Pranešė praeivis

Trečiadienį, apie 16.30 val., praeivis pranešė policijai, kad sostinės K.Kalinausko gatvėje prie automobilio „Honda Legend“ guli sužeistas žmogus. Atvykus pareigūnams paaiškėjo, kad žmogus nebegyvas. Netoli kūno mėtėsi tapatybės kortelė, automobilio raktai.

Netrukus paaiškėjo, kad nužudytasis yra žinomas advokatas S. Novikovas. Jis prieš porą dešimtmečių buvo tuomet klestėjusios „Vilniaus brigados" advokatas, tarp jo klientų buvo ir prieštaringai vertinamas verslininkas Gediminas Jacka. S. Novikovas taip pat ėjo Lietuvos kikbokso federacijos prezidento pareigas.

47 metų S. Novikovas yra išrinktas į Vilniaus m. tarybą Darbo partijos sąraše.

Į įvykio vietą netrukus atvyko Vilniaus apskrities policijos vadovai.

Apie 17.30 val. į žmogžudystės vietą atvyko policijos kinologai su tarnybiniais šunimis.

Kaip DELFI pasakojo gretimo namo gyventoja, mačiusi kūną, kol jis dar nebuvo pareigūnų uždengtas, jos nuomone, tai jaunai atrodančio vyriškio kūnas.

Vyriškio krūtinėje, kiek spėjo pastebėti moteris, matyti žaizda. Jo balti marškiniai, anot moters, permirkę krauju.

Sergejus Novikovas
Jos teigimu, vyriškis aplinkiniams gyventojams nepažįstamas. Aplinkiniai gyventojai teigia negirdėję šūvio garso.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas TV3 „Žinioms“ teigė: „Tai smurtinė mirtis, krūtinės ląstoj žaizdos. Kokios – pasakys ekspertai. Galiu pasakyti, kad žmogus buvo nužudytas, o kokiu būdu – nušautas ar nudurtas, mes pasakysime tik vėliau, po to, kai jį apžiūrės ekspertai“.

Svarstoma versija, kad žinomas teisininkas buvo nudurtas peiliu.

Neseniai politiku tapęs advokatas nemažai dirbo su Rusijos ir Lietuvos energetikos įmonėmis.

Išrinktas į Vilniaus tarybą deklaravo turintis įvairaus turto už daugiau nei 3 mln. litų.

Apiplėšimo versija mažai tikėtina

DELFI žiniomis, apiplėšimo versija mažai tikėtina, nes iš banko jis išėjo be pinigų. Banke advokatas tvarkė savo reikalus.

Pasak DELFI šaltinių policijoje, politiniai nužudymo motyvai taip pat mažai tikėtini.

Vilniaus apskrities policijos viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis ekspertams apžiūrėjus palaikus DELFI sakė, kad advokato mirtis smurtinė, krūtinėje yra žaizda.

Jo automobilio, šalia kurio buvo nužudytas advokatas, viena padanga nuleista. Spėjama, kad ji buvo pradurta tyčia.

Buvo 6 numeriu Darbo partijos sąraše savivaldos rinkimuose

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas teigia tik neseniai sužinojęs apie įvykusią nelaimę, tačiau apie S. Novikovą nieko aiškaus negalėjo pasakyti. Politikas teigia, kad S. Novikovas su Darbo partija pradėjo dirbti savo iniciatyva, tačiau nebuvo tapęs jos nariu.

„Aš nežinau, jis pas mus atsirado visiškai neseniai savo iniciatyva. Po pokalbių matėsi, kad orientuojasi, kad neblogas specialistas ir buvo įtrauktas į sąrašą. Bet buvo įtrauktas į antrą dešimtuką, bet kažkaip sugebėjo įtikinti rinkėjus ir jį prareitingavo į aštuntuką. Tai tiek. Ką daugiau aš galiu žinoti?“ - sakė V. Uspakichas.

DELFI primena, kad S. Novikovas Darbo partijos sąraše savivaldos rinkimuose buvo įrašytas 12 numeriu, bet rinkėjai jį pakėlė į 6 vietą.

Neoficialiomis žiniomis, pastaruoju metu S. Novikovas ketino su dviem Rusų aljanso nariais – Olga Gorškova bei Viktoru Balakinu – suformuoti atskirą frakciją. Taip pasielgti ketinta dėl to, kad frakciją galima suformuoti iš ne mažiau nei trijų narių.

V. Balakinas DELFI sakė su S. Novikovu artimiau nebendravęs, tik žinojo, jog kolega yra advokatas bei planavo kurti bendrą frakciją.

„Žinau, kad dirbo advokatu. Artimai nebendravom. Mums visiems šokas dėl to, nežinau net ką jums pasakyti. Jis nieko nepasakodavo. Galvojau, gal galėsime sudaryti frakciją, jei bus viskas tvarkoje, jei tam bus pritarta. Nežinau, ką pasakyti, man labai sunku kalbėti“, - teigė V. Balakinas.

A.Zuokas: išpuolis su politinėmis pareigomis nesusijęs

Vilniaus meras Artūras Zuokas taip pat teigia su S. Novikovu artimiau nebendravęs, tačiau neslepia esąs šokiruotas tokio brutalaus išpuolio dienos metu beveik miesto centre.

„Man su juo artimiau bendrauti neteko. Aišku, toks įvykis yra tikrai... Sakyčiau, ar užimamos pareigos, ar asmenybė, bet toks brutalus įvykis dienos metu praktiškai miesto centre tai yra labai keista ir nesuprantamas Kalbėjau su Vilniaus miesto komisaru, tyrimas vyksta ir tikiuosi, kad artimiausiu metu žinosime visas aplinkybes. Ir tikrai perduodu didžiulę užuojautą jo artimiesiems, ypatingai šeimai, kurioje yra trys mažamečiai vaikai“, - teigė miesto meras.

Klausiamas, ar, jo nuomone, išpuolis galėjo būti susijęs su politinėmis S. Novikovo pareigomis, A. Zuokas buvo konkretus: „Ne“. Anot mero, šią versiją yra atmetę ir policijos pareigūnai.

A. Zuokas trečiadienį žurnalistams sakė gerai nepažinojęs S. Novikovo, tačiau apie velionį galįs atsiliepti tik gerai.

„Tai yra tragedija. Labai keista, kad... netgi tokio lygio nusikaltimų... seniai prisimenu, kad būtų Vilniuje, - vėliau sostinės savivaldybėje, neslėpdamas šoko žurnalistams kalbėjo A. Zuokas. – Aišku, didžiulė užuojauta jo šeimai ir artimiesiems. Juolab, kad šeimoje yra trys maži vaikai. Laukiame tyrimo ir tikimės, kad kuo greičiausiai išsiaiškins. Aš jį pažįstu palyginti mažai, tiktai kaip tarybos narį. Nesu bendravęs taip, kad žinočiau žmogaus asmeninį gyvenimą.“

A. Zuokas taip pat teigė nieko negirdėjęs apie S. Novikovo planus palikti Darbo partijos frakciją miesto taryboje.

Prie savivaldybės – policijos ekipažai

Praėjus kelioms valandoms po S. Novikovo nužudymo, apie 18 val., prie sostinės savivaldybės pastato budėjo kelios policijos mašinos.
Vilniaus meras A. Zuokas žurnalistams teigė negalįs pasakyti, ar tai susiję su miesto tarybos nario mirtimi.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas DELFI teigė, esą pareigūnai prie savivaldybės važiavo ne dėl tarybos nario nužudymo. K. Lančinsko žodžiais, tuo metu prie savivaldybės pastato turėjo vykti renginys, tačiau žmonės nesusirinko, o pareigūnai buvo atšaukti.

Sergejus Novikovas
S. Novikovą pažinojusių teisininkų teigimu, nužudytasis anksčiau yra dirbęs su baudžiamosiomis bylomis, tačiau pastaruoju metu užsiėmė tik civilinėmis bylomis ir į jokius nesusipratimus ar skandalus nepateko.

Advokatas taip pat turėjo „Vilniaus laidojimo rūmų“, įsikūrusių Olandų gatvėje, akcijų, jį pažinoję žmonės sako, jog ritualinių paslaugų įmonei advokatas skyrė nemažai dėmesio.


Kalinausko g. nusižudė G. Konopliovas

K.Kalinausko gatvė yra jau mačiusi tokio gausumo policijos pareigūnų būrį.

Pastate, kur įsikūręs bankas „Citadelė“, buvo banko „Tauras“ pagrindinė būstinė ir jo savininko Genadijaus Konopliovo apartamentai, kuriuose jis nusižudė 1997 metais.