V. Šalkauskui grėsė bausmė ir už savo sugyventinės terorizavimą grasinant susprogdinti, tačiau teismas buvo priverstas vyrą dėl šių kaltinimų išteisinti. Paaiškėjo, kad gyvenimo draugu policijai pasiskundusi širvintiškė teisme pareiškė nemaniusi, jog V. Šalkausko grasinimai ją ir namus „paleisti į orą“ yra realūs.

Bylos duomenimis, vasario 19-ąją Širvintų policija gavo pranešimą, kad Sodų gatvės name yra laikomas trotilas. Į įvykio vietą atvykę pareigūnai rado neblaivų V. Šalkauską, jo sugyventinę ir šios ne kartą teistą 57 metų brolį Petrą Šarmavičių. Jis pareigūnams atidavė penkias trotilo presuotes, kurių svoris viršijo pusę kilogramo.

Paaiškėjo, kad vyras sprogstamąją medžiagą laikė savo kambario spintoje maždaug dvi savaites. P. Šarmavičius tikino, kad trotilą į jo kambarį išgertuvių metu atnešė sesers sugyventinis. „Paskui jį padėjau į spintą, bet dėl girtumo pamiršau“, – pareigūnams teisinosi vyras.

Per apklausas policijoje paaiškėjo, kad name pareigūnai paėmė tik dalį jame laikomos sprogstamosios medžiagos – po kelių dienų atlikę kratą negyvenamojo namo dalyje pareigūnai aptiko dar tris kilogramus trotilo. Jis priklausė V. Šalkauskui.

Nustatyta, kad vyras įgijo ir laikė net 51 trotilo presuotę su 3 kg 825 g sprogstamosios medžiagos. Nuo tokio kiekio sprogmenų į orą galėjo išlėkti ne vienas Širvintų namas.

Policijoje apklausta V. Šalkausko sugyventinė teigė, kad draugas ją ne kartą buvo sumušęs ir grasino susprogdinti. „Į orą išlėksi ir tu, ir tavo namas“, – grasindavo kaltinamasis.

Moteris teisme pareiškė nemaniusi, kad sugyventinio grasinimai yra realūs – esą manė, jog jis tik tuščiažodžiauja. „Maniau, kad čia jo girto fantazijos“, – sakė širvintiškė.

Tačiau, kai namuose buvo aptiktas sprogmenų arsenalas, moteris neslėpė džiaugsmo, kad išliko gyva, o sugyventinis taip ir nesiryžo panaudoti sprogmenų.

V. Šalkauskas teisme neatskleidė, iš kur gavo trotilą, ir aiškino, kad atsitiktinai rado tūteles. „Nesupratau, kad tai – trotilas“, – teisinosi kalėjimo universitetą baigęs vyras.

Skirdamas bausmę trotilo šeimininkui bei jo sugyventinės broliui teismas atsižvelgė į juos charakterizuojančią medžiagą – abu vyra ne kartą teisti, bausti administracine tvarka, išvadų dėl teistumų nepadarė. V. Šalkauskas kalės 4, o P. Šarmavičius - 2 metus.