"Sprogstama medžiaga buvo sėkmingai išplauta. Dabar liko tik sprogdiklius neutralizuoti, bet didžiausia grėsmė žmonėms jau yra likviduota. Žmonės gali saugiai grįžti į namus", - vėlų ketvirtadienio vakarą sakė įvykio vietoje buvęs laikinai einantis batalionio Sprogstamųjų medžiagų neutralizavimo skyriaus vado pareigas kapitonas Mindaugas Navickas.

"Taip, atšaukta. Žmonėms nėra grėsmės", - sakė karininkas, paklaustas, ar gyventojų evakuacija jau atšaukta.

Jo teigimu, sprogdikliai bus išvežti į netoli Tauragės esantį karjerą.

"Šiuo metu vyksta pasirengimas ir mes už 5 minučių išvažiuosime. Juos (sprogdiklius) vešime apsaugoję, jie gyventojams grėsmės nekelia, tik kariams yra šiokia tokia grėsmė, bet ji nėra didelė. Rizika kontroliuojama", - teigė jis.

Anot karininko, neutralizuoti bombą išplaunant sprogstamąją medžiagą pasirinkta, nes tai vienas saugiausių nukenksminimo būdų.

M.Navicko teigimu, bombai sprogus pilnu galingumu, jos skeveldros gali lėkti 1 tūkst. metrų spinduliu, joje buvo 50 kilogramų sprogstamosiso medžiagos.

Buvo įvestas planas „Skydas“

Specialiosios tarnybos nedelsiant įvedė planą „Skydas“. Atitverta centrinė aikštė, evakuota keletas parduotuvių, uždaryta centrinė miesto dalis. Baigiantis darbo dienai buvo pradėta aplinkinių gyventojų evakuacija.

Sprogmenį apžiūrėję Tauragės rajone dislokuoti išminuotojai į pagalbą iškvietė kolegas iš Kaune dislokuoto Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono.

Po pirminės apžiūros manoma, kad tai rusų gamybos 70 cm ilgio, apie 100 kg svorio bomba su sprogdikliu.

Pradėjus išminavimo darbus ketinama uždaryti pagrindinę miesto transporto arteriją – S. Dariaus ir S. Girėno gatvę. Lengvieji automobiliai bus nukreipti aplinkinėmis gatvėmis, o sunkvežimių eismas sustabdytas.

Bendrovės „Stamela“ ekskavatorininkas teigė, kad pradžioje pagalvojęs, jog užkabino seną vamzdį ir kaušu perbraukė per jį. Paskui, suvokęs ką iškasė, perspėjo kolegas.

J. Vitkaus inžinerijos bataliono sprogmenų neutralizavimo specialistai prašo Lietuvos gyventojų, radus daiktų, panašių į sprogmenis, nedelsiant pranešti policijai ir aptverti teritoriją.

KAM : buvo rasta II pasaulinio karo bomba

Po pirminės apžiūros kariuomenės išminuotojai nustatė, kad tai nuo Antrojo pasaulinio karo likusi nesprogusi, apie 100 kg sverianti, 70 cm ilgio aviacijos bomba FAB-100 (Rusija) su sprogdikliais., skelbia Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Šio tipo aviacinėse bombose buvo naudojama dviejų sprogdiklių sistema. Kariuomenės sprogmenų neutralizavimo specialistai galėjo nustatyti tik vieno iš dviejų sprogdiklių tipą ir veikimo principą, antrasis dėl prastos būklės neidentifikuotas, todėl sprogmeniui buvo priskirta aukščiausio pavojingumo kategorija.

Sprogmens nukenksminimui nuspręsta naudoti specialią abrazyvinę pjovimo įrangą „MAIS“.