Įtariama, kad kontrabandininkus, krovusius rūkalų pakuotes į šalia stovinčius automobilius, apie artėjančius pasieniečių patrulius galėjo įspėti vietovę stebintys jų žvalgai. Įspėti krovikai tikriausiai metė krovinį ir pabėgo, bijodami būti sulaikyti.

Kadangi cigaretės buvo apvyniotos juoda polietileno plėvele ir lipnia juosta, pasieniečiai spėja, kad krovinį galėjo atplukdyti plaukikas su nardymo įranga. Tokius pasieniečiai pravardžiuoja "ichtiandrais".

Pasak VSAT, automobilius "Audi 100" ir "Renault 19" bei šalia buvusias 37 dėžes cigarečių apie 2.30 val. nakties ties Pagėgių savivaldybės Krakeniškių kaimu, ant Nemuno upės kranto, aptiko minėtoje vietovėje patruliavę Pagėgių rinktinės Specialiosios paskirties būrio pasieniečiai.

Iš viso rasta 20 tūkstančių 500 pakelių cigarečių, paženklintų Rusijos akcizo ženklais.

VSAT pareigūnai sako ne kartą buvo susidūrę su tokiais asmenimis, kurie, apsimetę žvejais ar atsitiktiniais praeiviais, paprastai ratu stengiasi "apsupti" vietovę, kur tuo metu gabenama kontrabanda.

Tokie žvalgai, pasak Pagėgių rinktinės operatyvininkų, taip pat bando sekti pasieniečių visureigius, pareigūnų transporto judėjimą iš užkardų, zuja greitaeigiais sportiniais motociklais, yra "apsiginklavę" moderniomis ryšio priemonėmis, naktinio matymo žiūronais.

Tuo tarpu iš Rusijos Nemunu atplukdytas cigarečių dėžes krauti dažnai yra samdomi lengvu uždarbiu susigundę nepilnamečiai. Sulaikę tokius kontrabandininkų parankinius, pareigūnai negali jų nubausti, o pastarųjų tėvams skiriamos baudos už nepakankamą vaikų priežiūrą dažnai lieka nesumokėtos.

Pirmadienį naktį aptiktas cigarečių krovinys ir abu automobiliai laikinai saugomi VSAT Pagėgių rinktinėje. Šio VSAT padalinio operatyvininkai aiškinasi įvykio aplinkybes.

Šiemet Lietuvos pasieniečiai jau sulaikė beveik pustrečio milijono kontrabandinių cigarečių pakelių, t.y. daugiau kaip 2 milijonus 480 tūkstančių. Didžioji dalis tokios rūšies kontrabandos - 1 milijonas 762 tūkstančiai pakelių - sulaikyta pasienyje su Rusija.