Kai kuriuose miesto naktiniuose klubuose adatos dūrius pajutę jaunuoliai ant rūbų randa priklijuotą lipduką: “Sveiki įstoję į ŽIV infekuotųjų klubą”.

“Su nerimu laukiu tyrimo rezultatų, nežinau, ar AIDS testas bus neigiamas, medikai kol kas negali pasakyti, ar nesu apkrėsta”, - jaudulio neslepia prieš kelias dienas subadyta šešiolikmetė kaunietė Aistė L.

Dūrė į nugarą

“Labas Music Slam” koncerte linksminosi keliolika tūkstančių jaunuolių, tačiau dviem merginoms linksmybės baigėsi vos prasidėjusios. Šešiolikmetė Kauno Palemono vidurinės mokyklos moksleivė Aistė L. šokdama pajuto dūrį. Atsisukusi išvydo nuo jos sprunkančią merginą. “Mačiau tik užpuolikės nugarą, po kelių akimirkų ji dingo minioje. Išsigandau, neįsidėmėjau, kaip ji buvo apsirengusi. Nežinojau, ką daryti, draugai nesugebėjo jos sulaikyti”, - pasakojo mergina.

Ji nedelsdama kreipėsi į Nemuno saloje budėjusią medikų komandą. “Gydytojai nieko konkretaus negalėjo pasakyti, jie apžiūrėjo dūrį ir patarė atlikti tyrimus. Koncertas baigėsi Kauno 2-osios klinikinės ligoninės infekcinių ligų skyriuje”, - pasakojo mergina, iki šiol nesulaukusi atsakymo, ar adata, kuria ji sužalota, buvo kuo nors apkrėsta.

Tą vakarą Nemuno saloje budėję medikai turėjo guosti ir kitą subadytą merginą. Septyniolikmetė Judita D. sako prisimenanti tik skaudų dūrį į nugarą. Kol mergina atsisuko, užpuolikė spėjo pasislėpti minioje. “Nežinau, ar mums buvo ko nors suleista. Medikai spaudė žaizdą, bet nustatė tik tiek, kad sužalojimo pobūdis - adata. Aišku, smulkesnius atsakymus pateiks išsamesni tyrimai”, - kalbėjo septyniolikmetė Judita.

Pati ėmėsi ieškoti skriaudėjos

Judita D. neslepia, kad pati ėmėsi tyrimo ir bando surasti ją sužalojusią merginą. “Tą vakarą sužinojau tik tiek, kad mane subadė vadinamoji “banglė”, - pasakojo mergina. - Manau, kad ją jau radau, kartu su draugais eisime pasikalbėti”.

Mergina sako, kad galima įtariamoji, jos žiniomis, neserga AIDS. “Kol kas tikrai negaliu pasakyti, ar radome tą merginą, artimiausiu metu išsiaiškinsime”, - kalbėjo moksleivė. Ji policijai apie savo įtarimus ketina pranešti tik po to, kai pati pasikalbės su ją subadžiusia mergina.

Abi nukentėjusiosios tarsi susitarusios tvirtina, kad po šio incidento vengs masinių pasilinksminimo vietų. “Apskritai nemėgau vaikščioti į klubus, tačiau po šio įvykio nebeeisiu ir į koncertus. Man keista, kad apsaugininkai nesugeba krepšiuose rasti švirkštų”, - stebėjosi Nemuno saloje nukentėjusi Aistė L. ir bendraamžiams patarė būti atidesniems.

Nukenčia ir klubų lankytojai

Apie panašius incidentus “Kauno dienai” yra pranešę ir kai kurių miesto klubų lankytojai. Esą naktiniuose klubuose siautėja jaunuoliai, kurie adatomis bado šokančius moksleivius ir studentus. “Jų aukomis dažniausiai tampa jauni žmonės, kurie į dūrį kartais sureaguoja tik po to, kai ant rūbų randa lipduką: “Sveiki įstoję į ŽIV infekuotųjų klubą”, - pasakojo moksleivės.

Prieš kurį laiką tokio pobūdžio užrašą ant savo drabužių rado ir Aistės draugas. “Atrodo, kad jis nėra apkrėstas žmogaus imuno deficito virusu, tačiau draugas labai jaudinosi. Ne taip lengvai laukti tyrimo rezultatų”, - kalbėjo subadyta moksleivė.

Esą panašaus pobūdžio incidentai neretai įvyksta Senamiestyje įsikūrusiame naktiniame klube “Ex-it”. Šio klubo vadovas Arnoldas Vozbutas neigia, kad klube siautėja adatomis ginkluoti užpuolikai, tačiau neatmeta galimybės, kad apsauga gali ir nepastebėti, jog kai kurie lankytojai į klubą atsineša adatų. “Jei labai nori, gali įsinešti praktiškai viską”, - pripažino A.Vozbutas.

Direktorius sako, kad apsauga be policijos pagalbos būtų sulaikiusi tokius pažeidėjus, tačiau nusiskundimų iš lankytojų nesulaukta. Vis dėlto direktorius pripažįsta girdėjęs kalbas apie klubuose siaučiančią besilinksminančius jaunuolius adatomis badančią gaują.

Policija fiksuoja pirmą kartą

Kauno viešosios tvarkos tarnybos viršininkas Remigijus Stukas sako, kad viešuosiuose renginiuose tokie išpuoliai pasitaikė pirmą kartą. “Mes nekontroliuojame, kas vyksta naktiniuose klubuose, tačiau žmonės vis dėlto turėtų pranešti policijos pareigūnams, jei patiria tokio pobūdžio sužeidimus. Jei žmonių badymas tampa masiniu reiškiniu, privalome į tai kreipti daugiau dėmesio”, - sakė R.Stukas.

Kol kas nepavyko nustatyti įtariamųjų. Pasak policijos pareigūnų, merginos negalėjo tiksliai nusakyti, kaip atrodė jas subadęs žmogus. “Tarp 20 tūkstančių žmonių rasti įtariamąjį labai sunku, - sakė viršininkas ir bandė nuspėti taip besielgiančių žmonių motyvaciją. - Galime iškelti daug versijų. Gal tokiu būdu bando parodyti dėmesį? Gal tai nebuvo piktybinis išpuolis?”

Viešosios tvarkos pareigūnai ragina jaunuolius į pasilinksminimo vietas nesinešti aštrių daiktų. “Būna, kad žmonės prisisega ženkliukų ar kitų smailių daiktų. Prie įėjimo dirbantys apsaugininkai negali visko surinkti, todėl patys žmonės turėtų būti pareigingesni”, - įsitikinęs R.Stukas.

Patiria psichologinę traumą

Medikai taip pat pirmą kartą teikė pagalbą tokiu būdu nukentėjusiems jaunuoliams. Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties direktorė Rima Gudėnienė sako, kad medikai nesutriko neįprastoje situacijoje ir merginoms suteikė kvalifikuotą pagalbą.

“Vyriausybė yra nustačiusi tvarką, kur žmogus tokiais atvejais turėtų kreiptis, - sakė R.Gudėnienė. - Būtina kreiptis į policijos pareigūnus arba medikus, kad suteiktume pirmąją pagalbą”.

Visuomenės sveikatos centras leidžia rekomendacinius lankstinukus, kaip išvengti užsikrėtimų virusais. “Manau, kad kolegos turėtų gerokai aktyviau dirbti teikdami tokio pobūdžio informaciją, ypač dabar, kai žmonės badomi tiesiog gatvėje”, - įsitikinusi medikė.

Ji pastebi, kad tokiu būdu sužalotas žmogus visų pirma patiria psichologinę traumą. “Sužalotos merginos tik po trijų mėnesių sužinos, ar jos apkrėstos. Rezultatų laukti nėra lengva”, - įsitikinusi R.Gudėnienė. Pirminiai tyrimai rodo, kad merginos nėra užkrėstos hepatitu C.