Tiesa, pats I. Achremovas teismo posėdyje nedalyvavo – teisėja Alberta Baltušytė pranešė, kad jis neišreiškė noro būti atvežtas į teismą.

I. Achremovui dar yra likę kalėti 7 metai 2 mėnesiai 25 dienos.

Vilniaus pataisos namai netarpininkauja, kad būtų patenkintas teikimas dėl I. Achremovo lygtinio paleidimo – esą nuteistasis neatliko didelės bausmės dalies.

Pataisos namų teikime teigiama, kad I. Achremovas pataisos namuose režimo reikalavimus pažeidė kartą, bet buvo skatintas šešiolika kartų, be to, jis nesilaiko kriminalinės subkultūros, išgyvena dėl padaryto nusikaltimo, niekuo dėl to kitų nekaltina.

I. Achremovui atstovaujantis advokatas Dalius Boreika teisme sakė, kad nesutinka su pataisos namų teikimu, nes jis neatitinka teikimams taikomų reikalavimų ir teismo prašė dokumentą grąžinti įkalinimo įstaigai surašyti iš naujo.

Teikimą nagrinėjančiam teismui buvo pateikta medžiaga, kad I. Achremovas kreipėsi į Strasbūro teismą, kuris jo pareiškimą priėmė ir nagrinės bylą prieš Lietuvą. Jo pareiškimas yra susijęs su lygtinio paleidimo procesais.

Dar birželį I. Achremovo įteiktame pareiškime EŽTT teigiama, kad I. Achremovas jau 18 metų yra stigmatizuojamas įvairių Lietuvos valstybės institucijų, prokurorų, visuomenės informavimo priemonių.

Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo teisėja Alberta Baltušytė nusprendė, kad I. Achremovui dar per anksti į laisvę. Atmesdamas teikimą teismas pabrėžė, kad paleidus I. Achremovą anksčiau laiko į laisvę būtų pažeisti nukentėjusiųjų lūkesčiai dėl teisingumo įvykdymo.

Teismas taip pat pabrėžė, kad nuteistasis formaliai atitinka lygtinio paleidimo sąlygas, tačiau, pasak teismo, „formaliųjų kriterijų atitikimas tėra lygtinio paleidimo klausimo svarstymo sąlyga, o ne lygtinio paleidimo pagrindas“.

Tiesa, prieš metus teismas buvo nusprendęs I. Achremovą paleisti anksčiau laiko, bet Vilniaus apygardos teismas šią nutartį panaikino.

Žurnalistas V. Lingys buvo nužudytas 1993-iųjų spalio 12-ąją Vilniuje. 1994-ųjų rudenį buvo nuteisti „Vilniaus brigados“ vadeiva Borisas Dekanidzė ir trys jo parankiniai – I. Achremovas, Viačeslavas Slavickis ir Borisas Bobičenka.

B. Dekanidzei teismas skyrė išimtinę mirties bausmę, kuri buvo įvykdyta. I. Achremovui taip pat skirta mirties bausmė, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji buvo pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

„Kiekvieną dieną galvoju apie savo padarytą nusikaltimą, pripažįstu savo kaltę, išgyvenu didžiulį visuomenės pasmerkimą, – anksčiau teisme yra sakęs I. Achremovas. – Dar kartą noriu atsiprašyti V.Lingio artimųjų, tėvų, žmonos ir dukros. Nežinau, ar galima už tokį nusikaltimą atleisti, tačiau prašau manimi pasitikėti ir leisti grįžti pas savo tėvą, kad galėčiau rūpintis šeima, mažamečiu vaiku“.

Beje, I. Achremovas už grotų susituokė su Kaliningrade gyvenusia moterimi, tačiau santuoką nutraukė.