Vilniaus apygardos teismas trečiadienį atvertė 38 metų Sigito Saladžiaus ir dvejais metais vyresnio Remigijaus Grušo baudžiamąją bylą, kurioje jie kaltinami ne tik nepilnametės apiplėšimu, bet ir šaunamojo ginklo pagrobimu.

Net 10 kartų dėl vagysčių, chuliganizmo ir plėšimų teistas bei šiuo metu Vilniaus pataisos namuose bausmę atliekantis S. Saladžius į teismo salę žengė pasipuošęs sportiniais marškinėliais su užrašu „Lietuva“ ir žvelgdamas į nukentėjusiąją bei jos motiną net šypsojosi... Tuo tarpu 2 kartus teistas jo bendras R. Grušas salėje elgėsi kiek santūriau – nuo S. Saladžiaus nukentėjusios nepilnametės jis nė nepažinojo.

Bylos duomenimis, S. Saladžius Naugarduko g. gyvenančią nepilnametę ir jos motiną užtiko prie namų sėdinčias ant suoliuko. Prie jų prisėdęs ir Tomo vardu prisistatęs vyras teigė, kad iš kaimo atvažiavo į Vilnių.

„Po kiek laiko jis pareiškė, kad jam susuko pilvą, prašė leisti pasinaudoti tualetu, – teigė nepilnametės motina. – Nieko blogo nepagalvojome, nusivedėme jį į namus, tada jis išprašė, kad pavaišintume arbata, o paskui paprašė parodyti, kur yra naktinė parduotuvė – nori nusipirkti cigarečių. Tada mano dukra sutiko parodyti – parduotuvė buvo visiškai šalia“.

Vesdama nepažįstamąjį į parduotuvę šešiolikmetė nė neįtarė, kad netrukus taps eiline jo auka – vėliau mergina sužinojo, kad narkotikais svaiginęsis vyras yra užpuolęs ne vieną žmogų.

„Kai dar nepriėjome prie parduotuvės, jis man trenkė ir pareikalavo atiduoti telefoną“, – sunkiai rinkdama žodžius pasakojo nukentėjusioji. Pasak jos, užpuolikas kojos keliu tris kartus trenkė per galvą ir sulaužė žandikaulį.

„Jis iš karto paspruko, o aš kraujuojanti pamačiau jaunus žmones ir prašiau pagalbos, – pasakojo nepilnametė. – Iš pradžių jie pamanė, kad esu narkomanė, tačiau verkdama išlemenau, kad mane apiplėšė“.

Nepažįstamieji merginai iškvietė medikus ir policiją. Užpuoliko pėdos jau buvo atšalusios – jis net negrįžo į nepilnametės namus pasiimti palikto kelioninio krepšio. Pagrobtą mobilųjį telefoną vyras dar tą patį vakarą pardavė Stoties rajone, o už gautus pinigus nusipirko dozę narkotikų.

„Telefonas buvo naujas – prieš dvi savaites gavau dovanų gimtadienio proga“, – sakė mergina, kuriai po užpuolimo teko net pusantro mėnesio praleisti ligoninėje.

S. Saladžius įkliuvo ne iš karto – tik po kiek laiko jis su savo kaimynu, taip pat gyvenusiu sostinės Skroblų gatvėje, užpuolė vieną pažįstamą ir iš jo pagrobė dujinį pistoletą. Už tai S. Saladžiui ir R. Grušui gresia nelaisvė nuo šešerių iki dešimties metų. Beje, pistoletą vyrai taip pat tą patį vakarą pardavė, o už gautus pinigus nusipirko po dozę narkotikų.

„Negalėsime jam atleisti – jis sugriovė dukrai gyvenimą, ją anksčiau kamuodavo epilepsijos priepuoliai, kurie dar tik labiau padažnėjo, – sakė nukentėjusiosios motina. – Aišku, jis atsėdės, išeis į laisvę ir vėl tą patį darys – tokie nusikaltėliai nepasitaiso“.

Moteris sakė, kad jos dukrą apiplėšęs S. Saladžius neatsiprašė. „Jis net nesupranta, ką padarė“, – nusikaltėlio šaltakraujiškumu stebėjosi moteris.