Teismas jiems nebuvo gailestingas: L. Kariakinui bausmę už melagingą pranešimą apie nebūtą įvykį bei dokumento klastojimą, subendrinus su bausme už vagystes ir turto sugadinimą, kurios vykdymas buvo atidėtas, skyrė pustrečių metų nelaisvės ir 780 Lt baudą. N. Bulota, apskundęs teismo nuosprendį, sulaukė dar griežtesnės bausmės: vietoje pirmos instancijos teismo paskirtų trijų su puse metų jam atseikėti šešeri metai nelaisvės, nes teismas jo veiką perkvalifikavo iš neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti į neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, praneša Šiaulių policija.

Šių šiauliečių pavardės keletą metų šmėžavo įvairiose baudžiamosiose bylose, bet iki šiol jie realaus laisvės atėmimo skonio nėra pajutę, nes bausmių vykdymas vis buvo atidedamas. Jiems ne kartą taikytas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas, skiriant teismo įpareigojimus, tarp kurių buvo ir reikalavimas nebendrauti tarpusavyje. Tačiau vyrai šiuos įpareigojimus nuolat pažeidinėjo ir už tai buvo teisiami. N. Bulota buvo teistas dar ir už chuliganizmą, plėšimą bei vagystes. Tačiau, kaip minėta, nė karto nesėdėjo kalėjime, nes teismo nuosprendžio vykdymas buvo vis atidedamas.

Paskutinį kartą bausmės vykdymas buvo atidėtas 2008-ųjų spalį. Tada jis su bendrininkais buvo teisiamas už nusikaltimus, padarytus dar 2004 metais. Tais metais per 10 dienų jie iš Šiaulių miesto namų kiemų pavogė du automobilius, kuriuos vėliau pardavė, ir vieną automobilį pasikėsino pavogti. Išdaužę „VW Sharan“ stiklą, jie sugadino durelių spynelę, nupjovė akumuliatoriaus laidus, tačiau pro šalį ėję žmonės sutrukdė vagims, ir jie buvo priversti pasišalinti.

Už šiuos nusikaltimus teismas N. Bulotai skyrė 2 metus ir 8 mėnesius, L. Kariakinui – 2 metus, jų bendrininkui Mantui Andršiūnui – 2 metus ir 6 mėnesius nelaisvės. Tačiau teisiamųjų prisipažinimas dėl padarytų vagysčių bei turtinės žalos atlyginimas nukentėjusiesiems suminkštino teisėjų širdis, ir laisvės atėmimo bausmė jiems buvo atidėta dvejiems metams.

Realios bausmės niekada nebuvo gavęs ir jo bendražygis L. Kariakinas, nors jo biografijoje – ne vienas teistumas už teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymą, vagystes bei sukčiavimą. Taigi trijulė liko nerūpestingai leisti laiko miesto kavinėse ir laukti teismo už kitus nusikaltimus.

2009-ųjų sausį jie vėl stojo prieš teismą. Šįkart abu už melagingą pranešimą apie nebūtą nusikaltimą. Mat šie vaikinai 2007 metų lapkričio mėnesį parašė skundą Šiaulių apygardos prokuratūrai, kad policijos pareigūnai prieš juos naudojo fizinį smurtą, o N. Bulotai dar ir suklastojo administracinio teisės pažeidimo protokolą. Dėl piktnaudžiavimo tarnyba pareigūnų atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kadangi jo metu buvo įrodyta, kad L. Kariakino ir N. Bulotos pranešimai yra melagingi, nes jie patys vengė paklusti teisėtiems policijos pareigūnų reikalavimams sustoti ir jiems priešinosi, todėl jų atžvilgiu buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą.

N. Bulota buvo kaltinamas dar ir neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis. Jos buvo rastos jo automobilyje, kai vyras atvažiavo į policijos komisariatą registruotis, kadangi pagal teismo paskirtą kardomąją priemonę jam buvo privalu tai daryti. Tokia kardomoji priemonė N. Bulotai buvo visai neveiksminga, nes, pasirodo, užsiregistravęs policijos įstaigoje, toliau jis traukdavo nusikalstamais keliais. Tuo įsitikino Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnai, patikrinę atvykusio registruotis N. Bulotos automobilį, ir jame po galine sėdyne radę keturis polietileninius maišelius su milteliais. Atlikus cheminį tyrimą, buvo nustatyta, kad ten - 1,8 g kokaino.

L. Kariakinui inkriminuotas ir dokumentų klastojimas. Jis Šiaulių apygardos administraciniam teismui, nagrinėjusiam jo bylą, drįso pateikti suklastotus dokumentus.

Už minėtus nusikaltimus jiems buvo skirtos realios bausmės. Nuosprendį jie apskundė, o kai šių metų liepos viduryje išgirdo jiems nepalankų sprendimą, nutarė pasislėpti nuo bausmės vykdymo.

Jei žinote jų buvimo vietą, prašytume paskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Laimis Kariakinas