Pirmadienį Baltijos jūra pasiglemžė Nidoje poilsiavusio Vokietijos piliečio gyvybę. Kartu besimaudžiusį jo tautietį pavyko išgelbėti.

Nepaisant to, jog gelbėtojai akylai stebi poilsiautojus ne tik esant audringai jūrai, bet ir tuomet, kai maudytis galima, rugpjūtį Neringos paplūdimiuose nuskendo trys žmonės. Tarp jų buvo ir dvylikmetis berniukas.

Klaipėdos paplūdimiuose jau skendo 32 poilsiautojai, tarp kurių buvo ir ir penki vaikai.

Dienraščio teigimu, naują rekordą pasiekė Palangos gelbėtojai. Pasak kurorto gelbėjimo stoties viršininko Jono Migelio, šią vasarą skendo net 40 poilsiautojų, tarp jų buvo nemažai vaikų.

J.Migelis sakė neatmenantis, kuriais metais jam ir jo kolegoms buvo tokia "karšta" vasara.

"Žmonės visiškai nepaiso ženklų, perspėjančių, kuriose vietose nesaugu maudytis. Atsipalaidavusių poilsiautojų neatbaido ir paplūdimiuose plevėsuojančios raudonos vėliavos, reiškiančios, jog maudytis griežtai draudžiama", - dienraščiui sakė Lietuvos vandens gelbėtojų asociacijos prezidentas Arūnas Burkšas.

Pasak jo, kai žmogus ima skęsti, jis smarkiai išsigąsta ir ima prieš srovę "muštis" į krantą.

"Kadangi taip besielgiant greitai netenkama jėgų, gelbėtojai skęstantįjį pasiekia tuomet, kai šis jau būna nugrimzdęs į dugną", - aiškino A.Burkšas.

Anot jo, pradėjus skęsti, jokiu būdu negalima plaukti prieš srovę. Pagalbos reikia šauktis iškėlus ranką, ir kiek įmanoma ilgiau išsilaikyti ant vandens.

Šią vasarą Neringos paplūdimiuose jau pereita prie visoje Europoje taikomos gelbėjimo sistemos, kai į jūrą bristi draudžiama esant raudonos, o ne juodos spalvos vėliavai. Geltona spalva perspėja, jog maudytis pavojinga.

Uostamiesčio paplūdimiuose ši naujovė bus įdiegta iki 2006-ųjų.