Antradienį naktį VSAT Varėnos rinktinės Druskininkų užkardos pasieniečiai Raigardo pasienio kontrolės punkte patikrino į Lietuvą vykusį vienatūrį „Ford Galaxy“ baltarusiškais valstybiniais registracijos numeriais.

Jį vairavęs Baltarusijos pilietis pasieniečiams pateikė tvarkingus asmens bei transporto priemonės dokumentus.

Kartu vykusi 39 metų Moldovos pilietė ir bei du moldavai paaugliai, 15 bei 16 metų, VSAT pareigūnams taip pat pateikė įtarimų nekeliančius pasus, tačiau pasieniečius sudomino trijulės turėti leidimai gyventi Ispanijoje. Toks dokumentas trečiųjų šalių piliečiams atstoja Šengeno vizą bei suteikia teisę įvažiuoti ir būti bendrijos teritorijoje.
Netrukus išsiaiškinta, kad keleivių turėti ispaniško pavyzdžio leidimai yra visiškos klastotės – padirbtus dokumentų blankus mėginta dirbtinai sendinti lamdant ir braižant, įrašai juose daryti paprastu rašaliniu spausdintuvu.

VSAT pareigūnai užsieniečiams, kurie taip pat turėjo lėktuvo bilietus į Ispaniją, pranešė, jog jiems nebus leista vykti toliau. Moldavams surašyti atsisakymai įleisti į Lietuvą bei dokumentų poėmio protokolai.

Mašiną vairavusiam baltarusiui leista vyksti per valstybės sieną, o visi trys moldavai tuoj pat grįžo į Baltarusiją. Iš užsieniečių paimtos dokumentų klastotės laikinai saugomos Druskininkų užkardoje.