Nefirminės „firminės“ prekės

Pranešimų apie sulaikomas į Lietuvą įvežtas prekes galima išgirsti kone kasdien.
Antai praėjusią savaitę buvo pranešta, jog Ukmergės centrinėje turgavietėje Vilniaus teritorinės muitinės ir Ukmergės rajono policijos komisariato pareigūnams surengus bendrą patikrinimą įkliuvo du asmenys, pardavinėję prekes, pagamintas, kaip įtariama, pažeidžiant registruotų „Nike“, „Puma“ „Adidas“, „Spider Man“, „Hello Kitty“ ir kitų prekių ženklų savininkų intelektinės nuosavybės teises. Patikrinimo metu sulaikytos 184 įvairios prekės.

Per bendrus muitinės ir policijos pareigūnų patikrinimus turguose šiemet jau buvo sulaikyta daugiau kaip 4,5 tūkst. vienetų, kaip įtariama, suklastotų prekių. Vien muitinė šiemet per devynis mėnesius sulaikė 123 vienetus suklastotų prekių.

Prekių, pagamintų, kaip įtariama, pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises, muitinės pareigūnai aptinka ir iš užsienio atkeliaujančiose pašto siuntose. Pastebėta, jog palyginti su praėjusiais metais, siuntų srautai iš trečiųjų šalių Vilniaus pašto poste padidėjo net keturis kartus. Taip pat padaugėjo ir muitinės sulaikomų suklastotų prekių. Padirbti daiktai mažais kiekiais dažniausiai siunčiami iš Kinijos, Indijos, Taivano, Honkongo, Singapūro.

Spalio pabaigoje muitinės pareigūnai Pašto ir Oro uosto postuose sulaikė septynias siuntas su įvairiomis prekėmis, kurios pagamintos, kaip įtariama, pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises.

Patikrinę iš Kinijos atsiųstų paketų turinį, muitininkai juose aptiko 170 prekių, kurios buvo pažymėtos registruotais „Calvin Klein“, „Mac“, ,,Louis Vuitton“, „Chanel“, „Apple“, „Gucci“, „Hermes-Paris“ ir kitais žymių firmų prekių ženklais.

Sulaikytuose paketuose rasta moteriškų rankinių, avalynės, drabužių, laikrodžių, mobiliųjų telefonų, kosmetikos ir įvairių galanterijos dirbinių.

Šiemet pirmą kartą muitinės pareigūnų dėmesį atkreipė į Kirtimų krovinių postą iš Ukrainos atkeliavęs neįprastas krovinys – 200 kg kukurūzų lazdelių, kurių pakuotės pagamintos, kaip įtariama, pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises. Kukurūzų pakuotės buvo pažymėtos registruotu „Spider-Man“ firmos prekių ženklu. Patikrinus per 1 000 kukurūzų dėžučių, jose buvo rasta ir „siurprizų“ – tokio paties, kaip ir pakuotės, prekės ženklo nedidelių žaislų.

Įtarę, kad siunčiami daiktai yra suklastoti, muitininkai surašė prekių sulaikymo protokolus, informavo prekės ženklų savininkų atstovus. Prekių ženklų savininkai paprastai beveik visais atvejais patvirtina, kad muitinės pareigūnų sulaikytos prekės iš tiesų yra klastotės, kurios turi būti sunaikintos.

Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Jonas Miškinis sako, jog per devynis šių metų mėnesius muitinės pareigūnai sulaikė prekių už beveik 54 mln. Lt, o per visus 2010-uosius jų sulaikyta už 63 mln. Lt. Pareigūnas pastebi, jog prekės, pagamintos pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises, sudaro ne pagrindinę sulaikytų prekių dalį. Didžiausią jų dalį sudaro kontrabandos būdu gabenti tabako gaminiai – jų šiemet sulaikyta už 51,8 mln. Lt. Šiemet atskleista 32 proc. daugiau kontrabandos gabenimo atvejų negu per tą patį praėjusių metų laikotarpį. Tarp bendrai sulaikytų prekių tabakas ir jo gaminiai sudaro net 75 proc.

Pagal sulaikomos kontrabandos augimo tempus po tabako gaminių rikiuotųsi sintetiniai narkotikai bei psichotropinės medžiagos, po jų – alkoholis, degalai. Šiais metais muitininkai konfiskavo apie vienuolika kg narkotinių bei psichotropinių medžiagų, dėl jų kontrabandos pradėti 47 ikiteisminiai tyrimai (tai yra 68 proc. daugiau nei 2010 metais).

Konfiskuotos prekės pigesnės

Daugeliui gali kilti klausimas, kur dingsta pareigūnų sulaikomos prekės – ar iškart sunaikinamos, ar patenka į parduotuves, ar išdalijamos labdarai? J. Miškinis aiškina, jog sulaikyta prekė dar nereiškia konfiskuota. Prekes konfiskuoti galima tik teismo sprendimu, o nuo prekių sulaikymo momento iki bylos nagrinėjimo teisme gali trukti ne vienas mėnuo – gal net ir metai. Per tą laiką prekės yra inventorizuojamos, saugomos ir apskaitomos vadinamajame F tipo muitinės sandėlyje, kurio administracinis centras yra įsikūręs Panevėžyje, o filialų yra įvairiose Lietuvos vietose.

Kur krypsta konfiskuotų prekių srautai? „Tolesni prekių keliai yra keli – kai kurios prekės yra sunaikinamos, kai kurios realizuojamos sudarius sutartis su ūkio subjektais ir sumokėjus muito bei kitus mokesčius, kurie patenka į valstybės biudžetą, taip pat jos pardavinėjamos aukcionuose“, – patikslino Muitinės departamento pareigūnas. 

Gyventojai neretai linkę manyti, jog konfiskuotas prekes labai apsimoka pirkti, nes paprastai jos parduodamos už mažesnę kainą nei kainuoja prekybos centruose. „Iš tiesų konfiskuota prekė negali brangiai kainuoti. Juk nuo jos sulaikymo iki konfiskavimo momento praeina nemažas laiko tarpas, tad neretai per tą laiką ji morališkai pasensta, ypač jeigu kalbama apie drabužius. Kita vertus, muitinė negali parduodamai konfiskuotai prekei suteikti nei garantijos, nei įrodinėti, jog ji patikimai veiks, jeigu kalbama apie kokius nors veikiančius mechanizmus, pavyzdžiui, laikrodžius“, – pridūrė J. Miškinis.

Konfiskuotų prekių išpardavimai organizuojami ganėtinai dažnai. Kada ir kur jie vyks, skelbiama Lietuvos muitinės tinklalapyje www.cust.lt. Kad gyventojai būtų supažindinami plačiau apie galimybę įsigyti konfiskuotų prekių, rengiami parodomieji aukcionai įvairiuose visuomenei skirtuose renginiuose.

Antai vienas tokių aukcionų šiemet pavasarį, per surengtas „Europos dienas“, vyko Vilniuje, Odminių skvere. Jame buvo pardavinėjami ne tik laikrodžiai, kelioniniai krepšiai, suvenyrinės dėžutės, kavos servizai, bet ir automobiliai. Automobiliai dažniausiai konfiskuojami iš kontrabanda besiverčiančių asmenų. Pradinės tokių prekių kainos nebuvo aukštos, jas koregavo paklausa. Pavyzdžiui, pradinė laikrodžių „Komandirskije“ ar „Pobeda“ kaina tesiekė devynis litus, o vėliau išaugdavo iki 20, 50 ar net 70 Lt. O 2001-ųjų gamybos automobilis „Citroen Xsara Picasso“, siūlytas už 3,8 tūkst. Lt, naujajam savininkui atsiėjo 6,6 tūkst Lt. Antrojo, 1998-ųjų „Audi A6“, kaina aukciono metu nuo 5,3 tūkst. Lt pakilo iki 8,3 tūkst. Lt.

Šiųmetėje tradicinėje Panevėžyje vykstančioje tarptautinėje parodoje „Expo Aukštaitija 2011“ įvyko net du konfiskuotų prekių aukcionai, kuriuose buvo pardavinėjami laikrodžiai, radijo imtuvai, magnetolos, net trys automobiliai bei kitos prekės.

Išskirtinė muitininkų konfiskuota prekė – 156 kg tauriųjų metalų miltelių mišinio – buvo parduota šių metų pavasarį Kauno teritorinės muitinės surengtame konfiskuotų prekių aukcione. Ją buvo bandoma parduoti nuo 2008-ųjų, tačiau tik šiemet mėginimas buvo sėkmingas. Nors prekė buvo įkainota 1,539 mln. Lt, aukcioną laimėjo asmuo už ją pasiūlęs 2,371 ml. Lt. Ši prekė buvo sulaikyta dar 2006 metais Šalčininkų kelio poste, patikrinus baltarusio automobilį. Šį tauriųjų metalų mišinį muitininkai surado paslėptą po automobilio bagažine įrengtoje slėptuvėje.

Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas J. Miškinis pridūrė, jog konfiskuotų degalų kiekiai nėra įspūdingi, nes paprastai gyventojai pigesnių degalų iš kaimyninių šalių įsiveža nedideliais kiekiais. O tie kiekiai, kurie buvo konfiskuoti, ekonomikos sunkmečiu gelbėjo policijai.

Per visus praėjusius metus už kontrabandinių prekių realizavimą pavyko biudžetą papildyti 1,54 mln. Lt, o šiais metais muitinės pareigūnai skelbia gerokai aukštesnius rezultatus – šiemetinė suma jau pasiekė 3,5 mln. Lt. 

Ar muitinės pareigūnams teikia džiaugsmą kaip ant mielių augančios už kontrabandinių prekių realizavimą gaunamos lėšos? „Aišku, džiaugtis savo darbo rezultatais niekam nėra svetima. Tačiau girtis sau gaunama didesne nauda tiesiog neturime jokio pagrindo, nes už realizuotas prekes visi gaunami pinigai patenka į valstybės biudžetą, o sulaikytų prekių administravimo, saugojimo ir realizavimo išlaidas mes turime dengti iš savo biudžeto. Tad kuo daugiau prekių sulaikome, tuo daugiau išlaidų patiriame. Guodžia nebent patiriama moralinė nauda, kad gerai pavyko atlikti savo pareigą“, – šypsojosi Muitinės departamento pareigūnas.

Cigaretės „kompostuojamos“

Nors realizuojamų konfiskuotų prekių sumos skaičiuojamos keliais milijonais litų, šimtai milijonų tiesiog sunaikinama. Tie milijonai išgaruoja kartu su naikinamais tabako gaminiais. J. Miškinis pateikė įspūdingus skaičius: 2009 metais tabako gaminių buvo sunaikinta už 8,5 mln. Lt, 2010-aisiais – už 133 mln. Lt, o per devynis šių metų mėnesius – jau už 124 mln. Lt.

Kodėl tos įspūdingos milijoninės sumos sunaikinamos, užuot jas panaudojus kilnesniems tikslams – pavyzdžiui, labdarai ar sveikatos apsaugos lygiui kelti?
„Naikinti kontrabandinius tabako gaminius įpareigoja ES teisės aktai. Jeigu kontrabandinės cigaretės būtų pardavinėjamos, taip būtų iškreipiama rinka, daroma žala teisėtam verslui. Kita vertus, niekas negalėtų garantuoti šių cigarečių kokybės, o valstybė, jas pardavinėdama, rizikuotų pažeisti intelektinės nuosavybės teises“, – paaiškino J. Miškinis.

Anksčiau nelegalios cigaretės būdavo deginamos aukštos temperatūros krosnyse, o praėjusių metų rudenį įvykęs konkursas tabako gaminiams naikinti buvo palankus UAB „Biastra plius“. Ši firma pasiūlė tabako gaminius naikinti kompostavimo būdu: susmulkintus rūkalus maišant su vandens valymo įrenginių nuotekų dumblu. Toks būdas daug ekonomiškesnis nei tabako gaminius deginti. Mat jis muitinei kainuoja keturis kartus pigiau nei ankstesnis, taip pat naikinimo pajėgumai išaugo dešimt kartų – per dieną galima sunaikinti ne šimtą, o tūkstantį dėžių cigarečių.

Pasirinkus tokį būdą buvo tikėtasi efektyviau panaudoti naikinimą prižiūrinčių muitinės pareigūnų darbo laiką bei užkirsti kelią galimoms vagystėms iš F tipo sandėlio, kur saugomos kontrabandinės cigaretės. Cigaretės naikinamos dalyvaujant Tarpžinybinei konfiskuotų ir Valstybės naudai perduotų tabako gaminių sunaikinimo komisijai.

Tačiau cigaretės yra pernelyg viliojanti prekė nusikaltėliams, kad ją būtų galima taip lengvai sunaikinti. Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnai spalio 27 dieną pasidomėjo, kaip konfiskuotos cigaretės yra naikinamos. Surengtos operacijos metu prie UAB „Vilniaus vandenys“ priklausančios teritorijos jie sulaikė automobilį, išvažiavusį iš minėtos teritorijos, kurioje veikia UAB „Biastra Plius“, laimėjusi konkursą vykdyti konfiskuotų prekių, taip pat ir kontrabandinių cigarečių, naikinimą. Mikroautobuse pareigūnai aptiko 40 dėžių cigarečių „Jing ling“ ir bendrovės pagalbinėse patalpose (angare) rado dar dešimt dėžių nesunaikintų cigarečių.

Šiuo metu policija dėl įvykio atlieka tyrimą, savo ruožtu muitinė taip pat aiškinasi įvykio aplinkybes.