Į Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Užsieniečių registracijos centro (URC) Pabradėje pasieniečius kreipėsi Švenčionių policijos kriminalistai. Jie paprašė VSAT šuns pagalbos aiškinantis vagystę iš vienos bendrovės, įsikūrusios Švenčionių rajono Keisūnų kaime.
Į šią vietą iškart nuvyko pasienietis kinologas Vladislavas Mastianicas su ketverių metų vokiečių aviganiu Mori. Šis šuo praėjusią savaitę vykusiame VSAT tarnybinių keturkojų meistriškumo čempionate tapo vicečempionu.

Įvykio vietoje kinologas V. Mastianicas sužinojo, kad buvo apvogta bendrovės, čia eksplatuojančios durpyną, technika. Ilgapirščiai nudžiovė čia stovėjusių traktorių agregatus, nupylė dyzelino.

Šuns darbą palengvino tai, kad šios bendrovės darbininkai, pastebėję vagystę, jau žinojo, kaip tokiu atveju elgtis. Jie iškart atsitraukė nuo technikos, kad nepaliktų pėdsakų, nes turėjo patirties po ankstesnių panašių vagysčių.

Pasienietis Mori davė komandą ieškoti pėdsakų, kuriuos šuo iškart suuodė ir ėmė vesti šeimininką bei kartu buvusį policijos kriminalistą. Iš pradžių vokiečių aviganis apie kilometrą sekė durpyno pakraščiu. Vėliau vagių buvo pasukta į pelkingą vietovę, toliau eita mišku ir rapsų lauku.
Mori nė akimirkai nepametė plėšikų pėdsakų, pakeliui dar aptikdamas jų pamestą tepaluotą pirštinę ir pavogto traktoriaus radiatoriaus vamzdelį.

Šuo nepailsdamas sekė apie pustrečios valandos daugiau kaip 6 kilometrus, kol persekiotojus atvedė į Švenčionių rajono Gaspariškių kaimą. Čia Mori nė kiek nedvejodamas nusuko į vieną iš sodybų, taip parodydamas, kad vagišiai turėtų būti būtent čia.

Sėkmingai įvykdęs užduotį vokiečių aviganis darbą sulaikant vagis perdavė policininkams. Šie pasieniečiams pranešė, kad sodyboje buvo rasti vogti daiktai ir sulaikyti du vagyste įtariami jaunuoliai.

VSAT šuns pagalbos aiškinantis vagystę prireikė ir Šalčininkų rajone. Čia į VSAT Tribonių užkardos pasieniečius kreipėsi Šalčininkų policininkai. VSAT šuns pagalbos prireikė aiškinantis prekybos kiosko apiplėšimą Baltosios Vokės miestelyje.

Šio darbo ėmėsi Varėnos rinktinės kinologas Stanislovas Sokolovskis su aštuonerių metų vokiečių aviganiu Kasta. Atvykęs prie kiosko pasienietis išvydo išlaužtas jo duris – vagys išsinešė įvairių maisto prekių ir kitų daiktų.

Kasta gavo komandą ieškoti pėdsakų. Šuo juos iškart užuodė ir kinologą užtikrintai nuvedė prie atokiau stovėjusios ir paieškos darbus stebėjusios moters. Paaiškėjo, kad dėl šuns pasirinkimo sunerimusi moteriškė yra kiosko pardavėja – ji buvo įžengusi į prekybos vietą po apiplėšimo, todėl aviganis ją nesunkiai susekė.

Kastai teko grįžti atgal į kioską, kur šuo vėl gavo kinologo komandą ieškoti kitų pėdsakų. Pasisukiojęs viduje, kur būta ir vagių, aviganis aptiko, įtariama, jų pėdsakus bei ėmė vesti link netoliese stovinčio daugiabučio.

Įbėgęs į vieną iš laiptinių Kasta pasirinko vieno buto duris, savo elgesiu parodydamas, kad pėdsakai iš kiosko veda būtent čia. Pėdsekys nenurimo ir toliau – nuo buto durų jis kinologą nuvedė į namo rūsį, kur parodė vieną iš sandėliukų.

Tuo vokiečių aviganio darbas buvo baigtas. Jį tęsė policijos pareigūnai, iš kurių VSAT kinologas sužinojo apie name sulaikytą įtariamąjį.

Iš viso Lietuvos valstybės sienos apsaugoje šiuo metu tarnauja beveik 150 tarnybinių šunų. Jie yra nepamainomi pagalbininkai sulaikant sienos pažeidėjus, kontrabandininkus ir kitus nusikaltėlius, taip pat aptinkant narkotines ir kitas draudžiamas medžiagas. Labai dažnai VSAT keturkojų pagalbos prireikia dingus žmonėms ar aiškinantis vagystes.

Tarnybinis pasieniečių šuo Kasta