Jo teigimu, daugiausia nusikaltimų įvykdoma dienos metu viešose vietose, mažiau pavojingas laikas - nuo 23 iki 2 valandos nakties.

Pasak E.Kaliačiaus, dėl nesaugumo mieste kalta ne vien policija. Neretai vilniečiai ar miesto svečiai patys tinkamai nepasirūpina savo turto saugumu, neatidžiai savo turtą saugo ir prekybininkai - naktį parduotuvių vitrinose palikdami prekes ir ant langų neuždėdami apsauginių žaliuzių.

Sostinės policijos duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Vilniaus mieste užregistruota 12 tūkst. 210 nusikalstamų veikų, iš jų ištirta šiek tiek daugiau nei trečdalis.

Tuo tarpu per šešis 2003 metų mėnesius sostinėje buvo užregistruotas 10 tūkst. 651 nusikaltimas, išaiškinta mažiau nei trečdalis.

Per pirmąjį šių metų pusmetį Vilniuje padaugėjo nužudymų (26, pernai - 20), plėšimų (806, pernai - 657), vagysčių iš gyvenamųjų patalpų (978, pernai - 814) bei automobilių vagysčių 9786, pernai - 592). Beveik perpus sumažėjo sunkių sveikatos sutrikdymų (27, pernai - 49).

Policijos pareigūnai teigia, kad formaliai nusikalstamumas Vilniuje išaugo, tačiau iš tikrųjų tai susiję su pernai gegužę įsigaliojusiais naujais Baudžiamuoju bei Baudžiamojo proceso kodeksais. Atsirado naujų veikų kvalifikacijų, bet to, dalis administracinių teisės pažeidimų buvo perkvalifikuoti į nusikalstamas veikas.

E.Kaliačius teigė tikįs, kad saugumą mieste padės užtikrinti prevencinis projektas "Saugi kaimynystė". Policija skatina gyventojus nebūti abejingus ir pranešti pareigūnams apie padarytus, daromus arba ketinamus padaryti nusikaltimus, patiems pasirūpinti savo bei kaimynų saugumu.

Pareigūnų manymu, tokia prevencinė priemonė taip pat paskatintų žmones bendrauti.

Anot E.Kaliačiaus, šiame projekte sutiko dalyvauti nemažai Vilniaus miesto gyventojų.

Siekdama užtikrinti gyventojų saugumą, sostinės policija ketina įgyvendinti dar vieną projektą. Policija, bendradarbiaudama su mobiliojo ryšio telefonais prekiaujančiomis bendrovėmis, senyvo amžiaus žmonėms bei invalidams išdalins mobiliojo ryšio telefonus, kad jie bet kuriuo paros metu galėtų išsikviesti pagalbą.

Planuojama, kad šie telefonai bus dalinami nemokamai arba už minimalų mokestį.

E.Kaliačius teigė, jog saugumui Vilniuje užtikrinti yra sutelktos mažesnės policijos pajėgos nei kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Tačiau sostinės policijos vadovas pasidžiaugė, kad miesto savivaldybė skyrė lėšų gerai dirbantiems pareigūnams paskatinti.

Pinigines premijas jau gavo 271 sostinės policininkas.