Anksčiau vagysčių būdavo rečiau


„Pirmadienį sutvarkėme kapus, padėjome gėlių ir žvakučių, o antradienį, Visų Šventųjų dieną, planavome uždegti žvakutes, pasigrožėti žvakučių „jūra“ kapinėse, pasimelsti“, – pasakojo kaunietis Arnas Dumskis.


Tačiau antradienio vakaro planus Dumskių šeimai aptemdė nemalonus nutikimas. „Nuvykome uždegti žvakučių, tačiau jų tiesiog nebuvo. Su kitais artimaisiais buvome sutarę, kad žvakes degsime tik antradienio vakarą, tad niekas iš pažįstamų jų sudeginti negalėjo.

Šalia paminklo, vazelėje, buvome palikę ir dirbtinių gėlių puokštę. Jos taip pat neradome. Žvakės ir gėlės buvo pavogtos“, – sakė kaunietė Marija Dumskienė, kapus prižiūrinti miesto Romainių mikrorajone.


Pasak moters, ji ir anksčiau yra girdėjusi apie nuo kapų vagiamas gėles, žvakes, tačiau jų šeimai tai nutiko pirmą kartą. „Romainių kapinės yra labai gražioje vietoje, jas supa miškai, čia ramu ir tvarkinga. Yra palaidota nemažai garsių žmonių. Niekada negirdėjau, kad kas blogo būtų čia nutikę. Tikrai nemalonu, kad tokie dalykai vyksta“, – sakė M.Dumskienė.


Vagia ne tik gėles


Moteris mano, kad žvakes pavogė kokia turgaus prekeivė. „Kitą (Vėlinių) dieną į akis krito toks vaizdas: prie kapinių palinkusi moteriškė praeiviams siūlė žvakučių, kurios buvo labai skirtingos. Dažniausiai prekeiviai siūlo 2–3 rūšių žvakutes, o viena moteriškė jų turėjo gal net 6 rūšių. Man tai sukėlė įtarimą – gal tai nuo kapų vogtos žvakės?“ – susijaudinusi kalbėjo kaunietė. M.Dumskienė prekeivės nekalbino, nes, kaip pati sako, nemėgsta veltis į nepatogias situacijas.


Vienos Kaune veikiančios bendrovės, prižiūrinčios kapines, darbuotoja įvardijo ne tik žvakių ar gėlių vagystes. 


„Vagia ir plyteles, akmenis, antkapius. Gėles ir žvakes iškart parduoda turguose, o nuo antkapių nuskuta užrašus ir parduoda kaip naujus arba panaudoja kitoms reikmėms“, – pasakojo kapų priežiūra užsiimančios firmos atstovė Gintarė.


Kurs bendriją kapinėms saugoti


Pasak Gintarės, kapinių plėšikų nemažėja, o policija niekaip neranda piktadarių. „Mirusiųjų artimieji piktinasi vagystėmis, skundžiasi, tačiau nieko padėti negalime. Trūksta apsaugos, o į policiją net patys nukentėjusieji nenoriai kreipiasi. Galbūt reikėtų patiems gyventojams imtis kažkokių priemonių, o ir policijos nesibaidyti“, – pasakojo kaunietė.


Patarimas patiems gyventojams imtis veiksmų – vertas dėmesio. Štai Klaipėdos rajone esančio Slengių kaimo gyventojai dar birželį sekė vieną to paties kaimo gyventoją. Moteris buvo pričiupta bevagianti gėles.


Teisme Slengių kaimo gyventojai pasakojo, kad birželio 13-ają lijo lietus, tačiau kaimynė O.D. ėjo kapinių link. Kilus įtarimui, ką galima veikti tokiu oru kapinėse, liudytojai nutarė pažiūrėti ir pamatė, kaip O.D, nuėjusi į kapinių galą, rauna gėles nuo kapų.


Viena sekusiųjų norėjo pažiūrėti, kur O.D. dės gėles iš kapinių, todėl nieko jai nesakė, pasekė ją ir pamatė, kad O.D. parsivežusi gėles namo pasodino jas į savo sodo lysvę šalia daržovių.
Liudytojai teisme taip pat tvirtino, kad O.D. rovė ir skynė gėles ne tik nuo kapų, bet ir iš svetimų sodų, daržų. Apie įvykį kapuose liudytojai pranešė policijai. Taip pat buvo apklausta kapų prižiūrėtojo sutuoktinė, kuri nurodė, kad žmonės tiek jai, tiek jos sutuoktiniui nuolat skundėsi, jog dingsta gėlės nuo kapų. Plėšikei Klaipėdos rajono apylinkės teismas tuomet paskyrė 300 litų administracinę nuobaudą.


„Tai puikus pavyzdys, manau, kad reikėtų kažką daryti ir mums, gal burtis į bendriją ir budėti. Norisi pagauti tuos bedievius niekšus“, – piktinosi M.Dumskienė.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją