Kontrabandos vežėjai, kurių dauguma – mūsų šalies piliečiai, įkliuvo šiemet gegužės–liepos mėnesiais važiuodami iš Baltarusijos ir valstybės sieną kirsdami Medininkų, Lavoriškių (Vilniaus r.) ar Raigardo (Druskininkų sav.) kelio postuose. Nepateikus muitinės kontrolei, paslėpus automobiliuose buvo gabenama nuo 290 iki 1890 pakelių cigarečių, paženklintų Baltarusijos banderolėmis ir įvertintų nuo 3 tūkst. iki beveik 14 tūkst. litų.

Automobilyje „VW Passat“, kurį vairavo vilnietis 44 metų O. M., muitinės pareigūnai aptiko 450 pakelių baltarusiškų cigarečių. Jos buvo sukištos į tam specialiai automobilyje įrengtas slėptuves – perdarytus slenksčius bei kuro baką. Suprantama, automobilyje, kurio gamyklinės konstrukcijos buvo pakeistos, pareigūnams aptikti kontrabandą ir nustatyti pažeidimą buvo kur kas sunkiau.

Sostinės gyventojas 25 metų R. S. mėgino neteisėtai į Lietuvą įvežti 415 pakelių cigarečių, paslėptų automobilio BMW vietose, kurios daiktams vežti tikrai neskirtos, – slenksčiuose. Dar vienas vilnietis, 22 metų A. A., tikėjosi pro pareigūnus prasmukti su 750 baltarusiškų cigarečių „Minsk capital“ pakelių, išslapstytų automobilio „VW Passat“ bagažinėje bei galinėje sėdynėje. O Baltarusijos pilietis 32 metų D. N. buvo sulaikytas automobilyje „Renault Laguna“ aptikus kone 2 tūkst. pakelių cigarečių. Kontrabanda buvo gabenama paslėpta automobilio durelėse, sėdynėse, atsarginiame rate, bagažinės dangtyje.

Nekyla abejonių, kad automobiliai su specialiai įrengtomis slėptuvėmis – kontrabandos gabenimo įrankiai. Be jų pažeidėjai paprasčiausiai nebūtų galėję per valstybės sieną vežti tokio kiekio cigarečių.

Administracines bylas nagrinėję pirmosios instancijos teismai kontrabandininkus baudė vienodai – 5 tūkst. litų bauda bei nelegaliai gabentų cigarečių konfiskavimu. Tiktai baltarusiui, kurio pažeidimas įvertintas pagal minėto straipsnio pirmąją dalį, buvo skirta 15 tūkst. litų bauda.

Šiuos teismų sprendimus apeliacine tvarka Vilniaus apygardos teismui apskundė Vilniaus teritorinė muitinė. Apelianto nuomone, apylinkių teismai nepagrįstai iš kontrabandą gabenusių asmenų nekonfiskavo jų transporto priemonių. Beje, minėtasis baltarusis su cigarečių prikimštu automobiliu Lietuvos muitininkams šiemet įkliuvo jau antrą sykį, tačiau abu kartus į teismo posėdį neatvyko.

Išnagrinėjęs kontrabandininkų administracines bylas Vilniaus apygardos teismas muitininkų apeliacinius skundus patenkino. Pagal nusistovėjusią teismų praktiką, transporto priemonės konfiskavimas taikomas tais atvejais, kai ji buvo panaudota pažeidimui daryti, t. y. jeigu specialiai tam buvo pritaikyta – įrengta slėptuvė kontrabandai paslėpti, arba tiesiogiai panaudota jai gabenti, jeigu tai daryti be tokios priemonės būtų neįmanoma.

Vilniaus apygardos teismo priimtose nutartyse pabrėžiama, kad kontrabanda – vienas iš pavojingiausių, didžiausią žalą visuomenės interesams darančių veikų, numatytų ATPK. Kontrabanda gali būti padaryta tik tyčiniais veiksmais, teisės pažeidėjas supranta, kad prekes veža pažeisdamas įstatymus, ir to nori. „Savo tyčiniais neteisėtais veiksmais jis sudaro tokią situaciją, kai jam nuosavybės teise priklausantis ar tik valdomas ir naudojamas kito asmens turtas gali būti prarastas. Tokio įstatymo grasinimo teisės pažeidėjas sąmoningai nepaiso. Dėl to atsiranda teisinės pasekmės, numatytos įstatyme, – turto, kuris buvo kontrabandos įrankis (automobilio ir pan.), konfiskavimas“, – akcentuojama teismo nutartyse.

Konstatavęs, kad pirmosios instancijos teismai neteisėtai ir nepagrįstai pažeidėjams neskyrė transporto priemonių konfiskavimo, Vilniaus apygardos teismas pakeitė nutarimus ir konfiskavo kontrabandininkų automobilius. Šios nutartys – galutinės ir neskundžiamos.