Tokie prieglobsčio prašytojai, tarp kurių nemažai turinčių kriminalinę praeitį bei, įtariama, vartojančių narkotikus, piktnaudžiauja teise išeiti iš Užsieniečių registracijos centro (URC) Pabradėje. Čia jie turėtų gyventi, kol nagrinėjami prašymai dėl laikino teritorinio prieglobsčio, tačiau tokius asmenis Lietuva domina tik kaip tarpinė stotelė jų kelyje į Vakarų valstybes, praneša VSAT.

Ketvirtadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos pareigūnai prie pat sienos su Lenkija, buvusio Kalvarijos punkto teritorijoje, sulaikė tris vyrus. Šie bandė susirasti pakeleivingą į Lenkiją vykstantį automobilį, tačiau tokių keliautojų niekas nenorėjo pavežti. Buvo duomenų, kad trijulė su sutiktais žmonėmis elgiasi gana įžūliai.

Pasieniečiai nurodė šiems trims vyrams pateikti asmens dokumentus, kurių jie neturėjo. VSAT pareigūnai netruko išsiaiškinti, kad tai yar trys Gruzijos piliečiai. Vienam iš jų – 24-eri, dviem – po 35-erius.
Trijulė yra prieglobsčio Lietuvoje prašytojai, VSAT Užsieniečių registracijos centro gyventojai. Jie iš centro išėjo antradienį, spalio 25 d., ir laiku į jį negrįžo.

Po dviejų dienų nuo išvykimo iš URC pasienyje sulaikytus tris gruzinus VSAT pareigūnai uždarė į areštinę. Vėliau jie turbūt vėl bus grąžinti į URC.

Pasiprašiusieji prieglobsčio Lietuvoje ir URC gyvenatys užsieniečiai turi teisę iš centro išeiti 24 val. ir laisvai judėti Lietuvos teritorijoje.

Šiemet jau 208 prieglobsčio prašytojai, URC gyventojai, pasinaudodami teise parai išeiti iš centro, į jį nebegrįžo. Taip pasielgė net 146 Gruzijos piliečiai.

Pavyzdžiui, vien antradienį iš centro išėjo ir į jį nebegrįžo 10 prieglobsčio Lietuvoje prašytojų: 7 Gruzijos piliečiai, po vieną Uzbekistano ir Rusijos pilietį.

URC dirbantys pasieniečiai pastebi, kad tarp centre apgyvenamų asmenų iš Gruzijos yra nemažai turinčiųjų kriminalinę praeitį, kurių elgesys ir URC, ir Pabradės miestelyje neretai kelia problemų. Taip pat turima duomenų, kad tarp jų yra ir narkomanų.

Kadangi Lietuvai tapus Šengeno erdvės nare vidinių sienų kontrolė panaikinta, tai tokiems užsieniečiams patekti į Lenkiją, o per ją – ir į kitas Vakarų Europos šalis, nėra sudėtinga. Dažnai tokie pabėgę „prašytojai“ sulaikomi kitose Šengeno šalyse ir grąžinami atgal į Lietuvą.

Kiekvieną kartą, kai užsienietis negrįžta į URC ilgiau kaip 24 val., jo prieglobsčio prašymo nagrinėjimas yra sustabdomas. Užsieniečiui grįžus į URC arba grąžintam pagal Dublino II reglamentą iš užsienio valstybės, jo pageidavimu prieglobsčio prašymo nagrinėjimas yra atnaujinamas. Jam vėl pasišalinus iš URC, prieglobsčio prašymo nagrinėjimas vėl sustabdomas, o atvykus – vėl atnaujinamas. Taip kartojasi po kelis kartus.

Toks asmenų neteisėtas išvykimas į kitas Europos Sąjungos šalis ilgina prieglobsčio prašymų nagrinėjimo laiką, tuo pačiu prailgina užsieniečių laikino gyvenimo Lietuvoje trukmę, jiems išlaikyti URC naudojamos papildomos išlaidos.

VSAT Užsieniečių registracijos centras yra vienintelė įstaiga Lietuvoje, skirta apgyvendinti prieglobsčio prašytojus jų prašymo dėl prieglobsčio nagrinėjimo metu bei sulaikytus nelegalius imigrantus ilgiau nei 48 val., siekiant išsiųsti juos iš Lietuvos.

Prieglobsčio prašytojai URC apgyvendinami Migracijos departamento sprendimu, sulaikyti užsieniečiai - teismo sprendimu ar nutartimi.
Šiuo metu URC gyvena 133 prieglobsčio prašytojai ir nelegalai. Daugiausiai iš jų yra Gruzijos (49), Rusijos (32) ir Afganistano (16) piliečių.