Birželio 25-osios popietę tarp iš pašto į pataisos įstaigą atgabentų siuntinių buvo du, adresuoti nuteistiesiems 24 metų E. B. ir 45 metų V. K.

Viename siuntinyje buvo įvairių maisto produktų – sūrio, dešros, riešutų, kavos, šokolado, saldainių, kitame – šokolado, cigarečių ir higienos priemonių.

Tikrindamas siuntinius, prižiūrėtojas 92-ų rusiškų cigarečių „Saint George“ filtruose aptiko perlaužtų nedidelių baltos spalvos tablečių, o trijų saldainių „Karvute“ viduje – tris nedidelius polietileno ritinėlius su rusvos spalvos milteliais.

Įtariama, jog 48 tabletės – psichotropinė medžiaga ekstazis, o maždaug pusantro gramų miltelių – narkotinė medžiaga heroinas.

Abu siuntiniai atėjo iš Klaipėdos.

Triskart teistas molėtiškis E. B. bei penkis kartus teistas kaunietis V. K. Marijampolės pataisos namuose atsidūrė už nužudymą. Pirmajam skirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė baigsis 2006-ųjų rugpjūtį, antrajam 12 metų ir 9 mėnesių – 2013-ųjų vasarį.

Dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti (BK 260 str. 1 d.) įstaigos Vidaus tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą – jau devynioliktą šiais metais.

Pašto bei perduodami siuntiniai – vienas iš labiausiai paplitusių būdų, kuriais į įkalinimo įstaigas mėginama perduoti kvaišalų, kitų draudžiamų daiktų. Kalėjimų departamento vadovybė įsitikinusi, kad jau metas uždrausti nuteistiesiems bei kalinamiesiems gauti siuntinius. Prieš pusantrų metų įsigaliojus naujoms maisto normoms, iš esmės pagerėjo šių asmenų maitinimas. Be to, norimų maisto produktų, cigarečių, asmens higienos reikmenų galima įsigyti renovuotose parduotuvėse, kurios veikia minėtų įstaigų teritorijose.

Tokia praktika yra Europos Sąjungos šalyse, taip pat Estijoje ir Latvijoje. Toks Bausmių vykdymo kodekso pakeitimo projektas yra pateiktas derinti Teisingumo ministerijai. Tikimasi, kad greitu laiku projektas pasieks ir Seimą.

Marijampolės pataisos namuose šiuo metu bausmę atlieka daugiau kaip 1100 ne pirmą kartą už nusikaltimus teistų vyrų.