30 metų Ž. Irinavičiaus baudžiamąją bylą dėl pasikėsinimo sukčiauti, dokumentų suklastojimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi antradienį pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras pagarsino, kad Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio tyrėju dirbantis Ž. Irinavičius dar 2007-ųjų lapkričio 29-ąją parašė pareiškimą, kad naktį Lentvaryje buvo apgadintas jo automobilis. Pareigūnas savo kolegoms nurodė, kad nuo automobilio „Mercedes-Benz S350” buvo pavogti bamberiai ir apdailos juostos.

Tą pačią dieną Ž. Irinavičius kreipėsi į draudimo bendrovę „BTA draudimas“, kurioje savo automobilį buvo apdraudęs „Kasko“ draudimu. Čia jis užpildė reikalingus dokumentus ir pateikė pažymą, kad dėl įvykio policijoje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Vėliau, 2008-ųjų balandžio 1-ąją, laikinai eidamas Lentvario policijos nuovados vado pareigas Ž. Irinavičius ant nuovados firminio blanko surašė pažymą draudimui, kad dėl vagystės vis dar atliekamas ikiteisminis tyrimas, o šią pažymą pateikė pasirašyti vienam Trakų policijos vadovų Ernestui Lenkauskui.

Prokurorai teigia nustatę, kad Ž. Irinavičius pasikėsino užvaldyti 8 829 Lt – tiek kainavo jo automobilio remontas jo draugo vadovaujamoje bendrovėje „Judesta“. Šiuos pinigus pareigūnas sumokėjo autoservisui, o paskui ketino atgauti iš draudikų.

Tačiau, pasak prokurorų, „BTA draudimas“ atsisakė išmokėti draudimo išmoką – draudikams kilo įtarimų, kad bamperio ir apdailos juostų vagystė buvo inscenizuota.

Tik nuo vieno kolegos geriausio apylinkės inspektoriaus rinkimuose atsilikęs Ž. Irinavičius jam pareikštus kaltinimus teisme neigė. Trakų policijoje dirbantis pareigūnas teigė, kad iš tikrųjų nukentėjo nuo vagių ir esą neturėjo jokio tikslo apgauti draudimo bendrovę.

„Tada aš atvažiavau pas seserį ir likau nakvoti, o ryte pastebėjęs apvogtą automobilį kreipiausi į policiją bei draudimą“, – teigė kaltinamasis.

Jis sakė, kad į buvusio klasioko vadovaujamą įmonę kreipėsi tik norėdamas greičiau susiremontuoti automobilį. „Man buvo pateiktas sąrašas, aš pasirinkau bendrovę, o kai automobilį suremontavo, sumokėjau pinigus“, – tikino Ž. Irinavičius.

Pareigūnas teigė vėliau iš kolegų sužinojęs, kad jo atžvilgiu dėl pasikėsinimo užvaldyti draudimo lėšas buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. „Tada jau nieko nedariau“, – sakė jis.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai nustatė, kad policijai pareiškimą dėl vagystės Ž. Irinavičius parašė ant paprasto popieriaus lapo, dėl to jis net nebuvo įspėtas dėl atsakomybės už melagingų parodymų davimą. Dar vėliau paaiškėjo, kad pateikiant pažymą draudimui joks ikiteisminis tyrimas nebuvo atliekamas.

Taip, pasak prokurorų, Ž. Irinavičius ne tik siekė užvaldyti svetimą turtą, bet ir piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, sumenkindamas policijos pareigūno vardą. Už tai Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų.