Jau tą pačią naktį stambios kontrabandos organizatorius neteisėtai kirto Lietuvos sieną ir paspruko atgal į Rusiją, taip akimirksniu niekais paverdamas ilgą ir nuoseklų pasienio pareigūnų ir prokurorų darbą.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys pasieniečiai ir prokurorai kontrabandininkui palankią teisėjos J. Sungailaitės nutartį apskundė Kauno apygardos teismui, tačiau net jeigu teismas priims teisėsaugininkams palankią nutartį, Rusijos piliečio baudžiamasis persekiojimas Lietuvoje priklausys tik nuo Rusijos – ar šios šalies pareigūnai sutiks patenkinti teisinės pagalbos prašymą ir įtariamąjį išduoti Lietuvai.

Šakių rajone nutikusi istorija dar kartą tik pademonstruoja, kad Vyriausybės ketinimai iš šešėlio ištraukti milijonus, atrodo, terūpi tik patiems ministrams.

Kontrabandininkus teko tramdyti ašarinėmis dujomis

Visa ši istorija prasidėjo dar praėjusių metų rugsėjo 29-ąją, kai Šakių rajone pasieniečiai sulaikė iš Rusijos Šešupe atplukdytą kontrabandinių cigarečių krovinį ir du jį krovusius Jurbarko rajono gyventojus.

Kai kontrabandininkai susikrovė cigarečių dėžes į automobilį, juos užklupo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės Specialiosios paskirties būrio pasieniečiai ir operatyvininkai. Įtariamieji bandė sprukti, tačiau buvo sulaikyti. Tiesa, ne iš karto – sulaikymo metu jie įnirtingai priešinosi, todėl pasieniečiams teko prieš kontrabandininkus panaudoti ašarines dujas bei juos tramdyti kovinių imtynių veiksmais.

Prie Šešupės stovėjusiame automobilyje „Subaru Legacy“ ir šalia jo iš viso buvo 7 tūkst. pakelių cigarečių „Jin Ling“ su Rusijos banderolėmis. Jų vertė – daugiau kaip 45 tūkst. Lt.

Dėl kontrabandos gabenimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurį atlikdami pareigūnai netrukus išsiaiškino ir kitus organizuotos grupės narius. Vienas jų – Rusijos Federacijos pilietis, kuris beveik po metų kruopščiai suplanavus ir parengus pasalą buvo sulaikytas kertantis Lietuvos Respublikos valstybinę sieną.

Rusijos piliečiui dėl kontrabandos organizavimo į Lietuvą buvo pateikti įtarimai.

Kontrabandos organizatorių prašė suimti 3 mėnesiams

Ikiteisminį tyrimą organizuojantis ir jam vadovaujantis Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Audrius Meilutis nedelsdamas kreipėsi į Šakių rajono apylinkės teismą, prašydamas Rusijos pilietį suimti maksimaliam įstatyme numatytam terminui – 3 mėnesiams.

Prašymą dėl kardomosios priemonės paskyrimo nagrinėjo teisėja J. Sungailaitė, kuriai pačiai anksčiau yra tekę dirbti VSAT, tiesa, Pakrančių apsaugos rinktinėje.

Teismo posėdyje prokuroras bergždžiai įrodinėjo, kad yra visi įstatyme įtvirtinti pagrindai skirti suėmimą organizuotos kontrabandininkų grupės nariui, nes buvo visiškai akivaizdu, jog vos tik jį paleidus į laisvę gudrus ir, operatyvininkų duomenimis, ne vienerius metus kontrabandos organizavimu bei jos vykdymu besiverčiantis Rusijos pilietis tuojau pat spruks atgal į Rusiją.

Teisėjos J. Sungailaitės neįtikino prokuroro pateikti argumentai ir ji atsisakė patenkinti jo prašymą, nutartyje motyvuodama visiškai formaliu pagrindu – esą gerokai prakutęs kontrabandininkas net nesupranta proceso esmės ir dėl ko jis randasi teismo salėje.

Tokia teisėjos pozicija nustebino net įtariamojo advokatą – jis patvirtino, kad procesiniai dokumentai kontrabandininkui buvo išversti į jo gimtąją kalbą. Be to, teisme įtariamajam vertėjavo teismo vertėja.

Suteikiant malonę kontrabandininkui teismo nutartyje buvo nurodyta, jog ikiteisminio tyrimo procese nedalyvavo vertėjas, taigi bet kokie su kontrabandos organizatoriumi atlikti pareigūnų veiksmai esą yra niekiniai ir jis turi būti tuojau pat paleistas.

Prokuroras: įtariamojo paleidimas apsunkino procesą

Pareigūnai liko netekę amo – jiems net nebuvo sudaryta galimybė tuoj pat, dalyvaujant vertėjai, ištaisyti teisėjos išdėstytus formalius trūkumus. Teisėjos nurodymu pareigūnai dar teismo salėje nuo Rusijos piliečio rankų buvo priversti nuimti antrankius.

Nors įtariamajam pareigūnai iš karto skyrė kelias švelnesnes už suėmimą kardomąsias priemones, tačiau jau tą pačią naktį kontrabandos organizavimo vadeiva nelegaliai paspruko į gimtinę.

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras A. Meilutis DELFI pripažino, kad kontrabandininkui teisėja atvėrė vartus į laisvę, tačiau plačiau situacijos nebuvo linkęs komentuoti.

„Yra teismo nutartis, kurią mes privalome vykdyti, ji apskųsta aukštesniajam teismui, tačiau mano paduotas skundas nesustabdo teismo priimtos nutarties vykdymo, – sakė ONKT skyriaus prokuroras. – Šiuo metu iš tikrųjų turime duomenų, kad kontrabanda įtariamas Rusijos Federacijos pilietis sugrįžo atgal į savo šalį, jam paskelbta paieška“.

Prokuroras nesiėmė vertinti teisėjos J. Sungailaitės priimtos nutarties, tačiau patvirtino, kad įtariamojo paleidimas iš laikinojo sulaikymo itin apsunkino procesą.

Teisėja: tai yra ne mano kaltė, aš viską darau pagal įstatymą

Kontrabandos organizatorių į laisvę paleidusi J. Sungailaitė darbe neužsibuvo – išėjo į suplanuotas atostogas. Žinia, kad jos paleistas Rusijos pilietis iš karto paspruko iš Lietuvos, teisėją pasiekė iš pareigūnų.

„Jūs dabar mane užpuolėte atostogų metu, aš dabar turiu jums kažkaip labai protingai pakomentuoti, – išgirdusi apie ką norime pasikalbėti, DELFI sakė teisėja. – Nežinau, čia jūs traktuokite kaip jums tenai patinka, bet čia yra esmė, kad klaida buvo padaryta paties ikiteisminio tyrimo, negalėjau tos klaidos ištaisyti teisme. Ikiteisminio tyrimo veiksmai buvo atlikti be vertėjo ir praktiškai žmogui buvo pažeista jo teisė į vertėją. Čia netgi su žmogaus teisėmis susijęs šitas klausimas – pažeidžiama Europos Žmogaus Teisių Konvencija, nes žmogui yra privalomas vertėjas, jeigu jis nesupranta lietuvių kalbos. Praktiškai galima traktuoti, kad jis nesuprato, kas su juo yra daroma, nes jam niekas neišvertė šitų dalykų“.

Teisėja tikino, kad net negalėjo nagrinėti kardomosios priemonės paskyrimo klausimo, nes esą Rusijos pilietis realiai net negalėjo turėti įtariamojo statuso. „Buvo atliktas esminis baudžiamojo proceso pažeidimas ir tiek, aš daugiau pakomentuoti negaliu“, – teisėja pažymėjo, kad skaitydama pateiktus ikiteisminio tyrimo dokumentus pati pastebėbėjo, jog nėra duomenų apie procese dalyvavusį vertėją.

„Niekas tikriausiai tam žmogui neišaiškino, kad jis turi teisę į vertėją ar dar kažką, – toliau aiškino J. Sungailaitė. – Kad advokatas buvo šalia, dar nieko nereiškia, advokatas neturi teisės ir įgaliojimų versti ar atlikti kažkokių kitų veiksmų, jis nepasirašinėja dėl melagingų vertimų ir kitų dalykų, kurie yra būtini baudžiamajame procese“.

Vis dėlto teisėja pažymėjo, kad jos nutartį peržiūrės Kauno apygardos teismas. „Jūs pažiūrėkite, gal Apygardos teismas pasakys kitaip, gal šiuo klausimu mano, kaip apylinkės teismo teisėjos, buvo neteisinga nuomonė“, – sakė J. Sungailaitė.

Teisėja tikino, kad stambų kontrabandininką į laisvę paleido pirmą kartą.

„Aš darau tai, ko reikalauja įstatymas, o teisi ar neteisi, aišku, suprantu, kad dabar galbūt kyla kažkokios problemos ikiteisminiame tyrime, bet tai – ne mano kaltė, jog jie ikiteisminiame tyrime padarė esminius pažeidimus“, – atsakomybės kratėsi šiuo metu atostogaujanti teisėja.