime, nes jie taip pat neturi kur laikyti, – bėdas dėstė E.Zbarauskas. – Su valdžia per vieną dieną neįmanoma nieko išspręsti, jei net per kelerius metus nesugebėjome to padaryti. Policija čia niekuo dėta“.

Policijos komisariato vadovas kėlė ir kitą problemą. Jeigu nėra žinoma, ar žmogus nužudytas, lavonas negali būti laikomas privačios įmonės patalpose. Nes privatininkai nėra atsakingi už įrodymų išsaugojimą.

„Mano supratimu, tokiais atvejais privačios įmonės neturėtų būti įveltos į panašius dalykus“, – dėstė Klaipėdos rajono policijos komisariato vadovas.