Pareiškimo autoriai ypač sunerimę dėl nuolat pastaruoju metu pasitaikančių atvejų, kai neblaivūs policininkai vairuoja automobilius, sukelia avarijas kuriose sužalojami ar žūsta žmonės.

"Toks netoleruotinas elgesys paneigia mūsų misiją - tarnauti žmonėms ir užtikrinti jų saugumą, atmeta profesines vertybes - būti teisingiems, patikimiems ir profesionaliems, yra nemoralus, neetiškas, nesuderinamas su visuotinai priimtomis žmogiškojo sambūvio normomis", - rašoma kreipimesi.

Birželio 6 dieną Vilniaus policijos patrulis Aleksandras Čevyčelovas pėsčiųjų perėjoje automobiliu partrenkė ir mirtinai sužalojo dvi moteris. Nuo to laiko kiekvieną savaitę būta pranešimų, o kartais - ir po kelis apie sulaikytus vairuojančius neblaivius policinkus.

"Absoliuti mūsų dauguma jaučia gėdą už tokius vadinamųjų kolegų poelgius, yra suglumusi dėl jų dorinių vertybių, motyvacijos. Akivaizdus aplaidumus ir piktnaudžiavimas nedera pareigūnui, piliečiui, žmogui", - prisipažįsta policijos pareigūnai kreipimesi.

Dokumentą pasirašęs Tarptautinės policijos asociacijos Lietuvos skyriaus Vilniaus miesto poskyrio pirmininkas Gintaras Bagužis spaudos konferencijoje trečiadienį sakė jog tai, "kas darosi mūsų sistemoje, yra liūdna ir graudu, vienas policijos generalinis komisaras negali kovoti su tuo reiškiniu".

Dar prieš Vilniaus policininko tragišką avariją policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius pasirašė įsakymą, kuriuo įpareigojo policininkų viršininkus stebėti, ar jų pareigūnai blaivūs vairuoja ir eina tarnybą.

"Atsitinka taip, kad mes, policijos pareigūnai, priverčiam žmones jaustis nesaugiai, nes eidamas gatve žmogus nežino, ar jį nepartrenks girtas policijos pareigūnas", - kalbėjo Gintaras Bagužis.

Pareiškimą taip pat pasirašė Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Lamauskas ir Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Artūras Navaitis. Pasak jų, " nusvyra rankos prašyti iš Vyriausybės papildomo finansavimo policijai, kai Seimo ar Vyriausybės atstovai priekaištauja: "kam jums vyrai papildomi pinigai, jūs gi vis tiek pragersit"".

Kreipimosi autoriai, remdamies kai kurių Vakarų šalių patirtimi, ragina aiškintis priežastis, dėl kurių policininkai vartoja alkoholį tarnyboje, ir galbūt neskubėti atleisti tokių iš darbo, nes valstybė investavo daug lėšų į pareigūno studijas, apmokymą.