Ekspresu Stambulas-Ankara važiavo 234 keleiviai ir 9 personalo nariai. Traukinys nuo bėgių nuriedėjo netoli Pamukovos miesto, už maždaug 125 kilometrų į rytus nuo Stambulo.

Pareigūnai pareiškė, kad avarijos nelėmė nei teroristinis išpuolis, nei per didelis greitis. Tačiau jų kritikai pažymėjo, jog labiausiai tikėtina, kad nuo 19 amžiuje nutiestų bėgių traukinys nuriedėjo viršijęs greitį. "Sabotažo nebuvo, tačiau tiriame kiekvieną galimybę", - penktadienio rytą sakė Turkijos geležinkelių vadovas.

Išsiaiškinta, kad pirmiausiai nuo bėgių nuvirto paskutinis keleivinis vagonas, nuvertęs dar du keleivinius vagonus ir vagoną, kuriame buvo restoranas. Lokomotyvas išliko ant bėgių.

Iki penktadienio popietės baigta nustatyti žuvusiųjų tapatybes, tarp jų - keturi užsieniečiai: du austrai ir du jordaniečiai.

Ekspresas Stambulas-Ankara pradėjo keliones birželio 4 dieną, kai buvo baigti linijos trumpinimo ir tiesinimo darbai. Per pirmąsias ekspreso kelionių savaites būta įspėjimų, kad linija yra nesaugi. Prieš dvi savaites dienraštis "Hurriyet" citavo Stambulo Jildizo universiteto inžinerijos profesorių Aidiną Erelą, tvirtinusį, kad avarija - neišvengiama.

Turkijos ministras pirmininkas Tajipas Erdoganas penktadienį piktai atmetė raginimus atleisti iš darbo svarbius valstybės pareigūnus po to, kai nuo bėgių nuriedėjo neseniai keliones pradėjęs greitaeigis traukinys, o per šią avariją žuvo 36 žmonės ir 81 buvo sužeistas. Užsipultas keleivių, žiniasklaidos ir profsąjungų, premjeras teigė lauksiantis ketvirtadienio vakaro avariją tiriančių ekspertų ataskaitos, kuri, tikimasi, bus parengta per 10 dienų.

Transporto profsąjungos vadovas pažymėjo, visoje Turkijoje (ne tik linijoje Stambulas-Ankara) nesilaikoma pagrindinių saugumo reikalavimų. "Dėl šios avarijos atsakingi ministras pirmininkas, transporto ministras ir Turkijos geležinkelių vadovybė", - sakė profsąjungų vadovas.

Kad aplankytų nelaimės vietą ir atiduotų pagarbą sužeistiesiems, šalies ministras pirmininkas Redžepas Tajipas Erdoganas atšaukė vizitą į Bosniją ir Hercegoviną.

Traukinių avarijos Turkijoje yra palyginti retos, traukiniai čia nėra populiari transporto priemonė. Balandžio mėnesį vienam traukiniui įsirėžus į autobusą žuvo septyni vaikai.