„Sparčiai išsiplėtus degalinių tinklui, tiek mums, tiek policijai teko ieškoti naujų galimybių“, - sakė „Lietuva Statoil“ saugos skyriaus vadybininkas Audrius Šapola. Anot jo, prieš porą metų pasibaigusio pirmojo „Voratinklio“ projekto metu į vieną radijo ryšio tinklą buvo sujungta 10 degalinių, o dabar „Statoil“ Vilniuje valdo jau 16 degalinių.

Tobulesnį techninį sprendimą, susidedantį iš „Kenwood“ radijo ryšio įrangos, degalinių tinklui parengė ir šią savaitę įdiegė įmonė „Dekbera“.

A.Šapolos teigimu, vienas iš svarbiausių „Voratinklio“ tikslų – įvairių teisės pažeidimų ir nusikaltimų prevencija ne tik „Statoil“ degalinėse, bet ir visame mieste. Įvykus incidentui, degalinės darbuotojas radijo ryšiu galės operatyviai susisiekti su Vilniaus VPK apsaugos skyriaus budėtojų dalimi ir informuoti apie įvykį.

Savo ruožtu apsaugos skyriaus budėtojas galės pranešti nusikaltėlių požymius artimiausiam policijos ekipažui. Be to, informacija apie incidentus, nusikaltimą įvykdžiusių asmenų ar įtariamųjų požymius lygiai taip pat galės keistis ir degalinės tarpusavyje.

„Kovojame už mūsų klientų ir darbuotojų saugumą. Patirtis parodė, kad šios prevencijos priemonės sudaro sąlygas iki minimumo sumažinti nusikaltimų degalinėse tikimybę“, - teigė A.Šapola. Anot jo, pirmasis „Voratinklio“ projektas buvo įvertintas itin palankiai. „Akivaizdžiai sumažėjo degalų vagysčių iš degalinių, o ir darbuotojai jautėsi kur kas saugesni“, - teigė A.Šapola.

Pasibaigus pirmam „Voratinklio“ projektui, net 64 proc. apklaustų degalinių darbuotojų teigė, kad nuolatinis radijo ryšys su policija užtikrina didesnį saugumo jausmą. Daugiau kaip pusei darbuotojų teko praktiškai išnaudoti „Voratinklio“ radijo ryšio galimybes, o didžioji dalis bendradarbiavimą su policija vertino perspektyviai.

Visi respondentai minėjo, kad dažniausiai iš VPK budėtojų dalies gaudavo vertingus pranešimus apie pavogtus automobilius ir valstybinius numerius, rečiau apie vagystes iš degalinių, automobilių apiplėšimus.

„Su malonumu įsitraukiame į bendrą projektą, padedantį užtikrinti didesnį asmens ir visuomenės saugumą Vilniaus apskrityje“, - teigė VPK apsaugos skyriaus vadovas Jonas Lazarenka. Anot jo, kuo greičiau policija gauna informaciją apie įvykusį nusikaltimą, tuo operatyviau ir atsakingiau gali reaguoti ir suteikti taip reikalingą pagalbą.

„Mūsų tikslas – plėtoti įvairiapusę socialinę partnerystę, kuri būtų naudinga visuomenei, todėl esame pasirengę ir ateityje dalyvauti panašiuose projektuose“, - teigė J.Lazarenka, pridurdamas, kad šiuos tikslus įvardino ir Vilniaus miesto VPK viršininkas Erikas Kaliačius, kreipdamasis į visus Vilniaus apskrities policijos darbuotojus.

„Voratinklio“ projekto galimybes Lietuvos mažmeninės naftos produktų prekybos asociacija jau pristatė ir kitiems degalinių tinklams. Tikimasi, kad prie susidomėjimo sulaukusio „Voratinklio“ ateityje prisijungs ir daugiau degalinių tinklų.

Nusikaltimų prevencijos iniciatyvas kuriantis „Statoil“ yra pirmasis Lietuvos degalinių tinklas, įdiegęs realaus laiko vaizdo stebėjimo sistemą, leidžiančią iš vienos vietos – „Lietuva Statoil“ biuro – stebėti tai, kas vyksta degalinėse. Dar anksčiau „Lietuva Statoil“ pradėjo vykdyti apiplėšimų degalinėse prevencijos projektą „Saugi degalinė“.