Kauno apygardos teismo pirmininkas Nerijus Meilutis konstatavo, tėvų valdžios nevykdęs tėvas privalo atsakyti administracine tvarka, nors žemesnės instancijos – Alytaus rajono apylinkės teismas jokio pažeidimo ir neįžvelgė.

Vos dvejų metukų sulaukusiai mergaitei Alytaus Stasio Kudirkos ligoninės medikai nustatė I-ojo laipsnio apsinuodijimą alkoholiu.

Pasak Kauno apygardos teismo, tėvai turi teisę ir pareigą dorai auklėti bei prižiūrėti savo vaikus, rūpintis jų sveikata, išlaikyti juos, atsižvelgdami į jų fizinę ir protinę būklę sudaryti palankias sąlygas visapusiškai ir harmoningai vystytis.

„Tėvų valdžia negali būti naudojamasi priešingai vaiko interesams“, – pažymėjo teismas, išnagrinėjęs Alytaus rajono gyventojui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą.

Teismas pabrėžė, kad tiek nacionaliniuose, tiek tarptautiniuose teisės aktuose įtvirtintas ypatingos vaiko apsaugos principas – visur ir visada pirmiausia turi būti atsižvelgiama į teisėtus vaiko interesus.

„Tinkamas valdžios panaudojimas vaiko atžvilgiu siejamas su tuo, kad vaikui būtų užtikrinta teisė į visapusišką ir harmoningą vystymąsi fiziškai ir protiškai, siekiama vaiką apsaugoti nuo jo vystymuisi žalingo socialinės aplinkos poveikio, – nutarime pažymėjo teisėjas. – Draudžiamas bet koks valdžios panaudojimas priešingai vaiko interesams, tarp jų ir neužtikrinimas saugios aplinkos“.

Bylos duomenimis, administracinio teisės pažeidimo bylą Alytaus rajono gyventojui policija iškėlė po birželio 28-osios įvykių, kai apie 19 val. iš Krokialaukio seniūnijoje esančio kaimo į ligoninę buvo pristatyta visiškai girta vos dvejų metukų sulaukusi mergaitė.

S. Kudirkos ligoninės medikai policijos pareigūnams pranešė, kad mažylę atvežęs tėvas netrukus ją išsivežė ir neleido gydytojams atidžiau apžiūrėti bei suteikti pagalbą.

„Tai yra tėvų reikalas“, – ligoninės darbuotojai policijai citavo tėvo žodžius.

Į policiją iškviestas mergaitės tėvas aiškino, kad birželio 28-ąją su žmona šventė jos gimtadienį.

„Žinoma, mes vartojome alkoholinius gėrimus, o vakare, apie 19-20 val. kartu su svečiais išėjome į lauką parūkyti, – pasiaiškinime rašė tėvas. – Kambaryje be priežiūros liko dukra, ant stalo buvo taurės su šampanu. Kai grįžome į kambarį, pastebėjome, kad dvi taurės yra tuščios. Dukra buvo girta, griuvinėjo. Todėl iškviečiau greitąją medicinos pagalbą, kartu su mergaite važiavau į ligoninę“.

Tėvas pripažino, kad neužtikrino vaiko priežiūros ir nesielgė taip, jog su dukra neatsitiktų nelaimingas atsitikimas.

Alytaus rajono apylinkės teismas nustatė, kad anksčiau jau už vaiko nepriežiūrą baustas tėvas jokio pažeidimo nepadarė.

Mergaitės neprižiūrėjęs tėvas būtų likęs nenubaustas, jeigu ne Alytaus policijos pareigūnai, apylinkės teismo nutarimą apskundę Kauno apygardos teismui.

Policijos skunde teigiama, kad tėvo elgesys buvo amoralus – mažametės dukros akivaizdoje buvo neblaivus, ją paliko vieną kambaryje, kuriame buvo girtaujama ir ant stalo palikta alkoholinių gėrimų, kuriuos mergaitė pasiekė ir išgėrė.

„Toks elgesys laikytinas priešingas vaiko interesams“, – pažymėjo Alytaus policijos pareigūnai.

Apeliacinį skundą išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas sutiko su policijos argumentais ir konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas išvadą dėl tėvo kaltės nebuvimo padarė neišaiškinęs visų bylai reikšmingų aplinkybių, visiškai neanalizavęs jo kaltę patvirtinančių duomenų.

„Mergaitei buvo nustatytas I laipsnio apsinuodijimas, taip buvo pažeista įstatymuose įtvirtina vaiko teisė būti sveikam, kuri garantuojama priemonėmis, leidžiančiomis sudaryti vaikui sveiką ir saugią aplinką“, – galutiniame ir neskundžiamame nutarime pabrėžė teisėjas N. Meilutis.

Beje, mergaitės tėvai yra išsiskyrę, tačiau gimtadienyje jie buvo kartu. Policijos pareigūnai administracinio teisės pažeidimo protokolą surašė būtent tėvui, nes jo namuose buvo girtaujama, jis mergaitę pristatė į ligoninę.