Po vidurnakčio jau sumažėjo ugniagesių mašinų, atvyko kriminalinių tyrimų automobiliai - ketinama tirti požeminėje aikštelėje stovintį "Ford" automobilį.

"Aro" vadovas: rasta automobilio bombos imitacija

Antiteroristinių operacijų rinktinės "Aras" vadas Viktoras Grabauskas naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, apie 1 val., žurnalistams pranešė, kad tai buvo sprogmens imitacija, padaryta taip, jog tai automobilis - bomba. Pasak jo, tokio tipo sprogmuo primena naudojamus Afganistane.

"Ford" furgone buvo ne tik lagaminas su mirksinčia lempute, ten buvo daugiau į galingą užtaisą panašių daiktų. Po mašinos dugnu buvo įtaisyta dar viena mirksinti lemputė. Furgone viskas buvo įtaisyta taip, kad išminuotojams būtų kuo sunkiau viską apžiūrėti, todėl operacija tęsėsi beveik septynias valandas.

Neoficialiai pareigūnai sako, kad šis automobilis labai primena gegužės 18 d. Vilniuje, Pilaitėje aptiktą furgoną "Ford Escort" - jame buvo sumūryti keramzito blokeliai, visi plyšiai užpurkšti montažinėmis putomis, o mūro viduryje - seifas. Iš šios konstrukcijos kyšojo laidai, buvo įtaisytas mygtukas.

Išminuotojams baigus darbą banko automobilių stovėjimo aikštelėje, „Ford“ ėmėsi kriminalistų ekspertai.

Vilniaus apskrities policijos viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis įvykio vietoje pasakė tik tiek, jog automobilis yra su valstybiniais numeriais ir nėra ieškomas.

Įvykio vietoje buvo aukščiausi policijos vadovai

Pastatą apsupę buvo policijos pareigūnai, apsaugos tarnybos darbuotojai, budėjo greitosios pagalbos automobilis. 19.20 val. prie banko budėjo ugniagesių mašinos.

Aukščiausi policijos vadovai taip pat buvo atvykę į įvykio vietą.

„Aro" vadas V. Grabauskas 21.59 val. nurodė atsitraukti visiems, ir policininkams, saugantiems pastatą, dar didesniu atstumu negu buvo iki šiol.

18.20 val. atvyko antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai.

Policija teigia tik tiek, kad požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje gali būti sprogmuo. Ten jau nuvyko „Aro“ išminuotojai.

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius DELFI sakė, kad baigiantis darbo dienai bankas elektroniniu paštu gavo laišką, kuriame rašoma, jog požeminėje aikštelėje stovi automobilis "Ford" (nurodytas valstybinis numeris), kuriame yra bomba.

Jokių reikalavimų ar motyvų laiške autorius nenurodė.

Pasak S. Abraškevičiaus, laiškas parašytas prasta lietuvių kalba, su klaidomis.

Apžiūrėję aikštelę, apsaugos darbuotojai surado tokį automobilį ir buvo iškviestos specialiosios tarnybos.

Neoficialiomis žiniomis, nustatyta, kad „Ford“ automobilis atvažiavo trečiadienio rytą, visos 4-ios padangos nuleistos, vienas langas praviras, o jame - lagaminas su mirksinčia lempute.

19.06 val. į įvykio vietą su švyturėliais ir įjungta sirena atvyko dujų avarinės tarnybos automobilis, netrukus pasirodė ir pasieniečių kinologai su šunimis. Neoficialiomis žiniomis, šis sprogmenų neužuodė.

Neoficialiomis žiniomis, laiškus gavo 5 įstaigos

Neoficialiomis žiniomis, šiandien apie 10.50 val. 5-ios stambios turtingos įstaigos, tarp jų 3 bankai („Swedbank“, „DnB Nord“ bei „Danske“), gavo laiškus, kuriuose teigiama, kad bus užminuoti jų pastatai ir nurodytas elektroninio pašto adresas, kuriuo galima susisiekti su laiško autoriumi.

Nepatvirtintais duomenimis, baigiantis darbo dienai laiško autorius naujame laiške nusistebėjo, kodėl neva iki šiol nesureagavo „Swedbank“, nes jo požeminėje aikštelėje stovi užminuotas automobilis.

Policijos vadovai nekomentuoja

Policijos vadovai, paprastai noriai komentuojantys melagingus pranešimus, šįkart elgiasi visai kitaip. Jie atsisako nuo bet kokių komentarų.

„Pasakysim tik, kad 17.15 val. buvo gautas pranešimas, jog padėti sprogmenys po „Swedbank“ Vilniaus centre ir šiuo metu vyksta operacija”, - 22.15 val. LNK „Žinioms“ teigė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

„Žiūrėsim, kuo viskas baigsis. Jokių komentarų. Nei paneigsiu, nei patvirtinsiu”, - atsakė į klausimą ministras, paklaustas, ar gali paneigti, jog yra padėti sprogmenys.

Tik iš neoficialių šaltinių DELFI pavyko sužinoti, kad policija trečiadienį „Swedbank“ pastatu Konstitucijos pr. susidomėjo gerokai anksčiau, negu buvo gautas elektroninis laiškas apie sprogmenį, kaip teigia banko atstovas.

Šalia banko, kuriame ieškoma bombos, yra įsikūręs viešbutis „Radisson Blu Hotel Lietuva“, kuriame apsistoja ir pasaulio lyderės, atvykstančios į rytoj vyksiančią konferenciją "Moterys - demokratijos stiprintojos: geriausia praktika".