Baudžiamąją bylą dėl papirkimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, kontrabandos, neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis ketvirtadienį atvertė Vilniaus apygardos teismas.

Kaltinimus Generalinė prokuratūra yra pateikusi pareigūnams Miroslavui Butovičiui, Romualdui Stasiūnui ir Remigijui Slidziauskui. Kontrabandos organizavimu įtariamas niekur nedirbantis Rudaminos gyventojas Viktoras Vasilevskis, o ją gabeno Baltarusijos piliečiai Aleksandras Dzemiankovas ir Sergejus Kubarajus.

Tyrimo metu nustatyta, kad Baltarusijos piliečiai į Lietuvą kiekvieną kartą kontrabandos būdu „minivenu“ įveždavo maždaug po keturiolika dėžių cigarečių su baltarusiškomis banderolėmis. Automobilyje slėptuvė buvo įrengta labai profesionaliai – net akyli pareigūnai ją ne iš karto pastebėdavo.

Įtariama, kad pareigūnams buvo atsilyginama už tai, jog jie netikrintų automobilio ir praleistų per sieną.

Tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad „minivenu“ Baltarusijos piliečiai sėkmingai pravažiavo du kartus, o trečiąjį kartą buvo sulaikyti.

Baltarusijos piliečiai teismo laukė laisvėje – jie sumokėjo po 5 tūkst. Lt užstatą, tačiau ketvirtadienį teisme taip ir nepasirodė.

Prokuroras Saulius Dužinskas baltarusius siūlė dar kartą kviesti į teismą, o jeigu nepavyks – jų bylą išskirti į atskirą. Būtent dėl šios priežasties teismas kontrabandos bylos taip ir negalėjo pradėti nagrinėti iš esmės – kitas posėdis numatytas tik rudenį.