Niekur nedirbantis 25 metų sūnus Karolis Lapinskas, kurio tėvas valdo statybų bendrovę, 31 metų žonglierius Mantas Markevičius ir bendrovės „Augink pats“ 25 metų direktorius Edvinas Jablonskas buvo pripažinti kaltais dėl disponavimo net 739 gramais kanapių ir jų dalių.

Be to, K. Lapinskas ir M. Markevičius pripažinti kaltais dėl kanapių auginimo – konstatuota, kad jauni vyrai pasodino ir užaugino 24 kanapių augalus.

„Mes patys auginome kanapes, nerėmėme korupcijos, mafijos ir pan.“, – teisme pareiškė verslininko sūnus.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas nusprendė, kad K. Lapinskas turės sumokėti 21 MGL dydžio (2 730 Lt), M. Markevičius – 25 MGL dydžio (3 250 Lt), o E. Jablonskas – 16 MGL dydžio (2 080 Lt) baudas.

Slaptas vilniečių pomėgis svaigintis kanapėmis paaiškėjo praėjusių metų kovą, kai sostinės policijos Narkotikų kontrolės skyriaus pareigūnai gavo informacijos, jog vieno Kalvarijų g. daugiabučio nuomojamame bute yra auginamos ir platinamos kanapės.

Tikrindami šią informaciją pareigūnai atvyko prie namo ir pastebėjo prie savo automobilio stovintį K. Lapinską.

„Kai prie jo priėjome ir, prisistatę policijos pareigūnais, paklausėme, ar šis turi draudžiamų daiktų, K. Lapinskas iš pradžių negalėjo nieko pasakyti, bet netrukus paaiškino, kad su draugais nuomojasi butą šiame name ir augina kanapes bei kad šiuo metu bute yra vienas iš jo draugų – M. Markevičius“, – pasakojo vienas slaptoje operacijoje dalyvavęs pareigūnas.

Netrukus užėję į butą pareigūnai atliko kratą, kurios metu aptiko du maišus su kanapėmis.

„Vėliau M. Markevičius ir K. Lapinskas paaiškino, kad bute nėra narkotikų, nes išvežė į nuomojamas patalpas T. Ševčenkos g. ir į savo draugės Karinos butą L. Asanavičiūtės g., o maišuose yra taip vadinamos lietuviškos – pluoštinės kanapės“, – sakė pareigūnas.

Pasak jo, įtariamieji aiškino, kad kanapes augino tryse, nes norėjo parūkyti bei „dėl įdomumo“.

Netrukus nuomojamose patalpose T. Ševčenkos g. buvo rastas lovelis, kuriame buvo 24 augalai vazonėliuose su kanapių augalai. Kanapės buvo rastos ir pas K. Lapinsko draugę – kai pareigūnai pasakė, kad namuose atliks kratą, fotografe dirbanti moteris iš karto parodė, kur jos draugas laikė narkotines medžiagas.

Kanapių augintojus sulaikę pareigūnai taip pat sakė, kad tą pačią dieną savo bendrovės „Augink pats“ patalpose buvo sulaikytas ir E. Jablonskas.

„Jis prisipažino su draugais auginęs kanapes, bet vėliau esą jų keliai išsiskyrė – būtent dėl kanapių auginimo susipyko su K. Lapinsku“, – prisiminė pareigūnai.

K. Lapinsko ir E. Jablonsko konfliktas buvo bene pagrindė tema, apie kurią teisme kalbėjo kaltinamieji. Paaiškėjo, kad parduotuvę sostinės centre turėjęs E. Jablonskas sudūrė vos galą su galu, kai kartą į jo valdas trąšų kanapėms nusipirkti užėjęs K. Lapinskas pasisiūlė prisidėti prie jo verslo.

Po kiek laiko K. Lapinsko tėvas nupirko apie 30 proc. bendrovės „Augink pats“ akcijų, o jo sūnus pradėjo dirbti bendrovėje.

K.Lapinskas aiškino, kad po kiek laiko E. Jablonskas jam pasiūlė augintis didesnį kanapių kiekį, paimti įrangą iš jo parduotuvės ir „viską daryti kokybiškai“, kad galėtų užsiauginti kanapių. Anot kaltinamojo, į kanapių auginimą kiekvienas investavo po 5 tūkst. Lt.

„Kanapes auginti – iš tikrųjų sunkus darbas“, – tikino K. Lapinskas, teisme aiškinęs, jog daugiau jų neberūko.

Kai vėliau tarp vyrų kilo konfliktas, jų keliai išsiskyrė.

Tiesa, E. Jablonskas neigė, kad buvo prisidėjęs prie kanapių auginimo ir aiškino, kad K. Lapinskas siekė perimti jo sukurtą bendrovę.

„Kai parduotuvėje susitikau su jo tėvu, jis jau buvo girdėjęs Karolio poziciją ir pripažino, kad mums nepavyks kartu dirbti, todėl pareikalavo sumokėti už akcijas gautus 14 450 Lt arba žadėjo sužlugdys tiek įmonę, tiek mane patį“, – E. Jablonskas tikino, kad pasirašė vekselį ir pažadėjo pinigus grąžinti per tris mėnesius.

Verslininkas tikino, kad išsikraustė gyventi į Klaipėdą, nes išsigando K. Lapinsko grasinimų. „Žudykite visus žmones“, – tokį užrašą E. Jablonskas teigė pamatęs savo bendrovės internetiniame puslapyje, todėl kreipęsis pagalbos į policiją.

Nors E. Jablonskas kategoriškai neigė dalyvavęs kanapių auginime ir aiškino, kad jį K. Lapinskas apšmeižė iš keršto, nepavykus užvaldyti jo įmonę, teismas tokią kaltinamojo poziciją palaikė gynybine, siekiant išvengti baudžiamosios atsakomybės, ir atmetė, kaip paneigtą kitais byloje surinktais įrodymais.