Išeiti į laisvę anksčiau laiko I. Achremovas siekia jau aštuntą kartą – prieš dvi savaites Vilniaus miesto 3 apylinkės teismui atmetus teikimą, nuteistojo skundo nagrinėjimo antradienį ėmėsi Vilniaus apygardos teismas.

Vilniaus pataisos namuose bausmę atliekantis I. Achremovas nepanoro dalyvauti teismo posėdyje. Jam atstovaujantis advokatas Dalius Boreika teisme sakė siekiantis, kad I. Achremovo byla būtų nagrinėjama iš naujo – esą pirmos instancijos teismo nutartis yra formali ir nepagrįsta, be to, buvo pažeista jo teisė į nešališką ir nepriklausomą teismą.

Advokatas taip pat teigė, kad I. Achremovas charakterizuojamas „išimtinai teigiamai“, tačiau vis tiek pataisos namų administracija „bijo tarpininkauti“ dėl jo lygtinio paleidimo.

„Teismas yra nepriklausomas, nešališkas, turi teisę išsakyti savo nuomonę, bet pataisos namų administracija elgiasi neteisėtai, atsisakydama tarpininkauti“, – D. Boreika pažymėjo, kad kreipėsi į Kalėjimų departamentą, kuriam apskundė teikimą surašiusią įkalinimo įstaigą.

Advokatas įsitikinęs, kad teismas turi įpareigoti pataisos namus parengti naują teikimą, kuriame administracija turėtų tarpininkauti dėl lygtinio taikymo.

„Jis jau pasirengęs gyventi visuomenėje, bausmės tikslas yra pasiektas, todėl pataisos namai elgiasi neteisėtai, atsisakydami tarpininkauti, – pabrėžė advokatas. – Tai yra asmeninės antipatijos, kurios negali būti pagrindu taikyti lygtinį paleidimą“.

I. Achremovui dar yra likę kalėti 7 metai ir 2 mėnesiai. Tai – didelė bausmės dalis, todėl Vilniaus pataisos namai netarpininkauja, kad būtų patenkintas teikimas dėl nuteistojo lygtinio paleidimo.

Pataisos namų teikime teigiama, kad I. Achremovas pataisos namuose režimo reikalavimus pažeidė kartą, bet buvo skatintas 16 kartų, be to, jis nesilaiko kriminalinės subkultūros, išgyvena dėl padaryto nusikaltimo, niekuo dėl to kitų nekaltina.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Aivaras Alimas teisme pripažino, kad I. Achremovas jau yra padaręs pažangą pataisos namuose, tačiau tai nėra lemiamas dalykas svarstant lygtinio paleidimo klausimą.

„Neatlikta bausmės dalis yra pakankamai didelė, iš savo praktikos nežinau atvejo, kad asmeniui, kuriam liko kalėti 7 metai, būtų taikomas lygtinis paleidimas“, – prokuroras pažymėjo, kad I. Achremovo padarytu nusikaltimu iš visuomenės buvo atimtas saugumo jausmas, todėl jam dar – ne laikas „tarp visų mūsų“.

Ar bus patenkintas I. Achremovo advokato skundas, Vilniaus apygardos teismas žada paskelbti rugpjūčio 22 d.

Dėl I. Achremovo paleidimo būtų pažeisti nukentėjusiųjų lūkesčiai

Anksčiau atmesdami teikimus dėl I. Achremovo lygtinio paleidimo teismai pabrėžė, kad nuteistąjį paleidus anksčiau laiko, tikėtina, būtų pažeisti nukentėjusiųjų lūkesčiai dėl teisingumo įvykdymo.

Tiesa, teisėjai pripažino, kad nuteistasis formaliai atitinka lygtinio paleidimo sąlygas, tačiau, pasak teismo, „formaliųjų kriterijų atitikimas tėra lygtinio paleidimo klausimo svarstymo sąlyga, o ne lygtinio paleidimo pagrindas“.

Prieš metus teismas buvo nusprendęs I. Achremovą paleisti anksčiau laiko, bet Vilniaus apygardos teismas šią nutartį panaikino.

Žurnalistas V. Lingys buvo nužudytas 1993-iųjų spalio 12-ąją Vilniuje. 1994-ųjų rudenį buvo nuteisti „Vilniaus brigados“ vadeiva Borisas Dekanidzė ir trys jo parankiniai – I. Achremovas, Viačeslavas Slavickis ir Borisas Bobičenka.

B. Dekanidzei teismas skyrė išimtinę mirties bausmę, kuri buvo įvykdyta. I. Achremovui taip pat skirta mirties bausmė, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji buvo pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos.